вівторок, 09 травня 2017 19:15

"Розумний" туалет не приймає паперові гроші

На Володимирській гірці біля фунікулера запрацював "розумний" туалет. Вбиральня приймає лише монети. До пристрою постійні черги. Дітей без дорослих не пускають.

По це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Кабіна туалету в формі тубуса з плакатом вечірнього Києва, зверху напис "Київ - моє місто". До нього черга з 10 осіб. Усередині пластикові стіни бронзового кольору. Чистий білий унітаз і кругле дзеркало. На дверях є гачок для сумки. Поруч висить інструкція: "Важливо! (Увага!). Максимальний час використання обмежено до 15 хвилин. Для того щоб відкрити двері, натисніть та утримуйте ручку: двері відкриваються автоматично. Перед виходом не забудьте забрати свої особисті речі: парасольки, сумки тощо", йдеться в тексті. В стіну вмонтований білий туалетний папір та корзина для сміття. Посередині умивальник та сушарка для рук. Вода перші секунди ллється з милом, ще хвилину - без нього. Потім вмикається сушарка. Після того як відвідувач виходить, вмикається хвилинна дезінфекція.

Автор: Альона ВЕРШИНІНА
  Вбиральня приймає лише монети
Вбиральня приймає лише монети

Біля туалету стоїть консультант із рацією. Він підказує, коли заходити до кабінки, що натискати при виході. Міняє паперові гривні на копійки.

"Більшість клієнтів приходить, щоб подивитися - як воно там. Самих дітей не пускаю. Кабінка реагує на вагу. Якщо менше 25 кілограмів, двері не зреагують", - пояснив консультант Рашид Артіков.

Жінка закинула копійку в лунку, зайшла. Двері зачинилися, за кілька секунд знову відчинилися. І так кілька разів. Люди в черзі сміються.

Автор: Альона ВЕРШИНІНА
  Двері відкриваються автоматично
Двері відкриваються автоматично

"А якщо двері відчиняться у найвідповідальніший момент", - пожартував хтось. Рашид Артіков по рації питає, що треба робити.

"Збій апарату стався, бо в лунку кинули гривню, випущену після 2013 року. Вони легші за старіші. Забивають монетник і автоматика починає глючити. Часто клієнти смикають двері. Цього не варто робити, адже тут все автоматично. Для виходу потрібно тільки натиснути на ручку. Якщо трапиться поломка, програматор - пульт визначає причину і способи її усунення", - пояснив він.

"Цікаво подивитися, як у середині. Туди набагато приємніше заходити, ніж у звичайні біотуалети чи громадські", - сказала Альбіна Ярова.

Автор: Альона ВЕРШИНІНА
  Вода перші секунди ллється з милом, ще хвилину - без нього
Вода перші секунди ллється з милом, ще хвилину - без нього

Дезінфекція - миє підлогу, висушує, миє унітаз.

Автор: Альона ВЕРШИНІНА
  В стіну вмонтований білий туалетний папір та корзина для сміття
В стіну вмонтований білий туалетний папір та корзина для сміття

"У кабіні приємно пахне милом. Ні до чого не потрібно торкатися після того, як помив руки. Чергу краще посунути вбік. Бо коли відкриваються двері, а дезінфекція ще не почалась - уся черга бачить, що ти там робив", - зауважив Владислав Малишко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Еколог розкритикував підземні сміттєві баки на Пейзажці

"Розумний туалет" відкрили 7 травня. Вбиральня деякий час коштуватиме 1 грн, потім ціну піднімуть до 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Розумний" туалет не приймає паперові гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути