вівторок, 22 травня 2007 07:04

Школярів учитимуть кататися на водних лижах

  35-річний боксер та депутат Київради Віталій Кличко одним із перших випробував водну дорогу на Десенці в парку Дружби народів
35-річний боксер та депутат Київради Віталій Кличко одним із перших випробував водну дорогу на Десенці в парку Дружби народів

Покататися на водних лижах у Києві від неділі стало значно дешевше. Тепер для цього спорту не потрібно орендувати дорогий катер. На затоці річки Десенки в парку Дружби народів в неділю запрацювала перша в Україні воднолижна канатно-буксирувальна дорога. Тут можна проїхатися на дошці-вейкборді, тримаючись за мотузку. 10 хв. задоволення коштуватимуть 15 грн.

Довжина канатної дороги — 560 м. За 10 хв. цю відстань можна проїхати не менш як два рази.

Інвестувала у проект компанія "Охоронні системи". Її президент Юрій Зозуля вже 7 років катається на вейкборді.

— Раніше я займався культуризмом, але потім надав перевагу водним лижам, — каже чоловік. — На них прокачуються всі м"язи не гірше, ніж у тренажерному залі.

Юрій товаришує із Віталієм Кличком. Боксер і депутат Київради погодився бути "родзинкою" на святі в товариша, і сам став на водні лижі. Запевняє, що вперше у житті. Хоча катався боксер так професійно, що глядачі засумнівалися в його словах.

Під кінець траси Віталій відпустив мотузку, підняв руки і тримав рівновагу, доки доплив до берега.

— Воднолижний спорт в Україні не розвивається, — бідкається інвестор нового атракціону Юрій Зозуля. — За останні роки жоден українець не їздив на міжнародні змагання. Ми ж хочемо провести у нас колись чемпіонат світу!

Разом із Кличком канатну дорогу відкривали найстарші та наймолодші українські воднолижники. Глібу Гераскіну всього 9 років, Насті Котляренко13. Кілька чоловіків від 60 до 75 років стрибали через хвилі на дошках.

— Стільки не живуть, скільки я катаюся на лижах, — усміхаючись, каже Віктор Рогожин, 68 років.

Потім глядачам показали сучасні буксирувальні катери, шоу на байдарках та на дельтапланах, святковий феєрверк.

Канатна дорога в парку Дружби народів возить одночасно 5 чоловік. Незабаром встановлять ще одну "каретку". Через рік Юрій Зозуля збудує трибуни й спортивні майданчики, зони відпочинку і ще одну, вдвічі довшу, канатну дорогу. Компанія "Охоронні системи" готова вкласти у проект $2,5 млн.

— У світі для воднолижників роблять штучні озера, а у нас є всі природні умови для спорткомплексу міжнародного рівня, — стверджує він.

Юрій Зозуля обіцяє запрошувати київських школярів на безплатні уроки фізкультури на базі канатної дороги.

— Якщо побачимо у школяра блиск в очах, запропонуємо займатися далі, — запевняє.

Основна проблема у власників спорткомплексу — землю вони орендують без жодних пільг, хоч розвиватимуть спорт у місті.

— 400 тисяч гривень на рік, такі самі тарифи, як для заправок, — каже Юрій.

Заступник Деснянської РДА Віктор Крохмалюк обіцяв допомогти.

Перша воднолижна канатна дорога з"явилась 1996 року в Іспанії. У 70–80-х роках цей спорт активно розвивався в Європі. Близько 50 млн чоловік у світі захоплюються водними лижами. Сьогодні канатні дороги існують у 112 країнах світу, зокрема в Росії та Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Школярів учитимуть кататися на водних лижах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути