вівторок, 26 лютого 2019 09:00

"Міг отримати по голові держаком від прапора": як у Криму пручалися окупації
19

Автор: Станіслав Юрченко
  Голова Меджлісу Рефат Чубаров вимагав від спікера кримського парламенту Володимира Константинова перенести або скасувати позачергову сесію, щоб уникнути протистояння і подальшого загострення ситуації в Криму
Голова Меджлісу Рефат Чубаров вимагав від спікера кримського парламенту Володимира Константинова перенести або скасувати позачергову сесію, щоб уникнути протистояння і подальшого загострення ситуації в Криму

26 лютого 2014 року кримські татари, українці та представники різних національностей вийшли під будівлю Верховної Ради АР Крим аби зупинити російське вторгнення.

Мирну акцію організував Меджліс Кримськотатарського народу, всього зібралося 15 тис. людей.

Мітингарі мали на меті не допустити прийняття сепаратистського рішення щодо приєднання Криму до Росії.

Проросійський натовп зібрався під будівлею Верховної Ради АРК. Сепаратисти прагнули приєднання до составу Росії півострову Крим
Фото: Станіслав Юрченко
Проукраїнські активісти різних національностей зібралися, щоб завадити російській окупації Криму
Цілісність України підтримували люди різного віку
Голова Меджлісу Рефат Чубаров вимагав від спікера кримського парламенту Володимира Константинова перенести або скасувати позачергову сесію, щоб уникнути протистояння і подальшого загострення ситуації в Криму
Цілісність України підтримували люди різного віку

Людям протистояв проросійський натовп, який складався з загонів так званої самооборони Криму (молодиків, яких профінансував російський уряд, загонів так званих казаків та прихильників Путіна - Gazeta.ua)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість тисяч прийшли десятки: у Севастополі провалився день захисника вітчизни

"Люди стояли один навпроти одного, була чутна лайка, мат. Періодично траплялися сутички, хтось міг когось вдарити, або отримати по голові держаком від прапора... Але особливого озлоблення і масової бійки не було", - розповідає Сервер, один з учасників мітингу.

Як розповідають свідки ситуація була відносно мирною, поки до будівлі не під'їхала "підмога" опонентів — тітушки організації "Русское единство".

Після цього проросійський натовп почав бійку: виникли сутички між мітингарями та проросійським натовпом, ці сутички переросли у зворушення.

У ході сутичок померло 2-є сепаратистів.

Мітингарям вдалося відтіснити проросійський натовп і не дати прийняти сепаратистське рішення. Після цього на стороні, де стояли прихильники Путіна, виявили ломи, сльозогінний газ та іншу зброю.

"26 лютого я пішов з площі перед Верховною Радою Криму лише тоді, коли вона практично обезлюдніла. Сесія Верховної Ради Криму, на якій могли бути прийняті звернення на адресу Росії, не відбулася. Ми були впевнені в тому, що громадянське суспільство виконало свою місію. Я пам'ятаю, що відбувалося в соціальних мережах. Разом з нами раділа вся Україна", - пригадує події голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

27 лютого будівлю Верховної Ради АРК захопили озброєні російські військові без знаків розрізнення.

Після захоплення будівлі окупанти почали переслідувати та викрадати проукраїнськи налаштованих кримчан та судити їх.

За період з 3 березня 2014 року окупанти викрали близько 42 громадян України з них 12 пропали без вісті та 8 були жорстоко вбиті.

Арештовувати учасників спротиву почали через рік після захоплення Криму. Переслідування кримських татар назвали "Справою 26 лютого". Суд вела прокурорка-зрадниця Наталія Поклонська, яка на той час проголосила себе генеральним прокурором АРК Крим.

З початку анексії Криму і по сьогодення кримських татар та українців затримують за звинуваченнями в тероризмі.

Найвідомішими жертвами окупаційного російського режиму є кримський татарин Решат Аметов, тіло якого знайшли зі слідами тортур, Володимир Балух, якого окупанти засудили за зберігання зброї, режисер Олег Сенцов та анархіст Олександр Кольченко, яких звинуватили в тероризмі та вивезли на материкову Россію, Єдем Бекіров, інвалід 1-ї групи, якого наразі утримують в російській тюрмі без медичної допомоги та Вєджиє Кашка, яку окупанти вбили 23-го листопада 2017 року.

20 лютого 2014 року на півострові Крим з'явилися військові вантажівки без номерів та невідомі люди у військовій формі без знаків розрізнення. Разом з цим в Криму почали активно фінансувати незаконні збройні формування які називають себе самообороною Криму.

З цього моменту почалася анексія півострову — НЗФ та зелені чоловічки блокували стратегічно-важливі об'єкти та українські військові частини.

Військових, яких заблокували в частинах годували місцеві жителі.

Зараз ви читаєте новину «"Міг отримати по голові держаком від прапора": як у Криму пручалися окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути