середа, 15 серпня 2018 15:34

У Києві запрацював громадський велопрокат

У Києві запустили систему громадського велопрокату. Велосипед можна орендувати на 33 спеціальних майданчиках за допомогою мобільного додатку Некстбайк (Nextbike).

Їх облаштували біля станцій метро Лук'янівська, Почайна, Золоті ворота, Арсенальна, Оболонь, Мінська, Героїв Дніпра, Лівобережна, Харківська, Позняки, Осокорки, Тараса Шевченка, Контрактова площа (біля виходу на Верхньому Валу), біля Київського велотреку, на Софіївській площі, Майдані Незалежності, Михайлівській, Контрактовій і Поштовій площах, вул. Хрещатик (біля КМДА) та вул. Архітектора Городецького, у парку імені Тараса Шевченка, на Райдужному масиві, Русанівській набережній та інших місцях. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Дуже добре, що цей проект реалізується. Проекти байкшерінгу реалізуються у всіх сучасних містах. І можу сказати, що цим кроком ми стаємо ближчими до стандартів європейського міста", - сказав мер Києва Віталій Кличко на презентації велопрокату.

Автор: Gazeta.ua
  Віталій Кличко протестував систему громадського велопрокату у парку імені Тараса Шевченка
Віталій Кличко протестував систему громадського велопрокату у парку імені Тараса Шевченка

Сьогодні у прокатному велопарку в столиці – 100 велосипедів, а наступного року його планують збільшити до 2 тис. одиниць.

Щоб орендувати велосипед, потрібно скачати мобільний додаток і зареєструватися в ньому. Потім відсканувати QR-код велосипеда у пункті прокату або ввести його номер.
Оплата оренди здійснюється банківською карткою. Для активації профілю користувача після реєстрації з картки буде стягнуто 50 грн. Ці кошти - початковий баланс, який можна використовувати з першої поїздки.

Разова поїздка коштуватиме 30 грн за півгодини. Зараз ціна абонементу на місяць становить 199 грн. Вартість оренди велосипеду на сезон (до 1 грудня) – складає 599 грн. З розрахунку, що перші півгодини в день – безкоштовні, кожні наступні – 30 грн.

Автор: Gazeta.ua
  Велосипед можна орендувати на 33 спеціальних майданчиках
Велосипед можна орендувати на 33 спеціальних майданчиках

Повертати велосипед можна тільки на офіційну станцію. Його потрібно припаркувати в межах розмітки і поставити спеціальний замок на заднє колесо. За порушення правил парковки стягується штраф - 100 грн. За безперервне користування велосипедом більше 12 год. або вивіз його за межі Києва стягується плата у розмірі 1000 грн. У випадку неповернення велосипеда протягом 24 год. користувача блокують у системі, стягують штраф - 15 тис. грн. і проводять відповідні процесуальні дії.

Nextbike було засновано 2004-го року у Лейпцигу. Компанія управляє системами громадського прокату велосипедів (public bike sharing) у 150 містах у 25 країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Велодоріжки з'являться на 13 вулицях" - заступник Кличка

У серпні 2017-го у Києві розпочали експеримент із суміщення руху велосипедистів і громадського транспорту у виділених смугах на бульварі Перова, проспекті Визволителів, вулиці Будівельників і проспекті Миру.
Нещодавно на бульварі Дружби Народів встановили дорожні знаки "Рух на велосипеді смугою громадського транспорту дозволено".

Зараз ви читаєте новину «У Києві запрацював громадський велопрокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути