Ексклюзиви
середа, 16 грудня 2020 12:50

Рік роботи оновленого КПВВ Чонгар – підсумки у цифрах
5

На ремонт КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» виділяли 18,2 млн грн
Фото: З відкритих джерел
За рік 359 тис. людей перетинали адмінкордон з окупованим Кримом через КПВВ «Чонгар»
В оновленому пункту пропуску відкрили сервісну зону, де розмістили  центр надання адміністративних послуг, будівлю автостанції
Для в’їзду на материкову частину України потрібно встановити додаток «Дій вдома» та пройти 14 днів самоізоляції
У лютому 2020 року почав працювати центр надання адміністративних послуг, там є й дитячий куточок

Більше року тому Президент України Володимир Зеленський привітав з відкриттям контрольно-пропускних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) "Чонгар" та "Каланчак". Згідно даних ресурсу Рrozorro на ремонт виділяли 18,2 млн грн. Працівники громадської організації "КримSOS" розповіли Gazeta.ua про зміни на КПВВ "Чонгар" та зібрали данні по роботі пункту пропуску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $600 за 3 місяці фіктивного шлюбу – кримчанка шукає чоловіка

З листопада 2019 року по вересень 2020 року 359 тис. людей в обидва боки перетинали адмінкордон з окупованим Кримом через КПВВ "Чонгар". Такі данні Державної прикордонної служби. Проте ці цифри через пандемію значно нижчі за попередні роки. Наприклад, у серпні 2019 року 200 тисяч людей проїхали КПВВ "Чонгар", а у 2020 році в цьому ж місяці – 12 тисяч.

"Сьогодні, під час пандемії, мало хто готовий витрачати на дорогу в кілька разів більше часу і грошей, – зазначає Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу ГО "КримSOS", – Адже для в'їзду на материкову частину України потрібно встановити додаток "Дій вдома" та пройти 14 днів самоізоляції, або здати ПВЛ-тест за свій рахунок, а це від 850 до 2500 грн".

У серпні 2019 років через КПВВ "Чонгар" пройшло 200 тис. осіб, а в 2020 році в цей місяць - 12 тис. Через карантинні обмеження дорога стала складніше і дорожче

Олексій зазначає, що в оновленому пункту пропуску відкрили сервісну зону, де розмістили центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), будівлю автостанції. Але усі роботи не завершили. До березня 2021 року триватиме реконструкція останньої будівлі – там планують побудувати автозаправну станцію і фудкорт.

Автор: ГО «КримSOS»
  У лютому 2020 року почав працювати центр надання адміністративних послуг, там є й дитячий куточок
У лютому 2020 року почав працювати центр надання адміністративних послуг, там є й дитячий куточок

"Той, хто не один раз перетинав адміністративний кордон з Кримом, знає як це стояти в черзі на паспортний контроль в херсонську спеку і під пронизливим крижаним вітром взимку, – розповідає Світлана Попова, юрист, – Добре, що з'явилися більш цивілізовані умови з санітарною зоною і зонами очікування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму зникли 44 людини, 15 з них - безвісти

У лютому 2020 року почав працювати ЦНАП у сервісній зоні КПВВ "Чонгар" та "Каланчак". За першу половину 2020 року 45 мешканців АРК там одержали у український паспорт, а 324 – оформили закордонний паспорт.

"Зручно, що безпосередньо на кордоні можна вирішити майже всі питання з документами, не потрібно витрачати гроші на дорогу в місто та їхати близько 40 км, – зазначає Світлана, - Проте зараз мало хто їде з Криму подавати або забирати документи. Але після завершення карантину, багато кримчан у яких накопичилися справи – поїдуть на материк для їх вирішення. Швидше за все виникнуть черги".

Загалом, активісти відзначають, що на пункті пропуску стало більш комфортніше та зручніше, з нетерпінням чекають завершення будівництва.

3 месяца назад начал работать чат-бот CrimeaIsUAbot в Telegram. Его создали для крымчан, чтобы те смогли узнать все об оформлении украинских документов и условиях пересечения админграницы с оккупированным Крымом. На сегодня в чат обратилось почти полторы тысячи человек.

Зараз ви читаєте новину «Рік роботи оновленого КПВВ Чонгар – підсумки у цифрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути