четвер, 14 лютого 2019 18:30

"Довелось доводити, що я без ноги" - Едем Бекіров написав листа

"Довелось доводити, що я без ноги" - Едем Бекіров написав листа
Інваліда 1-ї групи Едема Бекірова звинувачують в перевезенні та зберіганні 10 кг тротилу. Фото Крим.Реалії

Кримський політв'язень Едем Бекіров написав листа, в якому описав ставлення росіян до себе.

Лист опублікувала донька бранця, Елеонора Бекірова у своєму Facebook.

"Я проплакала всю ніч, набираючи слова свого батька — рукописний лист — на комп'ютері", - написала вона.

Кримський татарин розповів, що під час затримання він не взяв із собою рюкзак з ліками. Пізніше їх йому не надали.

Після суду Бекірова посадили до сирої камери без унітаза. Як пише в'язень їжі він не отримував цілий день.

На другий день Бекірова відвезли до сімферопольського СІЗО.

"Приїхавши в СІЗО, поки оформляли первинні документи, я поцікавився помістять мене в санчастину СІЗО. Виявилося, що поруч знаходився і зустрічав мене начальник СІЗО Бережний, який сказав, що в санчастину мене не розмістять, мовляв, для мене приготовлена спеціальна окрема теж "чиста" камера, з унітазом", - пише бранець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські кати підсадили політв'язня на інсулін

Чиста камера виявилась для чоловіка справжнім карцером.

"Протягом 30 хвилин, мене повели в камеру, розташовану на другому поверсі СІЗО, через сходи, пішки. В практично критичному стані, з останніх сих я дійшов до своєї камери № 58. Камера спеціалізована та ізольована від зовнішнього світу і самої в'язниці. В "чистій" камері було маленьке віконце 40 * 80 см, унітаз, раковина, стілець і стіл 50 * 200 см приварені до підлоги, ліжко 2-х ярусна, залізне дзеркало 15 * 20 см, вмонтована в стіну, продуктова шафа 40 * 70 см, один радіатор опалення. Розмір камери приблизно 1,5 * 5 м. Можливості помитися немає, тому що немає зливного тракту, в камері відсутня природна вентиляція і взагалі яка-небудь вентиляція, телевізора і холодильника немає. Тазика для прання немає, предметів для прибирання приміщення немає, підлога бетонна, холодно, гарячої води немає, в камері висить над головою, зліва при вході відеокамера — реєстратор, яка охоплює повністю всі приміщення своїм об'єктом. Унітаз розташований відразу праворуч при вході, від загального приміщення і двері вхідної, відокремлює людину, яка справляє нужду, тільки легка ширма з поліетилену, причому все так тісно організовано, що, коли сидиш на унітазі, ця фіранка відтягується і з вічок на вхідних дверях видно все, що відбувається за ширмою під унітазом. А камера над головою створює колосальну психологічний тиск", - пише в'язень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Надіслала смс" - Денісова розповіла про нову підлість Москалькової

Бранець сусідом по камері в Бекірова був осуджений по "справі Вєджіє Кашки" Руслан Трубач, який допомагав інваліду вижити.

"Після двадцятих чисел грудня мене повезли на один день в республіканську лікарню імені Семашка м Сімферополь для проведення експертиз. Треба було підтвердити ті діагнози й хвороби, що адвокати надали з українських інститутів Амосова, інституту ендокринології, інституту ортопедії та травматології", - написав Бекіров.

Після нового року, та невдалого апеляційного засідання Бекірова все-таки відправили до лікарні.

"14 січня 2019 року приїхавши в лікарню, обстеження почали відразу, та ось тільки місця в палаті для інваліда першої групи не було, і мене розмістили, довго не думаючи, прямо в коридорі", - повідомив в'язень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ламати українців - дорого"- політв'язень Гриб написав листа

"25 січня 2019 роки мене вивезли знову в лікарню Семашко для проходження лікарської комісії, яка повинна визначити та внести свої так звані професійні вердикти — діагнози. Хоча і є всі відповідні завірені довідки з української установи, але суд їх не прийняв, і призначили російську перевірку, чи дійсно я не маю ноги, діабет, шунти в серці, проблеми з тазом і все інше", - написав Бекіров.

Після того, як Руслана Трубача перевели на утримання під домашнім арештом, Едем Бекіров Деякий час знаходився на самоті. Потім до нього перевели Сервера Мустафаєва — кримського ув'язненого правозахисника.

"Мені все ще не віриться, що це відбувається з моїм татом. Розум відмовляється розуміти, що все описане татом відбувається наяву, що разом з ним, моїм татом, в кримських катівнях намагаються зламати тортурами і приниженням десятки кримських татар і українців", - підсумовує написане батьком Елеонора.

Стан здоров'я незаконно утримуваного в окупованому Криму українського політв'язня Едема Бекірова надкритичний.

Про це з посиланням на заяву дочки політв'язня повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

При цьому російська сторона стверджує, що з Бекіровим все в порядку.

Кримськотатарського активіста Едема Бекірова звинувачують в поширенні 10 кг тротилу і бойових патронів. За свідченням "свідка" Бекіров передав йому вибухівку та боєприпаси, які він повинен був сховати в районі Красноперекопська, але вирішив розкрити цей задум спецслужбам ФСБ.

Зараз ви читаєте новину «"Довелось доводити, що я без ноги" - Едем Бекіров написав листа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути