субота, 29 липня 2017 14:21

"Нічого, потерпимо" - військовий парад у Севастополі як сенс життя

"Нічого, потерпимо" - військовий парад у Севастополі як сенс життя
Генеральна репетиція військово-морського параду, присвяченого Дню ВМФ Росії. Севастополь, 27 липня 2017 року

Севастопольці люблять чимось пишатися: героями Кримської або Другої світової війни, знаменитостями, які відвідували місто або, наприклад, морським парадом на російський День флоту. Але після анексії влада РФ намагається зробити з Севастополя сакральну вітрину ефемерного "русского міра", і життя городян поступово перетворюється у безперервний парад. Про це спеціально для Крим.Реалії написав кримчанин Андрій Покровський (ім'я та прізвище автора змінені в цілях безпеки).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для тех, кто любит уединение": показали пусті пляжі Криму

Туристи, які приїжджають у місто-герой з російської глибинки заздрять севастопольцям: дороги ремонтують, дитячі майданчики встановлюють і історія он яка славна. Скрізь білборди з портретами і висловами Путіна. Та й настінного живопису із зображеннями "вождя" теж вистачає. І відчуває росіянин себе щасливим: морозиво в руці, на голові куплений у сувенірному наметі капітанський кашкет, а ноги йдуть по Приморському бульвару. Тому самому, з якого відкривається вид на Пам'ятник затопленим кораблям. А тут ще День флоту на носі - остання неділя липня. І взагалі щасливий турист - пощастило так пощастило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали, як у Криму реагують на українську мову

Туристів в цьому році небагато. Море все таке ж ласкаве, сонце палюче, фрукти соковиті, а курортників немає. На День флоту, правда, буде, як завжди, аншлаг. Бо традиція. Спеціально до цієї дати їдуть росіяни, щоб величчю військово-морським насолодитися, на кораблі військові подивитися і гуркоту гармат дивуватися.

До параду в місті готуються ґрунтовно: тренування, репетиція, а в кінці - генеральний прогін. Він майже нічим від самого параду не відрізняється.

З кораблями в цьому році трапився казус. Зазвичай на час параду рейд перекривали - пасажирські катери на Північну сторону не ходили з ранку і до 14:00. Також рух припинявся на 3-4 години під час генеральної репетиції. Але військовим завжди здається, що мало порядку у цивільному житті. Тому рух в Севастопольській бухті вирішили перекривати щодня з 8:30 до 15:30 у період з 25 по 30 липня. І це з урахуванням того, що в мікрорайоні на Північній стороні живуть десятки тисяч людей, яким на роботу в центр міста доводиться добиратися катером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі радять як позбуватися небажаних гостей з Кримнаш

Пасажирський катер йде через бухту 10 хвилин. Інтервал руху 15-30 хвилин. Залежить від пори року: влітку він менший, взимку - більший. На час сильних штормів рейд закривають і люди їдуть в центр автобусом, по великому колу. Витрачаючи на проїзд у кілька разів більше часу і грошей.

Коли ж жителів Північної сторони відрізали від цивілізації за примхою флотського начальства, їм довелося по три години чекати автобус на площі Захарова і непритомніти на спеці + 30. Громадяни звернулися до журналістів, ті почали прояснювати ситуацію.

"Нас не інформує ні портофлот, ні управління транспорту про те, на скільки буде закриватися рейд. І в управлінні транспорту не завжди знають про це. Вчора була інформація, що рейд буде закритий кілька днів до 15 годин, а зараз 15:35 - його ще не відкрили ", - розповів голова спілки транспортних компаній Севастополя Віктор Риков.

На наступний день міська влада дещо поліпшила ситуацію - автобусів стало більше. Але жителям Північної сторони все ж доводиться їхати по великому колу, по спеці та у тісняві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кілограм риби за 500 грн: окупанти провели фестиваль барабульки

"Такого ніколи не було, - каже мешканка Північної сторони Світлана, бухгалтер. - На День флоту, так, перекривали, на репетицію ще. Всі знали про це і планували заздалегідь. А щоб так як зараз...".

Максим приїхав відпочивати в Севастополь з російського Володимира, зняв кімнату в селищі Учкуївка на Північній стороні.

"Я розумію, це необхідність, адже таке свято. Але про людей хтось теж повинен подумати", - сказав він.

"Ми День Військово-Морського флоту любимо, - каже жінка пенсійного віку з великою сумкою в руці. - Тому, нічого, потерпимо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна повернеться обов'язково" - кримчани зрозуміли, що втратили

Як не дивно, її підтримують багато в маршрутці, згідно киваючи головами. Хтось заїкається про міст через бухту, який, мовляв, планують почати будувати вже другий десяток років. На нього дивляться як на ідіота: у Севастополі кожен школяр знає, що поки в бухті знаходяться кораблі Чорноморського флоту, міст не побудують.

Так і живе це місто біля моря, орієнтуючись виключно на запити військово-морської бази, а не людей. Парадний лиск перетворюється у сенс життя.

"За України пили, їли якісні продукти. А тепер хана" - житель Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Нічого, потерпимо" - військовий парад у Севастополі як сенс життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути