вівторок, 15 травня 2018 16:40

Без Кобзона, але з Путіним на КамАЗі: показали фото та відео з відкриття Кримського мосту
11

Керченський міст російські окупанти будували з березня 2016 по травень 2018 року.
Фото: Крымский Мост
Керченський міст російські окупанти будували з березня 2016 по травень 2018 року.
Керченський міст російські окупанти будували з березня 2016 по травень 2018 року.
Керченський міст російські окупанти будували з березня 2016 по травень 2018 року.
Керченський міст російські окупанти будували з березня 2016 по травень 2018 року.

Росія урочисто відкрила Кримський міст, який будувала з березня 2016 року. На церемонію відкриття в анексований Крим прибув президент РФ Володимир Путін. О 14.40 по мосту поїхали перші вантажівки.

На відкритті чекали російських співаків Йосипа Кобзона, Льва Лещенка, Олександар Буйнова та Олега Газманова. Вони від участі відмовилися, бо мали летіти військово-транспортним літаком.

До запуску авторуху на мосту та біля під'їздів до нього організували безпрецедентні заходи безпеки. На початку травня федеральна казенна установа "Управління федеральних автодоріг "Тамань" Федерального дорожнього агентства" закупила послуги з охорони споруд на ділянці автодороги федерального значення А-290 "Новоросійськ ‒ Керч" ‒ транспортний перехід через Керченську протоку. На 19-кілометровому мосту будуть встановлені 20 постів цілодобової охорони.

Кримчани мусили дивитися на відкриття мосту в біноклі - на об'єкт їх не пустили.

"Крым. Тут спрашивают, чего вата с биноклями выперлась путина высматривать. Отвечаю - быдло на открытие моста не позвали. Для быдла организовали стойло на площади Ленина в Керчи, где на мониторе будут показывать, как сцарь едет по скрепе", - написав у Twitter користувач із ніком Кримський Бандерівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін на КамАЗі відкрив міст в окупований Крим

Проект Кримського мосту затвердив Адольф Гітлер

Уперше про будівництво мосту, який би з'єднав Кримський півострів і Тамань (сучасний Краснодарський край РФ) заговорив син Дмитра Менделєєва Володимир. Пропонував спорудити через протоку спеціальну греблю. Але проект залишився без уваги.

Другу спробу спорудити міст зробив у 1943 році Адольф Гітлер. Фюрер наказав міністру озброєнь Альберту Шпеєру розробити проект моста через Керченську протоку. Ним планували перевозити вантажі за допомогою автомобілів і поїздів. Але, коли почали вбивати у дно перші палі, вони стрімко пішли під воду. Зрештою міст замінили на підвісну канатну дорогу. Береги з'єднали монорельсом, який на одній із ділянок можна було розводити для проходу кораблів. До нього були причеплені контейнери на роликах. Дорога була завдовжки в 5 кілометрів і пропрацювала до грудня 1943-го. Коли Червона армія почала контрнаступ на Крим, німці її підірвали.

25 січня 1944 року радянська влада прийняла рішення будувати через Керченську протоку залізничний міст. Роботи велися поспіхом – був наказ встигнути до 7 листопада 1944 року. 5-кілометровий міст із одноколійкою будували в кілька змін цілодобово. На будівництво зігнали як цивільних інженерів, так і військових фахівців і, навіть, полонених німецьких солдат. Міст починався біля коси Чушка на краснодарському узбережжі і закінчувався біля найсхіднішої точки Криму - біля Єнікальського півострова. Конструкція складалася з 115 однотипних прольотів по 27,1 метрів кожна. Однак зиму 1945 року міст не пережив.Під час розробки проекту у ньому не були передбачені льодорізи. На Азовському морі почала скресати крига й величезні крижані брили вщент зруйнували мостові конструкції та опори. Кригу намагалися підривати динамітом, розстрілювали зі стрілецької зброї та гармат – усе було марним.

1947 року в СРСР востаннє заговорили про керченський міст. Розробили проект з автотрасою та двоколійною залізницею. Інженери похвалилися Йосипу Сталіну, що це буде Цар-міст. Однак, уже на першому етапі будівництва мостові опори провалилися в замулене дно. Міст замінили паромною переправою, яка продовжує функціонувати і в наші дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура перевірить хто з європейців будував Кримський міст

План будівництво Керченського мосту презентували у Верховні Раді

17 листопада 2006 року депутатам ВРУ презентували проект будівництва нового мосту, який мав би з'єднати Керч і територією Російської Федерації.

- Ми обговорюємо в уряді будівництво Керченського моста - між Керчю і територією Росії. Це дасть можливість кожному туристові, який приїжджає на російський Кавказ, - а росіяни зараз пропагують Сочі як туристичний регіон - обов"язково приїхати до Криму, - сказав тодішній міністр транспорту і зв"язку України Микола Рудьковський.

Планувалося, що міст буде побудований від порту Крим (Україна) до порту Кавказ (Росія). Довжина моста складе 4,5 кілометри, висота - 50 м. Мав складатися з прольотів довжиною 33 метри, мати смуги для двостороннього атвомобільного рухута одну смугу для залізничного руху.

Неякісні матеріали та людські смерті: як будували міст

Міст почали будувати в 2016 році. 20 березня 2014 року глава Мінтрансу РФ Максим Соколов повідомив, що російський уряд збирається побудувати тунель через Керченську протоку до Криму.

У березні на сухопутної частини території будівництва моста в Крим почалося формування пальових фундаментів опор. Робота велася одночасно на декількох ділянках загальною протяжністю понад 10 км. У квітні вже була готова перша опора мосту під автомобільну трасу. Всього Кримський міст стоїть на 595 опорах. До травня будівельники завершили спорудження половини опор моста, а в кінці травня приступили до спорудження тел фарватерної опор автодорожнього та залізничного мостів. У червні було розпочато монтаж прольотів. У серпні приступили до складання судноплавних арок. У вересні було завершено створення першої морської опори Кримського мосту.

На наступний рік - у лютому 2017 - йшло спорудження морських прольотів. Вони збиралися на суші на стендах і потім насувалися над акваторією. У липні 2017 року почалася робота над автомобільним покриттям: стартувала укладання нижнього шару дорожнього полотна. В кінці серпня відбулася установка залізничного прольоту, а в жовтні була встановлена арка автомобільного прольоту. До початку грудня були встановлені всі опори автомобільної частини. У грудні ж пройшло голосування серед росіян про назву моста, перемогло назву "Кримський міст".

У лютому 2018 року розпочалося спорудження морських прольотів моста під залізницю. 14 березня, в річницю анексії Криму, перевірити хід робіт приїхав президент РФ Володимир Путін.

6 травня 2018 року міст освятили з неба за допомогою величезного аеростата .Повітряна куля "Росія" здійснила переліт з Кубані до Криму митрополит Феодосійський і Керченський Платон освятив з повітря Керченську протоку.

З самого початку міст будували із використанням дешевих матеріалів. На будмайданчику порушувалася техніка безпеки, внаслідок чого загинув робітник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти "бережуть" Керченський міст: найняли сотню охоронців

Скільки коштував

Загальні витрати на об'єкт склали близько 230 млрд рублів. Протяжність моста, що будується через Керченську протоку - 19 км. Він будується за рахунок коштів федерального бюджету Росії. Генпідрядник - ТОВ "Стройгазмонтаж" близького до Путіна російського підприємця Аркадія Ротенберга.

"Цей міст потрібно розвалити і забути, як страшний сон" - експерт

Кримський міст чекає трагічна доля – у будь-який час через порушення норм і вимог до будівництва таких об'єктів він може завалитися. У цьому українські та російські експерти одностайні.

Там уже було два мости, третій чекає та ж доля. Тому замість того, щоб Путін проїхав по мосту сьогодні, він не проїде по мосту ще дуже довго. Міст побудований у сейсмологічно активнійзоні. Залізобетонні опори просто провалюються у замулене дно й не втримають навантаження від арки.

"Міст руйнується через прорахунок будівельників. Важливо, який бетон лили, якої марки. Могли взяти дешевший, а різницю покласти в кишеню. Іноді в нас цемент майже не кладуть — на 10 відер піску відро цементу. Це ж Росія. А навантаження на кожну з опор, на якій лежить центральна арка — по 5 тисяч тонн. Цей міст можна було будувати лише на скельних породах. Його треба розібрати й забути, як страшний сон", - говорить Юрій Медовар, старший науковий співробітник Інституту водних проблем РАН, кандидат геолого-мінералогічних наук, гірничий інженер-гідрогеолог.

"Керченський міст має для Росії стратегічне значення", — каже 65-річний Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, військовий експерт. - "Лише так у Крим можна завезти необхідне озброєння. Для Путіна важливо сформувати у "підчерев'ї" НАТО міцний кулак, аби погрожувати ним цивілізованому світові. Всіляко намагається вберегти його від руйнування. Але прорахувався ще на початку будівництва. Міст не можна було зводити на таких ґрунтах. Німці 1943 року намагалися спорудити щось подібне, але не змогли".

"Великі надії окупанти покладають на Керченський міст, але він ситуацію не врятує. Півострів перетворився на ізольовану зону. Санкції призвели до того, що Крим майже не використовує свій туристичний потенціал. Крим невигідний для заробляння грошей. Усі надії Путіна – на військових і держслужбовців. Чиновників середнього рівня із числа місцевих колаборантів майже повністю витіснили приїжджі", - коментує ситуацію 43-річний Андрій Іванець, історик, координатор громадської організації "Таврійська гуманітарна платформа".

Реакція України

"Керченський міст, збудований окупантами після анексії Криму, Україна може використати в своїх інтересах, коли поверне півострів. Якщо він витримає, то нехай стоїть. Чому ні. У нас там Кубань ще є поруч. РФ після своєї дурної поведінки щодо анексії Криму - це країна, яка не має офіційно визнаних кордонів", - каже Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

"Збитків зазнаємо. Це десятки мільйонів гривень, за попередніми підрахунками. З політичного погляду, я бачу, що це міст, який з'єднає український Крим і українську Кубань. Ми вже готуємо міжнародні позови проти Росії з цього приводу", - говорить міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

У квітні керівник ОУН Микола Коханівський заявив про те, що націоналісти готові підірвати міст. А представник "Меджлісу" Ленур Іслямов, який брав участь в підриві електроопор, що живлять Крим, заявив, що його організація починає "відстежувати всіх, хто в'їжджає на міст". А після, якщо це не зупинить рух - обіцяє перейти до більш радикальних дій.

Зараз ви читаєте новину «Без Кобзона, але з Путіним на КамАЗі: показали фото та відео з відкриття Кримського мосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути