вівторок, 15 липня 2008 07:08

Самсона на Подолі зробили "добрішим" (ФОТО)

"Гляди, а це що за герой мультфільму? Його ж тут не було", — хлопець показує на скульптуру Самсона, яка стоїть на Контрактовій площі на Подолі.

— Та це Самсона реставрували, але якось невдало, пластмасовий вийшов, — відповідає його супутник, пробує скульптуру на дотик.— Здається, йому підмалювали брови й додали усмішку.

Люди фотографуються біля альтанки з фонтаном і Самсоном.

— Добре, що відновили скульптуру, бо стара вже геть розбита була, штукатурка шматками сипалася. Його не чіпали вже років з десять, — каже "ГПУ" киянка Людмила Сташко, 28 років. — Але мені не дуже подобається, як це вони зробили. У зображеннях Самсона завжди підкреслювали його фізичну міць, а тут образ доброго дядьки, який не роздирає пащеку леву, а грається із ним. Кудись зникли його суворість, шарм. У дитинстві, пригадую, навіть боялася його.

У квітні невідомі вилили на голову Самсону чорну фарбу.

— Реставрували його десь місяць тому. На одній із робочих нарад голова Подільської райради Євген Романенко зауважив, що скульптуру треба оновити, а не лише відмити від чорної фарби, — говорить Олексій Скрибченко, 49 років, директор комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Подільського району.— Підштукатурили трохи, пофарбували. Я б не сказав, що від цього він змінився. Просто кольори стали більш насиченими. Киянам і туристам він подобається. Так він більше схожий на оригінал. За його словами, відновлював пам"ятник один із кращих столичних реставраторів Іван Яковенко.

Києвознавець Михайло Кальницький додає, що, на відміну від павільйону, в якому стоїть скульптура, Самсон не є архітектурною пам"яткою, а тому особливої уваги на пофарбований витвір не звертав.

— Це лише бетонна копія, виготовлена на початку 1980-х років. А дерев"яний оригінал кінця XVIII — початку XIХ ст. зберігається в Національному художньому музеї України на вулиці Грушевського, — розповідає Кальницький. — Що краще: пофарбований "мультяшний" чи попередній облізлий вид Самсона — це вже справа смаку. Оскільки він усе одно несправжній, то, чесно кажучи, мені однаково. До того ж за рік-два фарба все одно облізе.

Статуя Самсона з"явилася на Подолі 1749 року. Її створили за проектом архітектора Івана Григоровича-Барського. 1934-го улюблений усіма фонтан розібрали. Кажуть, через непорозуміння. Перед якимось святом один із місцевих начальників проводив інспекцію на Подолі. Побачив купу сміття біля Самсона і наказав "прибрати все". Підлеглі не стали уточнювати наказ і прибрали все — і сміття, і фонтан зі скульптурою.

1981 року скульптуру відтворили з копії, яка нині стоїть у Національному художньому музеї України.

— У середу якраз бачила скульптуру. Це якийсь жах. Тіло занадто яскраве, волосся чорне і брови широкі. Фарби, мабуть, ненатуральні застосовували. Зовсім не схожий на оригінал, — зауважує провідний науковий фахівець музею Ніна Пархоменко, 51 рік.

Зараз ви читаєте новину «Самсона на Подолі зробили "добрішим" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути