Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2018 13:05

Кому належить колишній український бізнес в Криму

Після анексії півострова Росією в 2014 році, український бізнес втратив в Криму чималі активи. Тож не дивно, що ось уже п'ять років багатьом українським компаніям приписують "бізнес в Криму". Так було з компанією "Комфі Трейд" (ТМ Comfy), у якій до анексії на півострові було п'ять магазинів побутової техніки та електроніки. Зараз в Криму працюють магазини під вивіскою "Comfy - Крим", проте жодного відношення до дніпропетровської "Комфі Трейд" вони не мають. "Офіційно підтверджуємо, що ні ліцензійних договорів, ні договорів франчайзингу для ведення діяльності в Криму ТОВ "Комфі Трейд" не підписувала. Компанії невідомо, хто саме відкриває магазини в Криму з використанням найменування та бренду ТОВ "Комфі Трейд", - заявили в українській компанії.

Схожа ситуація сталася і з найбільшою українською компанією "Епіцентр К", яка володіла до 2014 року торговими центрами "Епіцентр" і будівельними гіпермаркетами "Нова лінія" в Криму. "З тих пір, як Росія незаконно окупувала Крим, "Епіцентр" зупинив свою роботу на півострові", - неодноразово заявляв генеральний директор "Епіцентр К" Петро Михайлишин.

Після анексії півострова керівництво кримських торгових центрів мережі, зрадивши компанію і рідну країну, захопило магазини і продовжило вести бізнес в Криму, змінивши вивіску на співзвучний "Новацентр".

Згідно з даними Реєстру юридичних осіб Російської Федерації російську юридичну особу ТОВ "Новацентр К", яка здійснює торговельну діяльність на місці колишніх ТЦ "Епіцентр" в Криму, було створено 14 квітня 2014 року. Очолив її колишній комерційний директор українського "Епіцентру К" в Криму Юрій Носач, який добре знав роботу торгового цента зсередини і зміг швидко налагодити роботу після силової зміни власників. Левовою часткою компанії володіє якась ТОВ "Русстрой К".

Автор: Матеріал з сайту egrul.nalog.ru
 

Що ж нам відомо про нових власників торгових центрів компанії "Русстрой К"? Згідно з даними все того ж реєстру, вона була заснована спеціально під захоплення власності компанії "Епіцентр" в Криму - 28 травня 2014 року. Основним засновником компанії "Русстрой К" є офшор - кіпрська компанія EDLAGOR ENTERPRISES LIMITED, також зареєстрована в середині 2017 році.

Автор: Матеріал з сайту egrul.nalog.ru
 

Чи є шанси у "Епіцентр" повернути свій бізнес в Криму? Формально, українська компанія все ще володіє нерухомістю, в якій розміщуються магазини-клони окупантів. Компанія вирішила не продавати її, адже рано чи пізно Крим знову стане частиною України, а значить і український бізнес повернеться на півострів.

До слова, в подібній делікатній ситуації опинилися практично всі українські рітейлери, у яких були активи в Криму. Після анексії під старими вивісками, але з новими власниками продовжували працювати магазміни Novus, "Фуршет", "Планета спорт" і навіть такі міжнародні мережі, як Auchan і Metro.

Зараз ви читаєте новину «Кому належить колишній український бізнес в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути