пʼятниця, 07 березня 2008 07:07

Василь Бутунець не стане кращим контролером року

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Андрій Воробей виходить із приміщення служби збору виручки ”Київпастрансу” на вулиці Боженка після зустрічі з кривдниками-контролерами. Позаду нього — Віктор Сабодаж, свідок конфлікту. Кияни вийшли після зустрічі невдоволеними
Андрій Воробей виходить із приміщення служби збору виручки ”Київпастрансу” на вулиці Боженка після зустрічі з кривдниками-контролерами. Позаду нього — Віктор Сабодаж, свідок конфлікту. Кияни вийшли після зустрічі невдоволеними

Охоронець заводить кореспондента "ГПУ" та 23-річного Андрія Воробея й Віктора Сабодажа, 49 років, на третій поверх будинку на вул. Боженка, 127. "Служба організації, збору та обліку виручки", — написано на табличці перед ним.

Потрапляємо до кабінету Вікторії Гуляєвої, заступника начальника цієї установи. Вона зауважує, "Київпастранс" ще не влаштовував "очних ставок" між контролерами та громадянами, які мають претензії до їхніх працівників. До тісної кімнати заходять начальник відділу контролю Сергій Шестаков, керівник бригади контролерів Світлана Шихарбаєва. За ними контролери 22-річний Василь Бутунець і Микола Минко, 24 роки. Стають біля дверей.

Саме вони, за словами Воробея, хотіли його побити 29 лютого. Чоловік їхав тролейбусом 46К. Бутунець схопив його, струснув і боляче вдарив у груди. Андрій Воробей — невисокий, худий, білявий. На зустріч приїхав із роботи на метро. У руках тримає шкіряного портфеля. Контролери такоко ж зросту, приблизно 1 м 70 см, однак кремезні. Одягнені в темно-сині пальта з емблемою "Київпастрансу", у краватках. Чорні туфлі начищені до блиску. Помітно, що обидва бояться Вікторії Гуляєвої.

Воробей згадує, що сів у тролейбус на зупинці "Кінотеатр "Аврора". Їхав у напрямку Троєщини, мав вийти через зупинку, на Пожежній. Контролери зайшли на наступній — на вул. Івана Микитенка.

— А почему талончик был не закомпостирован? — цікавиться Гуляєва.

Хлопець відповідає, що попросив зробити це  кондукторку. Та відмовилася. Заступник начальника "Київпастрансу" зазначає: кондуктор не має компостувати талони.

Квиток у Андрія перевіряв Микола Минко.

— Показав посвідчення. Пояснив: "Молодой человек, талончики надо компостировать. За незакомпостированный — штраф 10 гривен". Запропонував заплатити, — згадує контролер. У Воробея при собі було лише 3 грн.

— Та нічого ти не показував, — заперечує Андрій і розповідає свою версію: Минко не випустив його з тролейбуса, вимагав сплатити штраф. А потім підбіг Василь Бутунець. Схопив хлопця за одяг і боляче штовхнув кулаком у груди.

— Хто? Я? — схопився зі стільця Василь.

— Я не чув, як контролер питав талончик в Андрія. Але бачив: оцей, Бутунець, спершу не випускав із тролейбуса школярку, вимагав заплатити штраф. Та злякалася, просила відпустити. То він пішов на допомогу товаришеві. Тоді я й почув глухі удари, — розказує Віктор Сабодаж, свідок пригоди.

— Мужчина, а я ударів не чула, — перебиває його Наталія Кирилуша, 56 років, яка працювала того дня кондуктором у 46-му тролейбусі.

Віктор Сабодаж зробив кілька фотографій під час інциденту. На них справді Бутунець і Минко. Однак не видно, що вони б"ють Андрія. Якщо пасажир відмовляється сплатити штраф, то контролер може лише вивести безбілетного на зупинку. А потім відправити до найближчого райвідділу.

— Виктор пришел сюда, потому что ненавидит контролеров. Он говорил нам: "Мне надоели эти контролеры, я хочу всех их пересажать", — вперше за час зустрічі говорить Василь Бутунець.

— Вот этот "коллега" мне угрожал. Говорит: "Мы тебя вечером встретим, набьем морду и фотоаппарат разобьем", — зазначає Віктор Сабодаж, вказуючи на Бутунця.

Начальник відділу контролю Сергій Шестаков захищає працівників. Каже, Василь був кандидатом на звання "Найкращого контролера-2007". Протягом року він отримав багато подяк від керівництва.

— Тепер, звичайно, цього не буде, бо питання відкрите. Але справді був дзвінок на "гарячу лінію", що цей контролер подав літній жінці руку й допоміг їй вийти з тролейбуса. Ці працівники — молодці, ніколи не запізнюються на роботу, — захищає Вікторія Гуляєва підлеглих.

Микола Минко запевняє, що розмовляв із Андрієм чемно.

— Я за рік роботи в "Київпастрансі" ніколи не конфліктував із пасажирами, — зауважує Микола.

Бутунець не виправдовувався. Сидів мовчки, час од часу позіхав. Раніше сказав, що пасажирів він не б"є.

Контролерів не звільнятимуть. Їх позбавлять премії. Це повідомила "ГПУ" Вікторія Гуляєва після зустрічі. Такий результат "очної ставки", яку погодилося провести керівництво "Київпастрансу".

— 2012-го в нас буде фінал чемпіонату Європи з футболу. Ніхто не допустить, щоб у Києві хтось комусь тикав у ребра в присутності іноземних туристів. Це — азіатчина. Моя вам порада — ви це припиняйте. Завтра вони вдарять інваліда, то що робитимете? — питає Віктор Сабодаж у Гуляєвої, вказуючи на контролерів.

— Скоро в тролейбусах встановлять відеокамери. Там усе буде видно, — відповідає йому Вікторія Гуляєва.

Гуляєва перепросила у Воробея за поведінку підлеглих. Після того як це попросив зробити Сабодаж. Віктор вважає, що Андрій має подати до суду на організацію. Воробей поки що не планує цього робити.

Контролер заробляє 1800 гривень

У "Київпастрансі" кажуть: на роботу контролера приймають чоловіків та жінок з вищою або середньою спеціальною освітою. Людині має бути не менш як 20 років.
На роботу не беруть судимих і тих, у кого немає військового квитка. Не вітається, якщо контролером працевлаштовується особа з тривалими "пробілами" у трудовій. Тоді керівництво направляє запити до міліції. З"ясовує, чи не притягувалася людина до кримінальної відповідальності.
— Рік тому в нас було 450 контролерів. Усіх, хто простягав руки чи грубив, швидко виганяли з роботи, — каже "ГПУ" начальник відділу контролю "Київпастрансу" Сергій Шестаков.
Заробітна плата контролера нині — 1863 грн. Без премій.

Зараз ви читаєте новину «Василь Бутунець не стане кращим контролером року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути