Ексклюзиви
вівторок, 12 січня 2021 15:05

"Українці не вважають Крим своїм" - Ісмаїл Рамазанов
7

"Боротьба за Крим стала моїм життям. Поки мої друзі сидять в тюрмі я маю допомагати їм. З короткострокових планів хочу вивчитися на юриста", - ділиться з Gazeta.ua колишній в'язень кремлівського режиму Ісмаїл Рамазанов.

12 січня Україна відзначає День політв'язня. Традиція запроваджена з 1975 року В'ячеславом Чорноволом. Мала на меті протистояння репресіям українських дисидентів. Цього дня політв'язні на день оголошують голодування в знак солідарності з тими, хто загинув в радянських таборах, чи зараз сидить в російських тюрмах.

Автор: Фото: Ісмаїл Рамазанов
  Ісмаїл Рамазанов — проукраїнський кримськотатарський активіст. Підтримував та висвітлював судилища окупантів над кримськими татарами. У 2018 році заарештований росіянами. Пів року просидів в СІЗО окупованого Сімферополя. Піддавався катуванням з боку росіян. Вчився у  Східноукраїнському національному університеті імені Даля.
Ісмаїл Рамазанов — проукраїнський кримськотатарський активіст. Підтримував та висвітлював судилища окупантів над кримськими татарами. У 2018 році заарештований росіянами. Пів року просидів в СІЗО окупованого Сімферополя. Піддавався катуванням з боку росіян. Вчився у Східноукраїнському національному університеті імені Даля.

Ти живеш в Києві. Який маєш найулюбленіший район для відпочинку.

Без батьківщини це не життя, а існування. Можна в золоті купатися, але на чужині ти щасливим не будеш.

Київ чудове місто — воно пригортає дуже багато людей не зважаючи на їх особливості. Будь-хто знайде себе тут.

Але якби Київ був людиною, то спитав би в людей чому вони його так ненавидять. Місто заслуговує більше любові.

Чим ти займаєшся?

Я підтримую політв'язнів та їх родини — купую ліки, вітаміни, необхідні речі. Після переїзду на материкову частину України спілкувався з правозахисниками, був присутнім на акціях, збирав гроші.

Але це активізм, а не робота. Вона не приносить жодних грошей. Щоб прожити треба працювати. Я познайомився з багатьма людьми. Живу з ними й працюю в них, але не можна так. Людині треба свій куточок, свій дім.

Можна в золоті купатися, але на чужині ти щасливим не будеш

Я розумію, що це буде складно зробити з цими цінами на нерухомість, що зараз є. Але я сподіваюся, що скоро деокупація.

Я не здаюсь. Живу надією на повернення додому. Борюсь та допомагаю тим, хто бореться за Крим та підтримує політв'язнів.

Автор: Фото: Ісмаїл Рамазанов
  Українці мають бути проукраїнськими - Рамазанов
Українці мають бути проукраїнськими - Рамазанов

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна десята українська дитина вчиться в умовах окупації - правозахисник

Ти борешся за звільнення Криму, але особисто в тебе є короткострокові плани?

Зараз можна планувати будь-що, а за місяць щось станеться і все посиплеться.
Особисто в мене... Треба подумати, просто боротьба за Крим стала моїм життям. Поки мої друзі сидять в тюрмі я маю допомагати їм.

З короткострокових планів хочу вивчитися на юриста. Хочу поступити в Таврічний Національний Університет імені Вернадського. Сам я випускник Східноукраїнського національного університету імені Даля.

Ми маємо починати з себе готувати ті кадри, які запрацюють після звільнення Криму.

Яке в тебе хоббі?

В тюрмі я малював. Мені це допомагало якось це пережити та не загубитись в цій шаленій неволі. Люди з кримінального світу так живуть, але ми не такі. Ми звикли до свободи. Малював все, що бачив: камеру, коридор свої сни, кота Тигра.

Малюнками я розповідав про умови тримання мене та інших бранців в СІЗО окупантів. Писати листи заборонялося.

маємо починати з себе готувати ті кадри, які запрацюють після звільнення Криму.

Зараз приділяю цьому менше уваги, бо велика навантаженість.

Автор: Фото: Ісмаїл Рамазанов
  Кіт Тигр, який був улюбленцем бранців
Кіт Тигр, який був улюбленцем бранців

Ти завів собі домашню тваринку?

Ні, бо не маю свого житла. Було б житло, то завів би собі кота.


Чому кота?

Він не може розмовляти, але уважно слухає та відчуває тебе. Відчуває що в тебе болить. В тюрмі мав кота Тигра. Кожної ночі цей кіт засинав саме там, де після катувань в мене більше боліло. Прокидався від того, що він м'яв лапами мій бік. Хотів забрати його, але кіт теж "сидів". Політв'язні казали "В нього режим вільного поселення". Він туди ходив, сидів з нами строк. Ми його годували тим, що нам передавали батьки.

Як буде в мене житло я не піду сам купувати кота. Може мені друзі подарують, а може знайду на вулиці кошеня, яке буде проситися до мене.

А в тимчасово-окупованому Криму залишився улюбленець?

На мене чекає мій пес Черниш. Він прийшов під мій дім худющій, замучений. Здавалося, що він зараз тут і помре. Ну я забрав його до себе і відгодував. Від хорошого ставлення пес за короткий строк засіяв. Виявилося, що знає деякі команди, а ще охороняв мене. Буває підійде хто, а пес вискалитися типу "я тут і я слідкую". Ми з ним часто виїжджали на природу — Я на велосипеді, а він за мною біжить. Зараз сидить та охороняє батьківський двір. Сумує. Коли розмовляли з батьком по відеозв'язку то попросив показати Черниша. Гукаю його, а пес почав шукати мене.

Автор: Фото: Ісмаїл Рамазанов
  "Від хорошого ставлення пес за короткий строк засіяв. Виявилося, що знає деякі команди, а ще охороняв мене. Буває підійде хто, а пес оскалиться типу я тут і я слідкую. Ми з ним часто виїжджали на природу — Я на велосипеді, а він за мною біжить", - розповідає бранець
"Від хорошого ставлення пес за короткий строк засіяв. Виявилося, що знає деякі команди, а ще охороняв мене. Буває підійде хто, а пес оскалиться типу я тут і я слідкую. Ми з ним часто виїжджали на природу — Я на велосипеді, а він за мною біжить", - розповідає бранець

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не поверне Донбас з відходом Путіна - Снегирьов

Маєш довгострокову мрію окрім повернення додому?

Вже у звільненому Криму завести сім'ю та народити трьох дітей. Звести кожному з них будинок, як зробив це мій батько.

Маєш приклад для натхнення?

Мій батько. Мудрий чоловік, який достойно мене виховав. Ніколи руки на мене не підняв навіть тоді, коли я бешкетував.

Головна моя мета, щоб мої батьки були щасливі, а наша мама ніколи не плакала. Ще одна мета — відродити культурний спадок мого народу. Снилося мені, що я відновлюю фонтани, які збудовані за часи Кримського ханства.

Російська пропаганда зробила свою чорну справу — українці вже самі не вважають Крим своїм

По Криму, навіть в горах джерел, фонтанів, які будували кримські татари, дуже багато. Це треба, щоб жоден росіянин ніколи більше не заявив, що Крим "ісконно русский". Це не правда — не російський — всі топоніми тюркського походження.

Автор: Фото: Ісмаїл Рамазанов
  Деякі малюнки відверто бісили окупантів. Бунтівний кримчанин малював українську та кримськотатарську символіку, писав вірші українською мовою
Деякі малюнки відверто бісили окупантів. Бунтівний кримчанин малював українську та кримськотатарську символіку, писав вірші українською мовою

Про що жалкуєш?

Що 90% людей байдуже до Криму. Вони вважають, що живуть в безпеці. Коли намагаєшся розповідати їм про те, що коїться вдома, в Криму — не вірять. Нема достатній інформації.

Ще й російська пропаганда зробила свою чорну справу — українці вже самі не вважають Крим своїм.

Що хочеш порадити українцям?

Бути більш проукраїнськими. Я громадянин України, я люблю цю країну.

Любити свободу, яку мають, щоб ніколи не взнати що таке катування та окупація. Треба за це боротися не тільки мені, воїнам, журналістам, а ще й простим людям.

Якби половина українців розділяли те, що відбувається в Криму та на Донбасі, то перемогли б вже вчора.

Борис Бабін, колишній представник президента України в АРК, юрист, розповів Gazeta.ua про долю об'єктів, побудованих під час окупації українського Криму і колонізаторів, що купують житло в сірій зоні.

Зараз ви читаєте новину «"Українці не вважають Крим своїм" - Ісмаїл Рамазанов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути