четвер, 19 грудня 2013 02:59

Жінки в шубах охоче прикрашають себе жовто-блакитними стрічками
17

Фото: Фото: Володимир Мукан

Юлія Марушевська й Альона Горошко вже другий тиждень роздають перехожим жовто-блакитні стрічки. Купують їх за власні гроші у магазинах тканин та фурнітури для шиття. За раз беруть мотки 30-90 метрів, розрізають їх на 30-сантиметрові відрізки. Метр стрічки в магазинах купують за 1,5-2,5 грн.

"У мене ідея з роздаванням жовто-блакитних стрічок виникла після розмови з подругою. Вона помітила, що за кілька кварталів від Майдану вже не відчувається настроїв, які панують у центрі міста. Не видно громадської позиції людей. Таке враження, що в країні нічого не відбувається. Також мені хотілося зробити щось корисне, а не лише бути присутньою на Майдані, - розповідає соціолог Альона Горошко. Її друзі у соціальній мережі "Фейсбук" створили  групу "Стрічки для своїх". – Учасники нашої групи, так як і я, роздають жовто-блакитні стрічки. Хочемо, щоб люди не соромилися свого волевиявлення".

90% перехожих  беруть стрічки. Дехто просить ще кілька для рідних. Чіпляють їх на куртки та сумки. Особливо охоче погоджуються взяти жовто-блакитні стрічки жінки в шубах.

"Гарно вдягнені пані сприймають стрічки як прикрасу. Вони залюбки прикрашають ними свій одяг. Це вже стає модно. А ось менш охайні й агресивні люди відмовляються від стрічок, - розповідає Юлія Марушевська, аспірантка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вона почала роздавати жовто-блакитні стрічки, не знаючи про спеціальну групу у "Фейсбуці". Вже подарувала перехожим понад 170 метрів стрічок. – Намагалася давати їх здебільшого молодим просунутим людям, лідерам думок, щоб з них брали приклад їхні друзі та родичі".

Український прапор у час Євромайдану є викликом суспільству, вважає Юлія Марушевська.

"Стрічки національного кольору – це ознака громадянської непокори. Це стрічка для сильних. Не обов'язково страждати, битися з міліцією. Достатньо жовто-блакитним кольорами виразити свій супротив владі і їхньому політичному вектору, - каже аспірантка. - Крім того, ця маленька стрічечка додає впевненості. Завдяки ній видно, скільки навколо однодумців".

Зараз ви читаєте новину «Жінки в шубах охоче прикрашають себе жовто-блакитними стрічками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути