Ексклюзиви
неділя, 27 листопада 2016 14:22

Помер письменник, який переклав "Коран" кримськотатарською мовою

Помер письменник, який переклав "Коран" кримськотатарською мовою

У Криму повідомили про смерть кримськотатарського письменника Ризи Фазіла.

"Пішов з життя письменник і поет Риза Фазіл. Важка втрата для кримськотатарської культури", - написала 26 листопада у Facebook кримська журналістка Наджах Фемі.

Про смерть Ризи Фазіла також інформують кримські ЗМІ.

Похорони відбудуться у понеділок в Сімферополі.

Риза Фазіл народився 30 травня 1929 року в селі Барин Карасубазарського району. У 1944 році разом з частиною депортованого з Криму кримськотатарського народу він потрапив в Макаревський район Костромської області, де закінчив 7 клас, а потім Костромський торговий технікум. У 1959 році він закінчив економічний факультет Самаркандського торгового інституту.

У 1965-1980 роки Фазіл працював перекладачем у першій виданій кримськотатарською мовою в Ташкенті газеті "Ленін байраг'и" (Ленінський прапор) начальником відділу, в 1980-1994 роках завідувачем відділом поезії у видавництві журналу "Йилдиз" ("Зірка"), і відповідальним секретарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько Анжеліки Рудницької помер із посмішкою

Свої перші вірші Риза Фазіл друкує у газеті "Ленін байраг'и", а в 1970 році виходить його перша збірка віршів під назвою "Наврез". Згодом виходять у світ такі його книги як збірка прислів'їв і приказок кримськотатарською мовою "К'айда Бірлік - Анда тірілік", збірник нарисів "Аналар яш екенде", "Садік'лік '", були підготовлені підручник з кримськотатарської літератури "Тувг'ан едебіят "(Рідна література), двотомник Ашик Умера "Сайлама есерлер" (Вибрані твори).

Повернувшись до Криму, Риза Фазіл спільно з імамом Абдульваітом Сахтара переклав кримськотатарською мовою "Буюрін'із дуаг'а!" і "Коран".

З 1975 року Риза Фазіл був головою спілки кримськотатарських письменників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати Фредді Мерк'юрі пережила сина на 25 років

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник, який переклав "Коран" кримськотатарською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути