понеділок, 19 липня 2021 17:14

Ангідрид у повітрі, звалища замість пляжів і лайно в морі - на що росіяни перетворили Крим
5

19 липня громадська організація КримSOS презентувала другу частину дослідження "Довкілля Криму: зміни і втрати за час окупації". Експерт з питань охорони природи та співавтор дослідження Олексій Василюк розповів Gazeta.ua про шість найбільших проблем забруднення екології, що виникли на півострові з 2014 року.

1. Отруєння сірчистим ангідридом біля кримського "Титану" у серпні 2018 року.

Через виробництво діоксиду титану залишається багато сірчаної кислоти. Її зливали на дно спеціального озера, а зверху був шар води. Після окупації озеро почало випаровуватись. Токсичний пил розніс вітер на 120 км навколо. Еколог вважає, що цю ситуацію не можна порівнювати з Чорнобилем, бо це не аварія. Але територія навколо озера постраждала більше, ніж від чорнобильської трагедії.

Автор: Фотограф: Сергій Малгавко
  Кримський завод "Титан"
Кримський завод "Титан"

"Не така велика смуга того сірчистого ангідриду. Але коли він потрапляє на слизові оболонки та будь-яку вологу поверхню – утворюється сірчана кислота. Навіть на росі, – розповідає Олексій, – За одну ніч в сусідньому Армянську усе заржавіло, люди не могли дихати, бо пекли легені, очі були вражені, засохли огороди та дерева. Загинули комахи та дрібні організми – вони були абсолютно безпорадні, коли волога у землі перетворюється на сірчану кислоту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скасували вільну економічну зону "Крим"

2. Стихійні сміттєзвалища та відсутність сортування й сміттєпереробних заводів.

Тільки у Севастополі активісти нарахували 1500 звалищ побутових відходів. За словами Олексія Василюка, проблема зі сміттям була в Криму ще 20 років тому та загострилась за роки окупації.

Автор: globallookpress.com
  Окупаційна влада не бореться зі стихійними звалищами
Окупаційна влада не бореться зі стихійними звалищами

"Смітники роблять де завгодно, окупаційна влада з ними не дуже борется. Також їх створюють не в ярах, а на схилах гір. Так у Криму з'явився "П'яний ліс" – замість краєвиду гір там сміття, що давить на дерева та ті опускаються до землі", – розповідає еколог.

3. Каналізацію зливають у море та руйнують глибоководні скиди.

Олексій Василюк розповідає, що у селах та містах гірської місцевості Криму майже немає централізованої каналізації. Зараз усі відходи зливають у річки та море. Також раніше працювали 11 глибоководних скидів – велетенські труби відправляли відходи у найнижчий шар Чорного моря, де немає життя (чи нам про це не відомо). Проте через збільшення військових кораблів, проведення навчань зі зброєю, вже пошкодили три з них – з супутнику видно як розтікається по морю стрічка бруду недалеко від пляжів.

Автор: Крим.Реаліі
  Каналізацію зливають в море. На деяких пляжах вже заборонено купатися.
Каналізацію зливають в море. На деяких пляжах вже заборонено купатися.

"Окупантам вистачило 4 роки, щоб у море не можна було заходити. Такого раніше не було. Окупаційні органи Росспоживнадзору закривають пляжі та забороняють там купатись. А мілітаризація та використання бомб можуть просто підняти усе, що копилось на дні моря. Це буде екологічний апокаліпсис", – вважає Олексій.

4. Відкачка підземних вод на потреби промисловості та сільського господарства

Зараз прісну воду замінила солона, що була до запуску Північно-кримського каналу у 60-х роках. Також окупанти намагаються перекинути русла річок – це мінімум загрожує існуванню 7 видам унікальних риб, що занесені до Червоної книги Укараїни. Опріснення води, на думку еколога, в Криму нереальне: море дуже забруднене та це занадто дорогий процес.

Автор: Крим.Реаліі
  Підземні води в Криму викачують для сільського господарства і військової промисловості
Підземні води в Криму викачують для сільського господарства і військової промисловості

"Окупаційна влада зараз звинувачує Україну у геноциді та інших гріхах. Вважаю, що проблему роздувають. Води не вистачає для промисловості та сільського господарства. Але немає вимирання населення в Криму через нестачу води", – зазначає еколог.

5. Викачка природних ресурсів з півострову та моря.

Зокрема, окупанти викачують газ та нафту, вивозять усе добуте з 269 кар'єрів, що спочатку розроблювали для побудови траси "Таврида" та Керченського мосту.

"Ті, хто повернеться в Крим після окупації, просто не впізнають місце, у якому вони звикли жити та купатись. Скоро може не залишитись навіть чистого повітря", – вважає еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тортури, переслідування, порушення прав людини. ООН опублікувала доповідь про окупований Крим

6. Розорення степів.

За роки окупації 20 га степових ділянок Криму були розорані. Там почастішали пилові бурі та смерчі.

Автор: qha.com.ua
  У селі Ізюмівка Кіровського району окупованого Криму смерч пошкодив шість будинків і шість госпбудівель.
У селі Ізюмівка Кіровського району окупованого Криму смерч пошкодив шість будинків і шість госпбудівель.

"Не розумію, навіщо витрачати гроші, щоб орати степ, коли води там немає та врожаю теж не буде. Це втрата для екології, наприклад, знищили лишайник "аспіцилія" – його у Біблії називали "манна небесна". В Україні він був занесений до Червоної книги України", – розповідає Олексій.

За 7 років російської окупації Криму 44 людей викрали, а про долю та місцеперебування 15 з них досі нічого не відомо. Про це розповідають активісти громадської організації КримSOS на презентації звіту "Насильницькі зникнення у Криму за період окупації Російською Федерацією у 2014-2020 роках".

Зараз ви читаєте новину «Ангідрид у повітрі, звалища замість пляжів і лайно в морі - на що росіяни перетворили Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути