середа, 07 лютого 2018 18:04

"Я пропонував йти у Криму на прорив. Не підтримали" - Тенюх пояснив, чому подав у відставку

"Я пропонував йти у Криму на прорив. Не підтримали" - Тенюх пояснив, чому подав у відставку
На свідчення про держзраду Януковича адмірал Тенюх пояснив, чому подав у відставку. Фото: Інформатор

Екс-міністр оборни Ігор Тенюх на суді про держзраду Януковича пояснив, що 25 березня 2014 року подав у відставку, бо його плани не підтримали.

Адмірал Ігор Тенюх займав посаду в.о. міністра оборони з 27 лютого по 25 березня 2014, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, він подав у відставку, оскільки після реалізації рішення про приведення Збройних сил України в повну бойову готовність не була підтримана його пропозицію "йти на прорив" в Криму.

"Мій план полягав в тому, щоб йти на прорив, тому що це війна. Мій план не підтримали, і тому я подав у відставку", - сказав він під час надання свідчень в якості свідка на суді, про державну зраду В. Януковича.

Він зазначив, що після призначення главою Міноборони його пропозиції були враховані частково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді повідомили, як протистоятимуть проведенню виборів президента РФ у Криму

"Здійснено приведення Збройних сил в повну бойову готовність, але без виходу з військових частин. Не було отримано дозвіл на використання штурмової і бомбардувальної авіації", - йдеться у повідомленні.

Адмірал переконаний, що введення воєнного стану в той час в Україні забезпечило б чіткість дій всіх ЗСУ. Він також нагадав, що 28 лютого 2014 року на засіданні РНБО України обговорювалося введення воєнного стану, але таке рішення не було прийнято.

"3 березня 2014 року дав наказ і дозвіл відкривати вогонь по тих особах, які будуть перетинати кордони військових частин в Криму, але з різних причин не виконувалися. Я поставив завдання " тримати жорстку оборону "і не допускати захоплення військових частин, щоб у нас був час привести Збройні сили в стан готовності і до прийняття політичним керівництвом рішення на застосування Збройних сил", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Криму опублікували відео переміщення російської військової техніки

Він розповів, що 3-4 березня спілкувався з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу і заявляв йому, що російська сторона повинна відвести свої підрозділи в Криму в місця постійно дислокації.

На думку Тенюха, Збройні сили України в роки президентства В.Януковича цілеспрямовано знищувалися, проводилася "кадрова чистка", і патріотичні проукраїнські офіцери змінювалися на "більш лояльних і проросійських".

Датою початку так званої "кримської весни", яка привела до анексії півострова Росією, можна вважати 28 січня 2014 року. Про це заявив "глава" анексованого Криму Сергій Аксьонов.

Зараз ви читаєте новину «"Я пропонував йти у Криму на прорив. Не підтримали" - Тенюх пояснив, чому подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути