Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2006 18:28

Віталій Радченко пішов у вогонь за друзями

 

Учора на старому кладовищі в Новосілках (біля Теремків) ховали двох друзів — Олександра Діденка, 23 роки, і Максима Максименка, 24 роки. Їхнього товариша Павла Мироненка, 25 років, не стало за два дні перед тим. За життя 26-річного Віталія Радченка лікарі опікового центру борються вже протягом тижня. Всі четверо — жертви вибуху газу, який стався 21 лютого близько дев"ятої вечора в Максимовому гаражі.

Про деталі трагедії лікарям розповів Віталій Радченко, коли кілька разів приходив до тями.

У той трагічний вечір друзі зібралися в пустому гаражі Максима Максименка —  в новосілківському кооперативі "Темп". Було холодно, увімкнули обігрівач, під"єднаний до газового балона. У Віталія задзвонив мобільний, він вийшов надвір, аби відповісти, і закурив. Це й врятувало йому життя. Бо через секунду за спиною Радченка гараж не просто вибухнув, а буквально злетів у повітря.

Білий мікроавтобус "Фольксваґен", на якому Олександр Діденко привіз запчастини, відкинуло вибуховою хвилею на кілька метрів, а потім розвернуло. Залізні гаражні ворота знайшли за 300 метрів — на стадіоні. Перехожих за півкілометра обдало теплим вітром. Усі Новосілки бачили, як над гаражем здійнявся стовп вогню.

Залізні гаражні ворота знайшли за 300 метрів — на стадіоні

Четверо хлопців дружили з дитинства. Жили по сусідству, часто бачилися. Віталія Радченка у компанії називали Крабом. У Новосілках ніхто не дивується, що він кинувся у палаючий гараж рятувати друзів. Обгорілі Павло та Олександр сиділи в кутку і тихо стогнали від болю. Першим Віталій виніс надвір Павла, потім — Олександра. Майже відразу до гаража підбіг охоронець. Він розповів "ГПУ", що на Віталієві палала куртка, руки й голова у нього були обгорілі.

— Віталій держався за очі і кричав до мене: "Там балони! Зараз рвонуть!" — згадує охоронець.

Однак Радченко знову подався туди — шукати під цегляними завалами Максима Максименка. Тут саме в сусідньому гаражі загорілися й вибухнули "Жигулі".

Обгорілі Павло й Олександр були в шоковому стані. Але обидва самі дійшли до сусіднього кафе на зупинці. Сказали продавщиці, що їм дуже холодно і вони трохи погріються. Жінка увімкнула обігрівач і накрила хлопців кожухами. У кафе зайшов Володимир, знайомий Павла. Той спитав його:

— Дядь Вова, що зі мною?

— Дуже темно, синок, я не бачу, — відповів Володимир, стримуючи сльози. Він не міг дивитися на повністю обгоріле лице Павла. Через якийсь час усіх хлопців забрала "швидка": двох — у міський опіковий центр, ще двох — до опікового відділення обласної лікарні.

Сусіди згадують, що хлопці були працьовитими, допомагали перевезти меблі, машину пофарбувати.

Мати Павла Мироненка Ніна Броніславівна, 53 роки, розповідає, що син три тижні тому купив у товариша трохи побите авто "Деу Сенс". Сам відремонтував його, замінив двері, але не встиг перефарбувати.

— Хотів похвалитися машиною перед родичами на роковини діда, — згадує мати.

Павло, як правило, був за кермом, тому завжди казав друзям: "Я ж не п"ю". Кажуть, навіть на власному весіллі він не торкнувся чарки. Ніна Броніславівна згадує, як колись син зустрічав Новий рік собаки.

— Тоді Паші було 13 років. Він привів у хату трьох собак. Сказав мені: "В такий рік треба накормити бродячих собак, і тоді нам буде щастя". Так і зробив. Псів нагодував, а сам пішов гуляти. Собаки наїлися, лягли на дивані, і не хотіли виходити з хати. Їх довелося накривати по черзі фуфайкою й виносити надвір. Довго ми тоді сміялися, — згадує Ніна Броніславівна.

Павло працював разом з Віталієм на станції техобслуговування "Хліра" у смт Вишневе. Олександр із Максимом шоферували. Олександр — на підприємстві "Артвіль", Максим — у новосілківській фірмі "Новагаз", де працював і його батько. Сестра Олександра Інна Приходько, 34 роки, розповідає, що Павло з Сашком жили в одному будинку, і взагалі були нерозлийвода. Їздили разом на роботу і з роботи, разом відпочивали вечорами. В Олександра залишився син — півторарічний Ваня.

Максим Максименко вчився заочно на останньому курсі Аграрного університету.

Мати Віталія Радченка Тамара Василівна, 58 років, каже, що її син у вкрай важкому стані. Йому зробили дві операції на обпечених руках. Окрім того, в нього сильно обгоріли верхні дихальні шляхи, а лице обвуглене. Віталій забезпечував грошима хвору матір і молодшу сестру (батько давно помер від раку).

Віталій півтора року зустрічався з Наталкою. Зараз її не впускають до нього в палату. Дівчина спочатку думала, що Віталій не хоче її бачити. Насправді ж зараз до нього не пускають навіть матір.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Радченко пішов у вогонь за друзями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути