пʼятниця, 10 травня 2019 10:02

5 років тому заарештували Олега Сенцова

5 років тому заарештували Олега Сенцова
У Києві сьогодні пройдуть акції на підтримку Олега Сенцова. Фото:gdb.rferl.org

У Сімферополі 10 травня 2014-го заарештували кінорежисера і письменника Олега Сенцова.

Політв'язень — український кінорежисер, сценарист і письменник, громадський активіст, лауреат премії Сахарова "За свободу думки" і Національної премії України ім. Тараса Шевченка, пише "Укрінформ".

Олега Сенцова у серпні 2015-го засудили в Росії до 20 років ув'язнення, звинувативши у плануванні терактів в анексованому Криму. Строк режисер відбуває на крайній півночі Російської Федерації в Лабитнангі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишинський не хоче обмінюватися на українських політв'язнів

У травні 2018-го Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політв'язнів Кремля. 145 днів відмовлявся вживати їжу і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

У Києві сьогодні пройдуть акції на підтримку Олега Сенцова.

О 13:30 від пам'ятника Ярославу Мудрому на Золотих Воротах стартує символічна хода до 14 посольств країн-членів Ради Європи, що знаходяться в Києві.

Під час акції-перформансу Do you remember? активісти передадуть кожному посольству лист від українських заручників Кремля. Активісти нагадають країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Путіним треба починати із питання звільнення Олега Сенцова та усіх заручників Кремля, які незаконно утримуються за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях.

Учасники акції переконані, що саме це питання має стати основним на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбудеться 16-17 травня 2019-го в Гельсінкі.

Також до 5 річниці арешту Олега Сенцова запланували акцію "Саджайте квіти, а не людей".

Об 11:00 у Хрещатому парку (по вулиці Михайла Грушевського) письменники, актори, музиканти та правозахисники висадять квіти на знак підтримки заручників Кремля. Акція відбудеться як продовження започаткованого акторкою Риммою Зюбіною флешмобу під гаслом "Саджайте квіти, а не людей".

Участь в акції, зокрема, візьмуть режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Андрій Курков, актриса Римма Зюбіна, музикант Андрій Хливнюк, вчений Ігор Козловський та інші.

За даними організаторів глобальної акції #SaveOlegSentsov, щонайменше 98 українських політв'язнів утримуються в Російській Федерації та окупованому Криму. Близько 120 військовополонених і цивільних заручників — у підвалах окупованого Донбасу та 24 українські військовополонені моряки – у СІЗО "Лефортово."

Збірку автобіографічних оповідань кінорежисера Олега Сенцова "Жизня" видали в Берліні німецькою мовою під назвою Leben.

Зараз ви читаєте новину «5 років тому заарештували Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути