субота, 21 червня 2008 07:12

Завод "Арсенал" виселяє церкву з гуртожитку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Отець Володимир разом із парафіянами після вечірньої служби в середу у храмі святого Юрія. Він міститься у гуртожитку на вул. Кудрі, Печерськ. На службу прийшли десятеро киян, усі молились, аби церкву не виселили. Отець Володимир переживає, що правив у ць
Отець Володимир разом із парафіянами після вечірньої служби в середу у храмі святого Юрія. Він міститься у гуртожитку на вул. Кудрі, Печерськ. На службу прийшли десятеро киян, усі молились, аби церкву не виселили. Отець Володимир переживає, що правив у ць

"Колись тут була ленінська кімната, в ній влаштовували свята, гульбища. Під час перших молебнів було холодно, як у морзі. Але мавзолейська атмосфера поступово відійшла", — згадує староста невеликої церкви Олексій Прудко, 55 років. Він заводить кореспондентів "ГПУ" до приміщення.

Православна церква святого Юрія Київського патріархату розташована на першому поверсі 4-поверхового сімейного гуртожитку на вул. Івана Кудрі, 34, що на Печерську. Будівля належить заводу "Арсенал". Він підпорядкований Національній космічній агенції. Свято-Юріївська громада орендує в гуртожитку 86 кв. м із 1997-го. Церкву облаштували на кошти парафіян. У будні до неї приходять не більше 15 людей, а у великі свята буває й понад  сотню. Про церкву в гуртожитку свідчить лише табличка біля входу.

— Але то нічого. Хто хоче наш храм знайти, той, повірте, знайде, — додає Прудко.

Кажуть, до війни на місці гуртожитку був великий православний собор.

Із колишнім директором "Арсеналу" Віктором Лежнєвим не було жодних проблем. 2004-го нове керівництво заводу захотіло, щоб церква сплачувала за оренду більше.

— Подзвонив заступник директора заводу Володимир Нагорний. Сказав: "Або платіть щомісяця 25 доларів за квадратний метр, або вас тут не буде", — згадує староста. Зараз парафія платить щомісяця більше 2500 гривень.

Три роки тому завод розірвав угоду оренди. Настоятель, протоієрей Сергій Станкевич розмовляв із директором "Арсеналу" Ігорем Волощуком. Той пообіцяв не виселяти церкву. Але в четвер судовий виконавець приходив до церковного приміщення уп"яте. Склав акт, що "храм добровільно не виселяється". Попередив: протягом 10 днів їх можуть вигнати із приміщення, зі спецназівцями.

Священики переживають за фрески народного художника Миколи Варенича. Громада зробила іконостас, вівтарну, жертовник, престол. Вони були освячені.

— Окрім священика, люди не можуть торкатися до престолу і жертовника, заходити до внутрішньої вівтарної частини. Якщо захочуть виносити із церкви жертовник, вівтар та іконостас, то це буде богохульством і святотатством. Їх робітники не рухають, навіть коли в церкві роблять ремонт, — каже "ГПУ" настоятель Сергій Станкевич.

Староста впевнений, що завод виселяє церкву, аби зробити в ній кілька кімнат.

— Недавно заселилися сюди з чоловіком і дворічною дитиною. Важко було потрапити сюди, ми давали хабарі, — говорить Марія, 34 роки, мешканка гуртожитку. Жінка додає: у будинку заселені навіть підвали, де немає умов для життя.

Секретарка директора "Арсеналу" розповіла "ГПУ", що Ігор Волощук не має наміру коментувати ситуацію із церквою на вул. Івана Кудрі. Кажуть, у мікрорайоні до Євро-2012 побудують футбольне селище. Якщо заради цього доведеться знести гуртожиток, то влада має надати його мешканцям житло.

Міська держадміністрація подала до суду на храм

Мерія та столичне бюро експертиз подали позов до Господарського суду проти Свято-Троїцького храму Московського патріархату. Він розташований на вул. Докучаєва, 4, що на Батиєвій горі, Солом"янка. Церква сусідить із бюро експертиз. В останньому стверджують — незаконно.
— До 1932-го тут була церква, її зруйнували, — каже "ГПУ" отець В"ячеслав. — Відбудувати допомагали ветерани війни. Із 2001 року ми просили узаконити будівництво, але влада відмовляла — вона хоче розширити бюро. Зібрали підписи, звертатимемося до мера, аби не дав зруйнувати храм.
Мешканці говорять: бюро хоче продати землю. Навкруги є приватні котеджі, сотка землі тут коштує $80 тис.

Зараз ви читаєте новину «Завод "Арсенал" виселяє церкву з гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути