Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2007 07:06

"У людей пробував стріляти, і нічого не сталося"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  3-річна Настя — онучка Наталії Миколаївни Довгаленко з Борщагівки — любить гуляти біля дому із собакою Зітою. Бабуся під час прогулянок не спускає із дитини очей — аби не забігла під вікно, з якого в її сусідку влучив стрілець
3-річна Настя — онучка Наталії Миколаївни Довгаленко з Борщагівки — любить гуляти біля дому із собакою Зітою. Бабуся під час прогулянок не спускає із дитини очей — аби не забігла під вікно, з якого в її сусідку влучив стрілець

Любителі постріляти із пневматичної зброї в Києві вправляються на людях та домашніх тваринах. На це жителі різних районів столиці скаржаться вже не перший місяць. Однак всерйоз покарати жодного із хуліганів досі не вдалося.

На Борщагівці на проспекті 50-річчя Жовтня з вікна 9-поверхового будинку N18 хтось обстрілює людей, які гуляють із собаками. Якось за один тиждень хуліган налякав дев"ять жінок. Тепер бідолахи обходять алею десятою дорогою. Кажуть, що знають вікно, з якого стріляють — воно на шостому поверсі. Навпроти нього валяються вбиті голуби.

— То психічно хворий, — гнівається 57-річна Олена Костянтинівна Гурова, яку чотири місяці тому підстрелили. — Уже стільки часу пройшло, а ногу ще досі тягаю. Добре, що була одягнена в товсті підштаники, а поверху зимові товсті джинси. Вони і врятували ногу. Та зброя має сильний удар, біль від неї нестерпний. Я коли роздяглася, від гомілки до стегна була синя гематома.

— На пустирі у нас стріляють із різної зброї, — обурюється 30-річна Лілія, яка живе в будинку N25 на вул. Радченка у Солом"янському районі біля Совських ставків. — Сусіди кажуть, на днях там підстрелили людину. Куди його відвезли і в якому стані, я не знаю. Намагаємося тудою не ходити, і людей із сусідніх будинків попереджаємо.

— Минулої суботи об одинадцятій вечора стріляли по вікнах моєї квартири на Волгоградській (також у Солом"янському районі. — "ГПУ"), — каже 35-річний Володимир Точаненко, дизайнер журналу про техніку "NEXT". — Дружина з сином тепер бояться самі додому їхати. Невідомий точно цілився саме в наше вікно, де горіло світло і виднілася людська постать.

Чоловік припускає, що стріляли із вікон висотки навпроти.

На стрілянину скаржаться також жителі вулиці Ревуцького (Харківський масив), Лісового масиву та околиць Кільцевої дороги. Рік тому на Оболоні стрілець не на жарт налякав батьків дошкільнят, які ходять у дитсадок N614.

Людське ребро куля перебиває на дві частини

Купити пневматичну зброю в Києві можна в одному із численних магазинів профілю "Мисливство і рибальство" — достатньо мати гроші й бути повнолітнім. Із неї, мовляв, людину не вб"єш, а тільки синців наставиш.

— Я іноді стріляю в пташок, котів, собак — то все азарт, адреналін. І в людей пробував — нічого не сталося, — каже 32-річний Олексій, власник пневматичного пістолету. — Пневматика завдає незначної шкоди. У найгіршому разі кулю доведеться діставати з-під шкіри.

Менеджер із продажу зброї інтернет-магазину "Ган-Шоп" Сергій Шатайло, 21 рік, спростовує думку про безпеку пневматичної зброї. Насправді жертва може залишитися калікою, а дитина і зовсім не вижити.

— Якщо стріляти з відстані два-три метри, людське ребро куля перебиває на дві частини. Постріл в око або скроню з відстані двох метрів може роздробити череп і спричинити смерть. Куля летить зі швидкістю 305 метрів на секунду, — зауважує він.

За словами Шатайла, дуже популярну серед стрільців пневматичну зброю — пістолет "Флобер" — можна купити за 1200–1750 грн. Найдешевший дозволений для продажу пневматичний пістолет російського виробництва ІЖ-53 калібру 4,5 мм коштує 250–300 грн. Гвинтівки такого ж калібру продають від 400 грн. Кульки для пневматів — від 5 до 33 грн за коробку.

Травма ноги, якої зазнала від стрільця Олена Гурова, кваліфікується як легке тілесне ушкодження. За таке стаття 125 Кримінального кодексу України, передбачає штраф до 50 неоподаткованих мінімумів або рік виправних робіт. Найсуворіше — позбавлять волі на два роки, каже 43-річний начальник прес-служби ГУ МВС Києва Володимир Поліщук.

Він не зміг пригадати прецеденту, коли б хулігана покарали за стрілянину з пневматики. Міліціонери запевняють, що люди самі не допомагають їм вистежити стрільців.

— Ми не отримували жодної заяви, — каже 34-річна Ірина Біба із відділу зв"язків із громадськістю Солом"янського управління міліції, на території якого вулиці Радченка і Волгоградська. — Якщо буде заява і склад злочину, відразу порушимо кримінальну справу.

Точаненко із Волгоградської каже, що справді не писав заяву. Знайомі пропонували йому влаштувати самосуд, однак чоловік відмовився — сподівається, що історія не повториться. А от у Святошинському райвідділі ситуація інша.

— Я говорила нашим участковим, що покажу вікна, з яких стріляють, — твердить жінка. — Вони приїхали, походили біля будинку і пішли собі. Мовляв, що ми тут можемо зробити.

— Я тоді тільки вийшов із відпустки, і колега мені про цю справу нічого не сказав, — каже дільничний Святошинського райвідділу міліції, який відмовився представився. — А тепер він на лікарняному.

За 50 гривень годину можна стріляти в тирі

Стрільці в Києві хуліганять, хоч відвести душу їм є де. У місті достатньо тирів, де можна постріляти по паперових мішенях. Здебільшого година стрілянини із власної зброї коштує 50 грн.
Тир "Динамо" на вул. Курській – 3–4 грн за постріл, година із власною зброєю 50 грн.
Комплекс "Сапсан-спорт" у Броварах на вулиці Чкалова, 29 — 4–5 грн за постріл, година із власною зброєю 50 грн.
"Лондонський стрілковий клуб" на вулиці Індустріальній, 27 — $50 година з орендою зброї, година із власною зброєю 50 грн. Зараз комплекс на реконструкції.

Зараз ви читаєте новину «"У людей пробував стріляти, і нічого не сталося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути