вівторок, 17 липня 2018 18:30

"Генерал клімат спалить Крим" - вчені зробили прогноз для окупантів

"Генерал клімат спалить Крим" - вчені зробили прогноз для окупантів
У Криму глобальні проблеми через зміну клімату. Фото: YouTube

Глобальні зміни клімату вплинули на зменшення рослинності та посуху в Криму останніми роками.

Негативні наслідки на окупованому півострові відбуваються не лише через припинення постачання води з Північно-Кримського каналу. Про це Крим.Реалії розповів український доктор географічних наук Дмитро Ніколаєнко, коментуючи останні супутникові дані про опустелювання півострова.

"Сільське господарство Криму з середини ХХ століття було повністю посаджене на воду з Північно-Кримського каналу. Звичайно, коли подача припинилася, виникла криза... Проблема Криму має розглядатися у більш загальному контексті: по-перше, це зміна клімату, з незначним ефектом конкретно на Крим; і друге – це кризовий стан тих водних проектів, які були реалізовані у 50-і-70-ті роки", – зазначив учений.

Крім того, вчений переконаний, що і кримським, і херсонським аграріям потрібно готуватися до того, що клімат у регіоні стане менш вологим.

"Деякі райони світу у зв'язку зі змінами клімату страждають дуже сильно. Південь України і північна частина Криму, безумовно, постраждають від цих змін клімату. Тобто кількість води у цих регіонах буде зменшуватися. Це природний процес: не ми його робили, не нам його скасовувати – це тенденція, до якої треба готуватися", – додав Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посуха у Криму: окупанти планують поливати городи каналізаційними водами

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України опублікувало результати космічної зйомки, що свідчать про втрату майже чверті рослинного покриву на території Криму. У червні 2018 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2016-го, зменшення загального індексу NDVI на півострові склало 23%. Бездіяльність окупаційної влади Російської Федерації може призвести до знищення унікальних екосистем Криму.

До анексованого Криму Україна могла б продавати дніпровську воду, оскільки півострів страждає від засухи.

Зараз ви читаєте новину «"Генерал клімат спалить Крим" - вчені зробили прогноз для окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути