субота, 05 червня 2021 10:52

У водоймах Києва з'явилась екзотична риба
7

У водоймах Києва розплодились екзотичні сонячні окуні із Північної Америки. Зокрема в озері Мартишів на Осокорках науковці менше ніж за 2 год зловили 25 таких рибин.

"Найбільше екзотичних окунів у водоймах Осокорківської заплави, через сполучення з Дніпром. Шукають місця, де велика кількість водної рослинності. В ній ховаються від інших хижаків", - розповіла докторка філософії в галузі біології, провідна інженерка Інституту гідробіології НАН України Юлія Коваленко, передає "Вечірній Київ".

У водоймах України збільшується кількість екзотичного сонячного окуня
Фото: Юлія Коваленко
У водоймах України збільшується кількість екзотичного сонячного окуня
У водоймах України збільшується кількість екзотичного сонячного окуня
У водоймах України збільшується кількість екзотичного сонячного окуня
У водоймах України збільшується кількість екзотичного сонячного окуня

Тим часом на рибальських форумах у соцмережах побільшало фото зі спійманими сонячними окунями в різних регіонах України.

"Сонячний окунь - гарна риба, але шкідлива. Їсть ікру та кормові об'єкти місцевих видів. Швидко розмножується вже у дворічному віці. У нерестовий період самець стає агресивним, захищає кладку ікри під час її розвитку. Не підпускає на мілину інші види риб. Через значну присутність у водоймі сонячного окуня перш за все страждають хижі види, такі як окунь річковий та щука", - сказала Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річка під Києвом всіяна мертвою рибою: фото

Ця риба їстівна, але промислового значення не має. Деякі рибалки радять не брати сонячного окуня в улов, але не відпускати назад у воду, а просто викидати на берег. Утім, є й інша думка.

"Хоча сонячного окуня не прийнято споживати в їжу, можливо, через його зовнішню естетику та відносно незначні розміри (у наших водоймах виростає до 25 см), проте він має доволі смачне м'ясо. Не гірший річкового окуня або судака. Краще його не просто виловлювати, а спробувати скуштувати, адже це дуже цінний білок", - пояснює вчена.

Сонячного окуня завезли з Північної Америки до Франції наприкінці XIX ст як акваріумну рибу та задля спортивного рибальства. Звідти він потрапив до Німеччини. Зі ставків, у яких розводили сонячного окуня, чужинець проник до Рейну, Одеру, Дунаю, Дністра. У 1946 році екзотичну рибу зафіксували на території України.

За останні 25 років сонячний окунь розповсюдився у Каховському та Кременчуцькому водосховищах, а також у багатьох річках та озерах південних областей України. Екологи зазначають, що через потепління ця риба швидко дісталася північних регіонів.

Зараз ви читаєте новину «У водоймах Києва з'явилась екзотична риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути