вівторок, 30 жовтня 2018 12:44

Позов України у міжнародний суд: чим для Москви закінчиться призов кримчан в армію

Позов України у міжнародний суд: чим для Москви закінчиться призов кримчан в армію
Прокуратура Криму подала на Росію в Міжнародний кримінальний суд за призов кримчан служити в армії РФ. ФОТО: www.topnews.ru

Прокуратура Криму передала в Міжнародний кримінальний суд матеріали, що підтверджують порушення Росією норм міжнародного права щодо призову кримчан в армію РФ.

"Відкриття офіційного розслідування означатиме, що прокурор міжнародного кримінального суду зможе висувати звинувачення проти підозрюваних у вчиненні злочинів і просити видавати ордери на арешт", - пояснює Апострофу юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний.

Він також зазначив, що ставлення Росії до міжнародного кримінального суду і права відіграватиме другорядну роль.

"Якщо буде ордер на арешт, то підозрюваний не зможе перебувати на території країн-членів Римського статуту. Зараз їх 123. Ці держави будуть зобов'язані передати підозрюваного в руки правосуддя", - додав Набухотний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримчан не будуть карати за службу в російській армії

Також експерти висловилися щодо покарання винних у призові кримчан в армію РФ.

"Під час війни в колишній Югославії теж було дуже багато скепсису, що ніхто зі злочинців не буде покараний. Ніхто не думав, що, наприклад, Радован Караджич постане перед судом. Але тоді навіть вище керівництво було залучено до відповіді" , - сказав юрист "Української Гельсінської групи" Максим Тимочко.

Російські окупанти у Криму продовжують 8-му призовну кампанію. До цього служити у своєму війську вони призвали близько 12 тис. чоловіків. Російська влада заявила, що вони призвуть тільки тих, хто хоче служити. Однак кількість вироків судів за ухилення зростає.

Зараз ви читаєте новину «Позов України у міжнародний суд: чим для Москви закінчиться призов кримчан в армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути