середа, 30 січня 2013 18:00

У Гостинному дворі бурять історичний фундамент
20

Фото: Фото: Наталія Чубенко

Попри заборону суду від грудня 2012 року про ремонтні роботи на території Гостинного двору в Києві, з середини січня там відновила роботу бурильна машина. За два тижні по периметру внутрішнього двору робітники поробили сваї і почали копати історичний фундамент. Захисники Гостинного двору, які тут і днюють і ночують, ніяк не можуть завадити робітникам. Змушені кликати міліцію, щоб та зафіксувала факт незаконних ремонтних робіт.

У середу 30 січня заходимо у Гостинний двір. Активісти кличуть подивитися, як працює жовта бурильна машина, просять зафотографувати тріщині на стіні двоповерхового приміщення, яка утворилася від бурильних робіт. Почувши про наближення журналістів, бурильна машина глушить мотор. Робітники відвертаються від фотокамери.

" Почали бурити з 15 січня.  - розповідає Єлизавета Жарікова, 24 роки, музикант і активіст Гостинного двору. - Щодня з 15 січня ми боремося, щоб роботи тут не проводилися. Але коли активістів мало, один-два чергує, вони починають це от тишком-нишком робити. Коли підходять активісти, вони вимикають машину і роблять вигляд, що нічого не було.  Був припис  в.о. начальника ГУ охорони культурної спадщини КМДА Якова Діхтяра — заборона усіх земельних робіт на території Гостинного двору,  Офіційно зараз заявляють, що ніби-то земельні роботи не ведуться, але по факту вони ведуться. Коли ми сказали робітникам, що підійшли журналісти, вони одразу машину вимкнули, але тут видно — сьогоднішня стружка дерев'яна після бурильних робіт залишилася. Вчора цих усіх пошкоджень не було".

"Дивіться — це бачте — свіжа? - бере в долоню стружку Вадим Лісовий , заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації "Коаліція учасників помаранчевої революції", 31 рік. - Це старе дерево. А це суглинок камінцями через те, що колись будували разом глину камінь і яйце, коли цементу ще не було. Тобто, роздовбали історичний фундамент. Свіженьке. Це тільки-що вони робили".

Вадим встромляє двохметрову шпалу у свіжовибурену сваю. Шпала не досягає дна.

"Триметрові сваї поробили, - підводиться чоловік. - Я до кінця не достаю. Руйнують стару архітектуру. Ці машини з'явилися тижні два тому. Правоохоронці приходять, але в нас такий закон, що вони мають займатися тільки охороною правопорядку. Тут потрібна слідчо-оперативна група. Але й вона киває на прокуратуру. А прокуратуру сюди викликати — вибачайте. У нас замкнене коло. Руйнують внутрішні приміщення Гостинного двору. Тут ще проблема — що зносять перекриття не несучі, і збільшується навантаження на несучі конструкції. Можуть піти тріщини, і Гостинний двір буде фактично зруйновано. Цілком можливо, що люди, які хочуть захопити цю територію, зумисне призводять до руйнації цього будинку. Відмовляються давати проект, що хочуть тут робити. Вони типу "реконструюють". Але в нас реконструюють як: кажуть, що пофарбують стіни, ставлять дерев'яний паркан. А потім за ним починає рости висотка".

Молодий міліціонер перемовляється з робітниками, щось записує собі в блокнот. Відмовляється коментувати: "Ми на охороні громадської праці. Ви нас іще фотографуєте — ну що ви за люди? Я ж теж на роботі. Охороняю громадський порядок: щоб активісти не побилися з робітниками".

Підходимо до групи робітників. Просимо пояснити, в чому полягають роботи, які вони роблять.

"Нічого не бачу, нічого не скажу, - кривиться в усмішці один. - Ми родини свої годуємо. Сказали нам бурити — буримо."

Зараз ви читаєте новину «У Гостинному дворі бурять історичний фундамент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути