понеділок, 17 грудня 2018 18:51

Командир українського буксиру "Корець" розповів про перехід у Керченській протоці

Командир українського буксира "Корець" Олександр Григоревський розповів про перекидання українських кораблів з Одеси в Маріуполя. Точно таким же маршрутом він пройшов 23-25 вересня на своєму буксирі та кораблі "Донбас"

Про те, як довелося взяти на борт російського лоцмана і як "вітали" українців військові "братнього" народу командир розказав в інтерв'ю для ВВС.

"Установка від командування була така: рухатися в порт Маріуполя. Якщо з боку Росії будуть якісь перешкоди, відмова, погрози застосувати зброю, розвернутися на зворотний курс, то, не ризикуючи особовим складом і кораблями, повертатися назад. Думаю, у наших хлопців 25 листопада установка була аналогічна ", - розповідає Грігоревській.

Він розповідає, що військові не підходили до кримського узбережжя ближче, ніж на 2 милі до 12 мильної зони(22,2 км).

"Наше завдання було перейти з пункту в пункт, нікого не провокуючи і не створюючи складних ситуацій", - говорить він

Командувач "Корця" також зазначив, що вони не планували застосовувати зброю, але тримали її напоготові. Він згадує, що перший розвідувальний корабель Росії "зустрів" їх поруч з мисом Тарханкут. Після цього до них приєдналися ще два російські судна. Такий конвой супроводжував їх до Маріуполя. Він зазначає, що вони не планували застосовувати зброю, але вона була приведена в готовність.

Автор: ВВС
  Командир українського буксиру "Корець" Олександр Григоревський розповів про свій вересневий перехід Керченською протокою.
Командир українського буксиру "Корець" Олександр Григоревський розповів про свій вересневий перехід Керченською протокою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати захопленого росіянами моряка звернулася до українців

Командир "Корця" зазначає, що тоді, у вересні, вони не планували застосовувати зброю.

"На місця стрільців я особистий склад не відправляв, щоб, якщо у когось здадуть нерви, буде позаштатна ситуація, не спровокувати неадекватні дії", - розповідає Олександр Григоревський.

На підході до Керченського мосту з ними зв'язався "Керч трафік контроль".

"Ми підходили до зони розподілу руху у Керченській протоці, рухалися вздовж неї зі швидкістю два вузли. В той час, як ми перетнули 12-мильну зону, з нами зв'язався російський береговий прикордонний пост "Берег-22", запитав, хто ми, з якими намірами йдемо. Ми сказали, що є військовим кораблем, буксируємо інше судно і плануємо прохід в Азовське море, в порт Маріуполь. У них заперечень не було. Ми не просили дозволу, просто їм про це повідомили - вони погодилися", - каже Григоревський.

Автор: ВВС
  Буксир "Корець" на якого посадили російського лоцмана
Буксир "Корець" на якого посадили російського лоцмана

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітан "Яни Капу" відмовився свідчити росіянам

За словами капітану "Корця" вони були вимушені взяти на борт російського лоцмана. За словами військового це було нав'язаної росіянами, але лоцман вів себе професійно.

Тоді російська сторона так само використовувала свою авіацію, як і 25 лютого. Тільки "Донбас" не обстрілювали.

"Від щогли один пролетів на висоті 50-70 метрів, тобто дуже низько. Коли я перебував на командному пункті, бачив обличчя людей", - розповідає Ярослав Шевченко, заступник командира корабля "Донбас".

Автор: ВВС
  Над кораблем "Донбасс" теж літала ворожа авіація
Над кораблем "Донбасс" теж літала ворожа авіація

Він каже, що росіяни декілька разів питали про чисельність особистого складу на кораблі.

Також він розповідає, що при переході через Керченський міст до українських військових лунала нецензурна лексика.

"Ми чули нецензурні висловлювання в нашу сторону з Керченського моста, коли вони нас" вітали ", так би мовити. Ми не відповідали на них", - розповідає заступник командира "Донбасу".

За словами українських військових росіяни всіляко ускладнюють навігацію в Азовському морі. Прикордонні судна РФ перебуваючи на якорі, не несуть якірних вогнів.

"Наприклад, " Дон ", який ми зустріли, стояв там, де глибина 80-90 метрів, але він ніс два червоних вогні, як судно, що стоїть на мілині. Вони себе не видають, ховаються в темряві. Через це суду, що проходять повз, не можуть ідентифікувати, хто саме це варто. Поводяться, як даішники в кущах ", - говорить Олександр Григоревський.

Автор: ВВС
  Заступник командира корабля “Донбас” Ярослав Шевченко розповів про те, як росіяни провокували українських військових під час переходу
Заступник командира корабля “Донбас” Ярослав Шевченко розповів про те, як росіяни провокували українських військових під час переходу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над окупованим Кримом розгорнули український прапор

Командири розповідають, що тоді, при вересневому переході, на їх столах лежала Конвенція з морського права, яку вони постійно перечитували. Це було потрібно для обґрунтування проходу.

"Навіть якщо розглядати це з точки зору РФ, щоб наші кораблі не зробили в територіальних водах, які вона вважає своїми, максимум, відповідно до міжнародного морського права, їх можна було видворити з цих вод. Атаку можна було б виправдати, якби наші кораблі не підкорилися, не хотіли виходити на зв'язок. Але коли я з ними сконтактував, вони йшли на вихід", - зазначає командир "Корець".

Захисник військовополонених українських моряків адвокат Еміль Курбедінов відвідав командира українського бронетанкового катера "Нікополь" Богдана Небилицю.

Про це повідомляє на спеціально створеній у Facebook сторінці "Захист військовополонених українських моряків" адвокат Микола Полозов.

Зараз ви читаєте новину «Командир українського буксиру "Корець" розповів про перехід у Керченській протоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі