вівторок, 03 травня 2022 17:59

"Усі варіанти погані": історик висловився про перейменування станцій київського метро

"Усі варіанти погані": історик висловився про перейменування станцій київського метро
Історик розкритикував нові варіанти назв для Київського метрополітена. Фото: facebook.com/kyivmetro/

Завершився другий етап голосування щодо перейменування п'яти станцій метро в Києві.

Пропонують перейменувати станції Дружби народів, Площу Льва Толстого, Берестейську, Мінську та Героїв Дніпра. Про це написав історик, геральдист Олександр Алфьоров у Facebook.

"Висновки в багатьох ситуаціях плачевні. Довгі роки я брав участь у роботі над назвами в Києві. Побачив варіанти й маю сказати своє слово. Розберемо", - зазначив він.

Щодо станції Дружби народів, за його словами, варіант Ботанічна може призвести до плутанини через те, що в Києві два ботсади, Європейська - не означає, що людина вийде на Європейську площу. Єдності України, на його думку, не підходить для назви, а Героїв Маріуполя теж може заплутати людей, адже такий сквер є на Теремках. Звіринецьку він назвав найкращим варіантом, адже вона фіксує стародавню назву місцевості столиці.

Щодо Площі Льва Толстого, на його думку, всі варіанти погані. Зокрема Василя Стуса - така вулиця та сквер є на Академмістечку, Степана Бандери - призведе до плутанини через такий проспект біля метро Почайна. Лесі Українки - є така площа на Печерську, Івана Франка - є площа поблизу однойменного театру. Ліни Костенко - неможливо назвати вулицю, площу чи станцію метро на честь живої людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У робітника, що символізував Росію, під час демонтажу відірвалася голова: як у Києві прибирали монумент "Дружби народів" - фото

Станції Берестейська він запропонував залишити таку ж назву, адже у нас після перемоги буде велика необхідність геополітичного союзу з народом Білорусі в контексті Балто-Чорноморського Союзу, який буде Щитом Європи від майбутніх нападів. Бучанська, за його словами, асоціюватиметься зі злочинами терористів. Варшавську необхідно залишити для метро на Виноградарі. Маріупольська може заплутати, Степана Бандери не приведе до такого проспекту.

Станції Мінська він також запропонував залишити цю назву. Один із варіантів - Вишгородська - був би доречним, якби це була остання назва лінії метро, що веде до Вишгорода.

"Станція Героїв Дніпра. Складне питання, яке слід виносити на обговорення з фахівцями. Назва є ідеологічним штампом, але багато фахівців із київської топоніміки мають аргументи на користь того, щоб лишити назву", - підсумував Алфьоров.

Через відновлення повноцінної роботи метро в Києві запровадили нові обмеження на перебування людей. Вони стосуються тих, хто постійно проживав у підземці через бойові дії.

Зараз ви читаєте новину «"Усі варіанти погані": історик висловився про перейменування станцій київського метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути