Ексклюзиви
неділя, 30 грудня 2018 18:30

Як за рік змінився Крим - головні події 2018 року
5

Минає ще один рік окупації Криму Росією. За цей час на його території трапився масовий теракт і техногенна катастрофа. Окупанти звели міст через Керченську протоку і спровокували бій з українським флотом біля нього.

Крим уперше став центром екологічної катастрофи

У ніч на 24 серпня в окупованому Армянську сталися хімічні викиди. На металевих предметах місцевих жителів з'явився наліт схожий на іржу. У повітрі міста відчувся запах сірчаної кислоти. Люди скаржилися на опіки та проблеми дихання.

З пошкодженого відстійника заводу "Кримський титан" почала випаровуватися сірчана кислота.

Окупанти певний період замовчували інформацію щодо екологічної катастрофи, яка відбулася на заводі Кримський Титан. Місцевим лікарям окупанти наказали ставити діагнози, не пов'язані з хімічними отруєннями, щоб приховати її масштаби.

Автор: РосЗМІ
  Окупанти стверджують, що буріння скважин ніяк не вплине на життя людей
Окупанти стверджують, що буріння скважин ніяк не вплине на життя людей

10 вересня підприємство зупинило роботу. 14 вересня в місті оголосили режим надзвичайної ситуації.

З Армянська та найближчих сіл Філатівка та П'ятихатки вивезли 4,2 тисячі дітей у санаторії на півдні півострова. Поселили у номери з брудом й тарганами.

Власника - компанію "Титанові інвестиції" - так званий "арбітражний суд Республіки Крим" примусив доплатити 736 млн 853 тис. руб. - 287 млн 338 тис. грн - ГПУ за екологічну шкоду. 20 жовтня завод відновив роботу.

На даний момент окупанти мають на меті забезпечувати кислотонакопичувач заводу водою з артезіанських джерел.

Закінчилось "будівництво століття"

16 травня російські окупанти відкрили 19-кілометровий міст, який об'єднав окупований Крим з російським Краснодарським краєм. Відкрили тільки автомобільну частину, будівництво залізничного мосту ще триває.

Будували міст компанії російського олігарха Аркадія Ротенберга. Витратили на нього 227,9 млрд руб - 111 млрд грн. Тривалість робіт - 2 роки.

Через підводні течії у протоці, опори мосту зміщуються. Про це свідчать результати космічної зйомки, які опублікувало міністерство з питань тимчасово окупованих територій. Зафіксовано кілька критичних ділянок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розібрати і ліквідувати: колишній радник Путіна про Кримський міст

Росія захопила три українські військові кораблі

25 листопада о 21.20 російські прикордонники взяли штурмом українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу". Вони йшли до Маріуполя через Керченську протоку. Судна доправили у порт Керчі на анексованому півострові Крим.

Під час штурму росіяни захопили у полон 24 моряки. Троє дістали поранення, в них осколкові поранення різних частин тіла. В одного моряків пошкоджені білки очей.

Полонених військовослужбовців помістили до Сімферопольського СІЗО, поранених до лікарні в Керчі. 30 листопада їх таємно вивезли до московського СІЗО "Лєфортофо", а поранених у тюремну лікарню СІЗО "Матросская тишина".

За цей період кримчани зібрали для моряків посилки з їжею, теплими речами, засобами гігієни. Після того, як моряків вивезли до Москви кримські активісти поїхали за ними, щоб передати морякам все, що для них передали люди.

Для захисту полонених у російському суді зібрали команду з 34 адвокатів.

Росія звинувачує моряків в ніби-то незаконному перетині кордону. За цією статтею військовослужбовцям загрожує 6 років ув'язнення.

Моряки не визнали себе порушниками російських кордонів, називають себе військовополоненими. Вимагають їх утримувати відповідно до Женевської конвенції.

Росія не визнає українських моряків військовополоненими аргументуючи свою позицію відсутністю війни з Україною.

У світі проводять флеш-моби на підтримку військовополонених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна з вами, хлопці! - президент звернувся до полонених моряків

Трагедія в Керчі

101 тис. руб - 42 тис. грн, зібрали росіяни, щоб похоронити 18-річного Владислава Рослякова. Його підозрюють у вчиненні теракту в Керченському політехнічному коледжі 17 жовтня 2018 року.

28-го листопада бабуся Владислава повідомила, що тіло її онука не передали для захоронення, тому що справу не закінчено.

Нібито він заклав вибуховий пристрій на першому поверсі навчального закладу. Потім відкрив стрілянину по всіх, хто знаходився у будівлі. 20 осіб загинуло, 67 постраждали. Після цього хлопець застрелився у бібліотеці, стверджує російське слідство.

Автор: РосЗМІ
  Хлопчина перестріляв 67 людей та застрелився у бібліотеці
Хлопчина перестріляв 67 людей та застрелився у бібліотеці

Мати та батько студента відмовилися від сина. Лікувалися в психіатричній лікарні. Жінці писали листи, у яких радили їй "не опускати руки" та називали її сина-вбивцю жертвою життєвих обставин. Після трагедії мати змінила місце проживання та живе замкнуто.

"Те, що сталося в Керчі, це результат тотальної мілітаризації дитячої свідомості, яка насаджується в Криму в останні роки, - вважає кримськотатарська поетеса Ліля Буджурова. - Всі ці виставки військової техніки на центральних площах міст, де дітей садять за зенітки і навчають поводитися з автоматом. Цікаво, що в головах у тих людей, що дають в руки дітей "іграшки", які призначені для вбивства".

Курорт "суворого режиму"

Росія продовжує насичувати Крим військовою технікою. За даними народного Депутата Дмитра Тимчука, у Криму присутня ядерна зброя РФ.

Серед техніки помітили новітні російські винищувачі Су-27 та Су-30, зенітно-ракетні комплекси С-400.

Також у Крим перекинули до 50 нових кораблів різного типу, включаючи ядерні підводні човни.

Автор: Распад и неуважение
  Росія продовжує мілітаризувати окупований полуострів
Росія продовжує мілітаризувати окупований полуострів

Генеральна асамблея ООН висловила серйозну стурбованість з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Російською Федерацією. За відповідну резолюцію "Проблема мілітаризації АР Крим та м.Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів".

В ООН підкреслюють, що присутність російських військ у Криму суперечить національному суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України та підриває безпеку і стабільність сусідніх країн і європейського регіону.

Кабінет міністрів схвалив стратегію інформаційної реінтеграції окупованих Росією Автономної Республіки Крим і Севастополя. Відповідне рішення уряд ухвалив у четвер.

Ухвалення документа є сигналом, зокрема, для жителів півострова, про те, "що Україна пам'ятає про них".

Зараз ви читаєте новину «Як за рік змінився Крим - головні події 2018 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

79

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути