вівторок, 30 жовтня 2018 14:21

Затоплюється майже весь лівий берег, Поділ, Оболонь - еколог спрогнозував повінь у Києві

Затоплюється майже весь лівий берег, Поділ, Оболонь - еколог спрогнозував повінь у Києві
У серпні цього року Київ добряче "підтопило". ФОТО: Інформатор

У мережі розповіли, чи загрожує Києву велика вода.

Паводок може статися будь-коли: коли сильно дощить, після зими - коли земля спочатку промокла та замерзла, і після різкого потепління сніг тане, але не йде в замерзлу землю. Також Київ може підтопити, коли сходить паводок на Дніпрі та на Десні, розповів еколог Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Олексій Василюк виданню "Апостроф".

За його словами, "коли вода доходить до Києва, вона хоче розлитися у заплавах. Але на лівому березі дуже високі Позняки й Осокорки - мається на увазі, там значно вищий рівень берега, ніж на Дарниці чи Троєщині, а на правому березі високо підняті намиті ділянки в Конча-Заспі. Це значить, що чітко на півдні Києва воді розлитися буде ніде, оскільки лишається тільки саме русло. І тому якщо в якийсь момент із півночі на Київ піде велика вода, то буде ефект "горлечка пляшки" - вода не встигатиме проходити. Це значить, що саме у межах Києва рівень води почне різко підніматися саме через те, що вона не встигає пройти через русло. Саме це й спричинить затоплення у Києві".

"Свого часу ми моделювали ситуацію – що буде, якщо води прийде стільки, як 1970-го (повінь у Києві, під час якої затопило лівий берег). У результаті наших підрахунків виходить наступна картина - затоплюється майже весь лівий берег, Поділ, Оболонь", - стверджує Олексій Василюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київ чекають потужні зливи і снігопади

Під час повені розмиє намиті береги Кончі-Заспи, оскільки вона не захищена від великої води. "Було б непогано повернути Конча-Заспу у природний стан і дати можливість воді там розливатися, а не утворити "пробку". Але ж як змусити наших можновладців забрати свої будинки звідти? Ніхто ж цього не захоче робити", - додав він.

У ніч на 16 серпня у столиці дощ затопив Хрещатик і підземний торговельний центр "Метроград". 18 серпня пішов грозовий дощ і тривав до наступного дня. Пориви вітру доходили до 20 м/с. Найбільше постраждав центр міста. Залило станцію метро Палац спорту. У розташованому поряд торговому центрі "Гулівер" затопило підземну парковку із понад 20 автомобілями. Рівень води сягав 1,5 м. Вода полилася в супермаркет і ресторан на цокольному поверсі ТРЦ. Затопило вул. Еспланадну та Басейну. На Антоновича прорвало каналізацію.

Зараз ви читаєте новину «Затоплюється майже весь лівий берег, Поділ, Оболонь - еколог спрогнозував повінь у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути