Ексклюзиви
пʼятниця, 11 травня 2007 07:05

Торговельний центр буде завдовжки як дві зупинки метро

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Триповерховий торговельно-розважальний центр простягнеться між станціями метро Оболонь і Героїв Дніпра. Торгувати тут збираються вже у 2008 році
Триповерховий торговельно-розважальний центр простягнеться між станціями метро Оболонь і Героїв Дніпра. Торгувати тут збираються вже у 2008 році

"Слава Богу, що нарешті щось тут будують, — радіє 42-річна Катерина Петрик, яка із сім"єю живе у Києві на Оболонському проспекті. — А то вигляд у проспекту зовсім гидотний. Нехай буде хоч торговельний центр, хоч що завгодно, тільки б не ці задвірки, які зараз. І хто його тільки проектував, цей проспект?"

Минуло кілька тижнів, як уздовж Оболонського проспекту, від метро Оболонь в бік Мінської, з"явився зелений паркан, за яким працює будівельна техніка. До 2008 року тут зведуть 3-поверховий торговельно-розважальний центр площею 140 тис. кв. м.

— Ми привезли всю техніку, а ще землю, пісок, глину та бетонні труби, — каже "ГПУ" бригадир Олексій Ткач, 40 років. — Копаємо котлован для фундаменту.

Комплекс буде складатися з двох блоків — від Оболоні до Мінської та від Мінської до Героїв Дніпра. Ці блоки між собою з"єднають наземними переходами-містками. Торгуватимуть тут продуктами, меблями, побутовою технікою. Обіцяють також кінотеатр на вісім залів, ковзанку, кегельбан, галереї, де виставлятимуть твори мистецтва.

Не всі жителі Оболоні радіють будівництву, як Катерина Петрик.

— Навезли сюди екскаваторів, тракторів, КамАЗів... І поставили цей, будь він неладен, зелений забор, — скаржиться мешканка будинку N25 Ганна Климко, 64 роки. — І день, і ніч щось там варять, бурять, капають. Спокою нема! Краще б парк би зробили, лавочки поставили.

Ганна Олексіївна згадує, як колись на цьому місці була зелена алея, де вона гуляла з дітьми.

Анатолій Гапчин, 66 років, у будинку N25 вже п"ятий рік працює консьєржем. Каже, що їх під"їзд скаржився на будівництво в райраду, однак ніхто не відреагував.

— Ми постійно боремося за екологію в районі, за парки, сквери, — зауважує він. — Завжди на наші листи відповідали, а цього разу немає. Це вже нахабство. Мабуть, щось серйозне будується. Бояться нам говорити!

Таксист Андрій Волох, 34 роки, хвилюється, що торговельний центр посеред проспекту заважатиме нормальному дорожньому рухові.

— Громадний комплекс на роз"єднувальній смузі?! Такого в Києві ще не було. Думаю, у світі такого також немає, — каже Андрій.

Під Оболонським проспектом проходить Куренівсько-Червоноармійська гілка метрополітену. Дехто з киян висловлює побоювання, щоб центр не опинився одного дня під землею на місці тунелю.

Громадний комплекс на роз"єднувальній смузі? У світі такого немає

— Це дійсно небезпечно, — каже машиніст поїзду метро Олександр Лєсняк, 40 років. — Між станціями Петрівка та Тараса Шевченка було вже, що просів ґрунт минулої осені від вібрації при рухові поїздів. Як важко нам і як страшно пасажирам стало їздить. А якщо над нами будуть тонни?

У тому, що центр будується прямо над тунелями метро, немає нічого страшного. Про це запевнили один з архітекторів компанії "Вісак" 27-річний Артем Синій та заступник директора "Укрметротунельпоекту" Василь Романюк, 39 років.

— Ми пробуримо свердловину навколо тунелів і заллємо під ними спеціальну бетонну подушку, — каже Синій. — Тунель так не буде просідати. Крім того, будівля так спроектована, що головні конструкції розташовані в шести метрах від тунелів.

Новобудовою займається корпорація "Столиця", яка багато будує на Оболоні та в Дарницькому районі. Саме на її замовлення зводять котеджі вздовж проспекту Героїв Сталінграду та на набережній, збудували комплекс "Дорога до храму".

— Ми хотіли б оперувати масштабами ТРК "Караван", але спробуємо якісніше та краще все зробити, — каже президент корпорації та генеральний директор компанії "Вісак" Валентин Ісак, 48 років. — Оболонь стане районом з європейською родзинкою.

Коштує цей проект $40 млн.

Заново скандал навколо будівництва центру спалахнув днями, коли жителям Оболонського проспекту запропонували продати свої квартири на першому поверсі. Мовляв, із них хочуть зробити "шоппінг-бульвар" із дорогими бутиками, супермаркетами та елітними спортивно-розважальними центрами.

— Мені це не подобається! — говорить Зоя Трофімова, 31 рік, яка живе в будинку N11. — Я тут народилася, гуляла в цьому подвір"ї. Жити тут зручно: поруч метро. І тепер мушу під магазини продавати? Категорично ні!

А от 56-річна мешканка цього самого будинку Надія Удовиченко свою квартиру, якщо добре заплатять, продасть.

— Добре, якби дали дві квартири. Я б одну доньці віддала, а в другій сама б жила, — розмірковує жінка.

Очевидно, частина жителів погодиться продати квартири, в той час як інші протестуватимуть. Як у такому разі вчинить корпорація "Столиця" та яку позицію займе міська влада, з"ясувати не вдалося.

— Про це будівництво я майже нічого не знаю, — розгублено говорить депутат райради від партії "Батьківщина" Галина Занько, 46 років. — На засіданнях райради це питання не раз порушували, але деталей ніхто не пояснив.

На Лівобережжі гілку метро загорнуть у гіперцентр

Торговельно-розважальний центр на Оболоні буде першим, однак навряд чи довго буде єдиним. Уже зараз мерія розглядає ідею будівництва гігантської споруди довжиною 5 км над Святошинсько-Броварською гілкою метрополітену. Вона, мовляв, захищатиме контактні проводи метро від дощу та снігу. Майбутній тунель від станції Лівобережна до Лісової буде першим поверхом гіперцентру.
Проект на стадії розробки в Київраді, тому про терміни будівництва ще не йдеться.

Оксана ХУДОЯР

Зараз ви читаєте новину «Торговельний центр буде завдовжки як дві зупинки метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути