вівторок, 17 жовтня 2017 14:39

Російські батоги і пряники у Криму не спрацювали - політолог

Російські батоги і пряники у Криму не спрацювали - політолог
Туреччина може заступитися за кримських мусульман. Фото: Факти - ICTV

На вимогу "глави" уряду Криму Сергія Аксьонова у відставку подав голова місцевого держкомітету у справах національностей і депортованих громадян Заур Смирнов 16 жовтня.

Починаючи з 2014 року він виконував свої обов'язки щодо інтеграції кримських татар в російську спільноту та прославляв "героїв кримської війни".

"Кримський глава" Аксьонов назвав політику "Держкомнацу" неефективною, що проведені заходи - формальними, а зв'язки з національними громадами - недостатніми. Про це пише політолог Євгенія Горюнова для "Крим.Реалії".

За словами політолога, Заур Смирнов в російському сценарію грав роль "доброго поліцейського" на противагу "злим" силовикам, які влаштовують масові облави проти кримських татар, підозрюючи їх то в тероризмі, то в екстремізмі. Найвідомішими стали арешти кримських мусульман за фейкову причетність до заборонених в Росії організацій "Хізб ут-Тахрір" і "Таблігі Джамаат".

"14 жовтня близько 100 кримських татар вийшли на узбіччя автошляхів, щоб протестувати проти поліцейського свавілля і безпідставних звинувачень мусульман півострова в тероризм і екстремізм. "Ми - не терористи! Наші діти - не терористи! "- свідчили написи, з якими близько години стояли молоді і літні люди, втомлені жити в постійному страху і очікуванні приходу російських силовиків", - повідомляє Горюнова.

Після пікету затримано кілька десятків протестувальників.

""Пряники" у вигляді будівництва Соборної мечеті в Сімферополі, святкування Хидирлеза на офіційному рівні або виділення земель замість самозахоплень так і не вирішили проблему інтеграції кримських татар", - наголосила політолог.

На думку експерта, "батіг" росіяни вирішили використовувати за двома напрямками: в політичній у і релігійній площинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні заборонили російські купюри з Кримом

"В результаті політичних переслідувань був заборонений Меджліс, а потім засуджено двох його лідерів - Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова - за прихильність територіальній цілісності України", - підкреслила Горюнова..

За словами політолога, мирний протест кримських татар викликав вкрай негативну реакцію в Кремлі, бо це може вплинути на російсько-турецькі відносини. Адже Туреччина може заступитися за кримських мусульман.

"Російські "пряники" у міжнаціональної політиці не спрацювали. Як показали поодинокі пікети, знахабнілого "батога" кримські татари теж не бояться. Що залишається? Колючий дріт, гетто та депортація? Але з таким підходом навіть сплата членських внесків до Ради Європи Росію не врятує", - підкреслила експертка.

Нагадаємо, в окупованому Криму відпустили 49 учасників протестів проти репресій кримських татар, які почали акцію вчора.

Зараз ви читаєте новину «Російські батоги і пряники у Криму не спрацювали - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути