вівторок, 24 квітня 2018 11:34

Анексія Росією Тузли: експерти пояснили причини і наслідки

Анексія Росією Тузли: експерти пояснили причини і наслідки
Окупація Тузли - експерти прокоментували ситуацію. Фото: Новинарня

Окупаційна влада анексованого Криму передала у власність Росії земельну ділянку на острові Тузла площею понад 6500 м².

Ситуацію прокоментував перший заступник голови Міністерства у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі, передають "Крим.Реалії".

‒ Цей процес почався, ще коли Керченська міська рада дала згоду на вилучення Тузли. Потім це закріпили розпорядженням російського голови Криму Сергія Аксенова (Аксьонова) про передачу земельної ділянки на Тузлі, тобто про передачу всього острова не йдеться. Я б не робив із передачі частини Тузли великої проблеми, просто тому що Україна та весь світ не визнають анексію Криму, а до його території географічно приписаний цей острів. Що б там не робила окупаційна влада, всі її рішення будуть визнані нікчемними. Ми маємо бути впевненими в тому, що Крим повернеться, і подібні проблеми вирішаться на користь України," - розповів Куркчі.

За словами кримського політолога Дмитра Омельчука, російська влада півострова у випадку з Тузлою діє з розрахунком на майбутнє.

Омельчук робить висновок, що після анексії передача частини острова не може викликати міжнародний скандал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На десять відер піску відро цементу. Це ж Росія" - вчений пропонує розібрати Керченський міст

‒ Зараз, звичайно, про старий конфлікт навколо Тузли забули. Сьогодні міжнародне товариство все слабше реагує на кримську тематику. Я думаю, що особливих заперечень і скандалів не буде. Передачу земельної ділянки оформлять внутрішнім рішенням, і на цьому все закінчиться. Немає підстав для великого шуму. Мені здається, на 50 найближчих років - усе в порядку, - розповів Омельчук.

Між Україною та РФ раніше виникали суперечки за приналежність Тузлинської коси.

"Літо 2002 року. Римський саміт НАТО. Подивіться виступ Путіна - миротворець номер один у світі. Починається співпраця з НАТО. А 2003-го Росія йде на авантюру навколо Тузли. Я як тодішній міністр оборони можу сказати, що ми були буквально в метрах від воєнного конфлікту", - заявив екс-прем'єр-міністр України, екс-глава СБУ, екс-міністр оборони України, представник України в Тристоронньої контактній групі в Мінську, генерал армії Євген Марчук.

Зараз ви читаєте новину «Анексія Росією Тузли: експерти пояснили причини і наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути