Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2019 14:36

Компанія, що виготовляє популярне вино, торгує з Кримом - гучне розслідування

Після анексії Криму компанія "Алеф-Віналь" в порушення міжнародних санкцій продовжила бізнес в окупованому Криму.

Компанія продає свою продукцію для Європи і України, а також для Росії, виноград бере з окупованого півострову, йдеться в матеріалах розслідування Крим.Реалії.

"Алеф-Віналь" виробляє вина торгових марок "Золота Амфора", Villa Krim, "Старий Крим", коньяки Klinkov, "Жан-Жак", а також горілка GreenDay і Helsinki.

Підприємством володіє український бізнесмен з Дніпра Вадим Єрмолаєв. У 2018-му він був 64-м у списку найбагатіших українців за версією журналу "Фокус", капітал сягав 100 млн долл.

У компанії 5 вино-горілчаних виробництв та 2 тис гектарів виноградників. Головне підприємство знаходеться у Дніпропетровській області, місті Синельникове. Там продукцію виробляють для експорту у ЄС та українського ринку.

На територію держави-агресорки алкогольні напої йдуть з заводів "Старокримське", "Заводу марочних коньяків "Багерово". Виноград вирощує агрофірма "Бурлюк", а переробляє і виробляє коньячний спирт "Алеф-Віналь-Крим" у селищі Поштове.

Автор: Крим.Реалії
  Схематичне зображення того, як компанія "Алеф-Віналь" працює попри міжнародні санкції
Схематичне зображення того, як компанія "Алеф-Віналь" працює попри міжнародні санкції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кримський архів" виявився гучнішим за "Панамський"

У самої "Алеф-Віналь" в окупованому Криму є 800 гектарів виноградників у селищі Каштани і понад 1000 - у селищі Первомайське.

Російські та українські сайти компанії візуально схожі. На українському сайті неможливо перевірити походження винограду. На російському ресурсі користувачу повідомляють, що виноград з окупованого українського Криму, а також додають, що продукція має успіх в ЄС та США.

При тому, що міжнародні санкції забороняють торгівлю продукцією з анексованого півострова.

Директор маркетингу російського осередку компанії "Алеф-Віналь-Крим" Катерина Наумова розповіла, що кримська продукція використовується для внутрішнього ринку РФ, а підприємства в Україні – для світового.

"У нас різні ринки збуту. "Алеф-Віналь-Крим" працює на Росію. У Криму – повна представленість, в континентальній частині (Наумова підтримує позицію, що Крим є територією Росії) – десь менше, десь більше. Важливо, що всі наші вина виробляються в класифікації "вина з захищеним географічним зазначенням" (рос. ВЗГУ Крым" – ред.), що гарантує споживачеві виробництво вина зі свіжого винограду і повний цикл виробництва на заводі-виробникові", – сказала вона.

Представник української частини компанії відповів, що продукція постачається у Японію, Казахстан, Киргизстан, Китай і країни ЄС. Наполягав, що вино виробляється в Україні.

Бренд Villa Krim українського та кримського виробництва є навіть в популярному міжнародному рейтингу вин Vivino. Там адресою продукту вказали Одесу.

Кримська компанія "Алеф-Віналь" зареєстрована в листопаді 2014 року, тобто після захоплення Криму російською армією. Засновником є підприємство "Бурлюк", яке вирощує виноград та є компанією української частини "Алеф-Віналь".

Окрім цього в засновниках кримського підприємства є 4 кіпрські компанії Amadon Limited, AD Vinal Invest Limited, Dreamdestiny Holdings Limited і Promila Enterprises Limited. Три останні також у рівних частках володіють і самим "Бурлюком".

Контрольний пакет акцій 50% українського "Алеф-Віналь" належав австрійському підприємству Alef Investment Holding GmbH до кінця 2018 року.

Її директор - громадянин України Вадим Єрмолаєв.

В листопаді 2018 року Єрмолаєв продає її частку собі, але під виглядом іншої компанії – британської Ac-Terra International LTD.

"Настоящее время" і антикорупційний проект "Муніципальний сканер" працювали над розслідуванням понад півтора року. Журналісти виявили сотні європейських, американських, російських та українських компаній, які порушують міжнародні санкції щодо Криму.

Зараз ви читаєте новину «Компанія, що виготовляє популярне вино, торгує з Кримом - гучне розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути