Ексклюзиви
неділя, 23 липня 2006 18:00

Торговок виганяють з переходів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Кияни не бачили пустої стіни вздовж переходу на Контрактовій років зо п’ять
Кияни не бачили пустої стіни вздовж переходу на Контрактовій років зо п’ять

Уже два тижні, як із підземного переходу на Контрактовій площі між Нижнім Валом та станцією метро торгівлю немов мітлою змело. Якщо раніше зранку та в обід тут годі було проштовхнутися поміж ящиками та розкладками, то тепер порожньо. Міліція дуже жорстко зганяє торговців із насиджених місць.

21-річна Наталя ховається в переході разом із кількома сумками — залишками товару. Сидить за широким стендом, на якому продають картки поповнення рахунку для мобілок, і боїться навіть виглянути, коли в переході покажеться міліціонер. Просто продавець карток має дозвіл на торгівлю, а Наталя — ні.

Боротися з несанкціонованою торгівлею міліція почала ще у вересні минулого року, згадує вона. А тепер стало набагато гірше.

— У грудні мене затримали разом із сумками, — розповідає Наталя. — Товар конфіскували, мене забрали в райвідділ. Просиділа там цілу добу. Оформили протокол, повели в суд. Оскільки попалася вперше, суд вирішив винести мені усне попередження. Повезло: навіть не оштрафували. Потім міліція віддала весь товар, нічого не зникло. Торговці дуже розчаровані тим, що робить Черновецький. Ми за нього голосували, а тепер мер нас робить безробітними.

Тут Наталя не зовсім щира. Торік вона прибула до Києва з Миколаєва. Тому обирати київського мера не може. Більшість торговців у переході теж іногородні. Нарікати на Черновецького можуть лише формально — обирали його не вони.

У переходах стало значно менше сміття

Зараз заступник начальника Подільського відділку міліції з питань громадської безпеки їздить щодня в мерію і докладає персонально Леонідові Черновецькому про те, як у районі викорінюють несанкціоновану торгівлю. Так само, кажуть міліціонери, чинить керівництво міліції інших районів. Результати цієї роботи кияни вже помітили: набагато просторіше стало в переходах на Либідській та поблизу Деміївського ринку.

Валентина Іванівна, 43 роки, — прибиральниця на станції метро Контрактова площа. Розповідає, що торговців почали виганяти з переходів після того, як у метро проїхався Леонід Черновецький. Те, що з-під вхідних дверей метрополітену прибрали ігрові автомати, — ще один результат поїздки мера у громадському транспорті.

— Ну, він сам тоді признався, що не їздив у метро років двадцять. Після цього торгівлю почали ганяти, — розповідає Валентина Іванівна.

Вона підтримує Черновецького. Каже, що останнім часом у переходах стало значно менше сміття. Міліціонери ж сумніваються, що торгівлю з переходу на Контрактовій вдасться виселити остаточно.

— Та тут такі гроші крутяться, це ж золоте дно, а не перехід! — вигукує Роман, молодий дільничний міліціонер. — Оборот у них прекрасний: зранку і ввечері кияни все скуповують! Так просто вони звідси не підуть! Зараз ми їх ганяємо, затримуємо, а у відповідь чуємо прокльони. Дозволи на торгівлю в переході з розкладок мають лише кілька чоловік — продавці квітів, наприклад. У решти — нема.

Трохи збоку, поблизу пустої дерев"яної розкладки, стоять чотири жінки. На землі біля кожної торба "мєчта оккупанта", а на розкладці — дві пари тапочок. Чекають, коли міліціонер вийде з переходу.

У багатьох торговців немає паспортів

Затриманих без дозволу на торгівлю везуть до відділку міліції. Там встановлюють особу, складають протокол і описують вартість товару. Після цього затриманого разом із протоколом направляють на розгляд справи до районного суду.
Той кваліфікує правопорушення, як правило, за ст. 160, ч. 1 та ч. 2 Адміністративного Кодексу (торгівля в недозволених місцях). Трапляються справи, які суд відправляє назад у міліцію — на дооформлення, розповідає "ГПУ" заступник голови Подільського районного суду Валентина Декаленко.
— Є випадки, коли міліція затримує торговців без документів, — каже суддя. — Якщо встановити паспортні дані не вдається, суд не може винести рішення. Дехто повідомляє вигадану інформацію про себе та про місце реєстрації.
Вартість конфіскованого товару різна — від кількох десятків до декількох сотень гривень. Суд, як правило, накладає на порушника штраф у розмірі від трьох до десяти прожиткових мінімумів.

Зараз ви читаєте новину «Торговок виганяють з переходів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути