Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 12:15

Університет прийняв перших студентів в орендованих кімнатах

28 липня 1834 року Імператорський університет, зараз Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, прийняв перших 62 студентів. Він став другим вищим навчальним закладом України після Харківського університету.

Перші студенти навчалися лише на одному філософському факультеті. Щоправда, було два відділення - історико-філологічне та фізико-математичне. Потім їх роз'єднали. Наступного року відкрили юридичний факультет, 1842-го - медичний.

Автор: Вікіпедія
  У 1910-х університет називали на честь святого Володимира, князя Київської Русі
У 1910-х університет називали на честь святого Володимира, князя Київської Русі

Перші роки існування університет не мав власного приміщення. Кімнати орендували. З колишнього ліцею Кременця туди звезли 35 тис. томів бібліотеки, нумізматичний та зоологічний кабінети, колекцію мінералів, оснащення для астрономічної та фізичної лабораторій, картини, гравюри та скульптури для кабінету образотворчого мистецтва. До Києва переїхала також і частина професорсько-викладацького складу Кременецького ліцею. Першим ректором став професор 30-річний Михайло Максимович, який очолював кафедру ботаніки Московського університету.

Будувати власне приміщення почали 31 липня 1837 року за проєктом професора архітектури Петербурзької академії мистецтв Вікентія Беретті. Згідно з планом, мав бути створений майже прямокутний квартал, куди поступово увійшли основні університетські споруди - головний корпус у стилі класицизму з прилеглими по боках симетричними дворами, житловими й господарськими флігелями, ботанічний сад і службовий корпус.

У складі чотирьох факультетів з 37 кафедрами університет працював до кінця 1910-х. Згодом кількість факультетів збільшили до 10. Студентів було понад 5,3 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київські ВНЗ очолили рейтинг Webometrics-2021

Автор: facebook.com/kyiv.university
   Київський національний університет ім. Тараса Шевченка вважають найкращим ВНЗ в Україні
Київський національний університет ім. Тараса Шевченка вважають найкращим ВНЗ в Україні

23 квітня 1919 року університет назвали Київським, а в березні 1939-го йому присвоїли ім'я Тараса Шевченка. Після закінчення Петербурзької академії мистецтв він працював тут як співробітник археографічної комісії. Розгром 1847 року Кирило-Мефодіївського товариства й арешт Шевченка перервали його роботу, але не знищили зв'язки поета з університетом.

1994-го заклад отримав статус Національного. Сьогодні посідає перше місце в рейтингу українських ВНЗ і є найбільшим університетом за кількістю студентів і спеціальностей.

До рейтингу найкращих університетів світу 2022 року увійшли вісім українських вищих навчальних закладів. Це найбільша кількість за всю історію рейтингу.

Шість ВНЗ зберегли свої позиції. Це Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Національний технічний університет Харківський політехнічний інститут, Національний технічний університет України Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського, Сумський державний університет, Національний університет Львівська політехніка та Національний університет Києво-Могилянська академія.

Уперше до рейтингу потрапив Львівський національний університет ім. Івана Франка.

Зараз ви читаєте новину «Університет прийняв перших студентів в орендованих кімнатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути