понеділок, 19 листопада 2018 09:22

Резолюція ООН щодо Криму допоможе стримувати Москву

Резолюція ООН щодо Криму допоможе стримувати Москву
Резолюція ООН по Криму: як зможемо протидіяти Росії. Фото: РБК-Украина

Днями комітет Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй схвалив оновлений проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)".

За документом, відбувається фіксація злочинів, які скоїла та скоює Російська Федерація. Також надають аргументи, які дозволяють висувати Москві певні вимоги. Експерт із питань зовнішньої та безпекової політики Олександр Хара пояснив, чим корисне для України прийняття нової резолюції, передає УНІАН.

"По-перше, вкотре зазначено, що Крим – це Україна, але у цій частині важливо, що документ містить заклик до міжнародних інституцій називати цю територію "Автономна республіка Крим, яка тимчасово окупована Російською Федерацією". У майбутньому це унеможливлює випадки, коли якась міжнародна інституція всупереч позиції більшості країн зазначає протилежне", - наголосив Олександр Хара.

Експерт відзначив другим вагомим аргументом те, що в проекті нової резолюції з'явилося декілька прізвищ українських бранців, політичних в'язнів. Це важливо, тому що посилює тиск на Росію в питанні звільнення полонених.

"По-третє, засуджується також окупація Криму як така, а також дещо середньовічна поведінка країни, яка, захопивши чужу територію, конвертує підданих у підданих своєї юрисдикції. Ми чудово пам'ятаємо, що після того, як Крим був захоплений Росією, були створені такі умови, що унеможливлювали збереження українського громадянства жителів Криму, тобто фактично жителям півострова було нав'язано російське громадянство. Крім того, документ засуджує залучення жителів Криму до військових операцій", - розповів він.

Четвертим пунктом наголошується неприпустимість заміщення населення Криму людьми, що приїжджають на півострів із Російської Федерації. Це вже близько 170 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На підтримку політв'язнів відбулась акція "Порожні стільці"

"Нова резолюція ООН буде важливою для фіксації усіх цих злочинів Росії та, відповідно, допоможе здійснювати тиск на неї. Також документ має зобов'язати генерального секретаря ООН створити певну систему контролю над її виконанням. І згодом можна буде намагатися використовувати систему ООН для того, щоб тиснути на РФ, використовуючи ООНівську бюрократію", - додав Олександр Хара.

Тепер щодо резолюції має відбутися загальне голосування в Генасамблеї ООН, яке очікується в грудні. Для затвердження потрібна проста більшість серед голосуючих держав.

Зараз ви читаєте новину «Резолюція ООН щодо Криму допоможе стримувати Москву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути