вівторок, 07 жовтня 2008 19:18

Сніжок плаватиме на Позняках до перших морозів

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Надія Семенюк годує лебедя на березі озера Лебединого, що на Позняках. Увесь масив називає птаха Сніжком
Надія Семенюк годує лебедя на березі озера Лебединого, що на Позняках. Увесь масив називає птаха Сніжком

Щодня пенсіонерка Надія Семенюк, 71 рік, варить пшеничну крупу, мочить сухарі, аби нагодувати лебедя Сніжка. Жінка мешкає на третьому поверсі в будинку N1м на просп. Бажана. Птах живе поряд на озері Лебединому.

— Сніжок, ану давай покажемо, як ти їси. Мій хороший, — припрошує птаха Надія Семенюк. Він гордо виходить із води на берег. Тріпоче крилами. Курликає, ніби вітаючись. Лебідь білосніжний, на вигляд здоровий. Жінка перемішує крупу з озерною водою. Підносить до дзьоба перерізану навпіл пластикову пляшку з їжею. Сніжок їсть.

— Ношу йому їсти щодня о десятій ранку. Крупу купую в магазині. Мені навіть пенсії на нього не шкода. Обід у нас — о другій. Коли спускаюся зі схилу, він вже крутиться біля берега, чекає. Вечеря — о шостій. Після пливе ночувати у свій очерет. На одне й те ж місце, — продовжує. Зі слів жінки, лебедя підгодовують жителі всього масиву. Наталя Горяча, 36 років, мешкає в будинку N36 на просп. Бажана. Щоранку гуляє неподалік озера з півторарічним сином Костянтином. Беруть із дому для птаха півбатона. Хлопчик сміється, побачивши Сніжка. Плескає в долоні.

— Спостерігаю з кухні, як Сніжок крутиться на березі, чекає Надію Петрівну. Добре було б знайти людей, які живуть у приватному будинку. Може, взяли б його собі на зиму, — говорить Наталя Горяча.

Надія Семенюк каже, Сніжок не любить дітей і натовпу:

— Усі хочуть його з рук годувати. Він не любить зайвої уваги. На кличку не реагує. Мене вирізняє з-поміж інших. Коли задоволений, складає крила будиночком. А коли стурбований — піднімає їх вище, шию виправляє.

Сніжок — єдиний лебідь на озері. Його сусіди — дикі качки. На водоймі він з"явився в червні. Якраз тоді, коли будівельники хотіли засипати озеро й звести на його місці багатоповерхівку.

Жителі Позняків хвилюються, що Сніжок із настанням холодів загине.

— Будемо раді, якщо відлетить. Мрію, що прилетить наступного року із подружкою. Може, потомство розведуть. Якщо ж замерзне, то буде велика біда не тільки мені, а усій окрузі, — додає Надія Петрівна. Вона згадує, що наприкінці серпня Сніжка хотіли забрати невідомі чоловік і жінка. Казали, працюють у зоопарку. Запевняли, цей лебідь зник у них на початку літа.

— Хотіли самі зловити його й відвезти. Ми попросили зачекати, приїхати наступного дня. Подзвонили в зоопарк. Там сказали — лебідь у них не пропадав. Мабуть, шахраї. Більше не приїздили. У неділю бачила, як чоловік гнав лебедя з озера берегом нагору, до дороги. Я накричала на нього. Він утік. Мабуть, хотів украсти, — згадує Семенюк. Розповідаючи, вона гладить Сніжка по шиї. Той задоволено задирає голову.

Орнітологи з міського Інституту зоології визначили по фото, що птахові — не більш як 2 роки. Запевняють, лебідь може плавати в озері до перших морозів. Жителі масиву телефонували в зоопарк. Їм відповіли, що не мають машини, аби привезти птаха. Але прийняти Сніжка погодилися.

Зараз ви читаєте новину «Сніжок плаватиме на Позняках до перших морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути