вівторок, 09 квітня 2019 15:19

Радіоактивні речовини треба якнайшвидше вивезти з Києва - екологи

У Києві екологи та громадські активісти продовжують публічно звертатися до міської та центральної влади з вимогою прискорити перенесення розміщених радіоактивних відходів на території київського спеціалізованого комбінату "Радон" і рекультивації території площею 150 га.

Так, у себе в Facebook глава фонду "Скорочення ризиків" (Risk Reduction Foundation) Володимир Костерін зазначив, що токсичні радіоактивні речовини створюють "високі ризики в Києві за ймовірністю і величиною їх наслідків".

"Знаходження відходів такого класу небезпеки в центрі столиці - це нонсенс з позиції ризикології для населеного пункту, тим більше столиці держави", - підкреслив він, додавши, що підприємство "Радон" вже звернулося з відкритим листом до Київської міської держадміністрації щодо небезпеки ядерних сховищ в столиці.

"Дане звернення Державної корпорації "Українське державне об'єднання "Радон" до мера Києва Віталія Володимировича Кличка, заслуговує максимальної уваги і реагування. У листі на главу КМДА зазначено, що, починаючи з 60-х років минулого століття на підприємстві "Київський ДМСК", де зберігаються відходи, не проводилася комплексна модернізація і спостерігається деградація інженерних бар'єрів для безпечного зберігання радіоактивних відходів, були неодноразові випадки потрапляння радіоактивних речовин в землю, що загрожує потраплянням в підземні води і атмосферу (!). Вважаю, що запит керівництва ЦК корпорації "Українське державне об'єднання "Радон" по перенесенню відходів за межі міста - в зону відчуження - повинен бути пріоритетним питанням, інакше наростання ризиків і загроз для столиці може обернутися незворотними наслідками", - пояснив Костерін.

На його думку, рівень проблеми має національний характер, тому він пропонує меру Києва і депутатам Київради "ініціювати засідання РНБО, залучити профільні інституції для оперативних дій і зробити все для того, щоб Київ став екологічно чистим і безпечним містом та ефективно реалізовував муніципальну політику сталого і екологічного безпечного зростання".

Експерт також нагадав, що в квітні цього року виповнюється 33 роки аварії на ЧАЕС, а за цей час Україна накопичила великий досвід по нейтралізації загроз, отримані мільярди гривень від європейських донорів, і з державного бюджету - на забезпечення безпеки в атомній галузі. Крім того функціонують галузеві відомства - Мінекології та природних ресурсів, Державне агентство з управління зоною відчуження, "НАЕК "Енергоатом", ряд комісій і інспекцій, "результати діяльності яких давно цікавить експертне співтовариство, а саме - показники скорочення ризиків в якісних і кількісних показниках на вкладений національний та міжнародний капітал".

Відзначимо, раніше в своєму зверненні на адресу мера Києва Віталія Кличка "Радон" підтвердило, що в сховищах підприємства знаходяться радіоактивні речовини, активність яких порівнянна з токсичними елементами, що зберігаються на трьох спецполігонах в Чорнобилі. Це, як попереджають в "Радоні", загрожує серйозним забрудненням навколишнього середовища Києва, викидом токсинів в Дніпро, радіаційним зараженням столичної території і становить потенційну загрозу для киян і жителів ряду населених пунктів передмістя.

"З моменту створення КГМСК (початок 60-х років минулого століття) його системна модернізація не проводилася. Через недостатнє фінансування підприємства спостерігається поступова деградація інженерних бар'єрів безпечного зберігання РАВ. Відзначено неодноразові факти руйнування окремих елементів залізобетонних і металевих конструкцій сховищ з РАВ. Результатом цього є ряд інцидентів, пов'язаних з виходом радіонуклідів за межі частини захисних інженерних бар'єрів сховищ РАВ", - йдеться в тексті звернення.

  Схема меж ореолу поширення забруднення підземних вод в напрямку струмка Віта (з ризиком перенесення радіоактивного тритію в Дніпро) і населених пунктів Хотів та Лісники
Схема меж ореолу поширення забруднення підземних вод в напрямку струмка Віта (з ризиком перенесення радіоактивного тритію в Дніпро) і населених пунктів Хотів та Лісники

Як повідомили в "Радоні", "в разі подальшого зволікання існує ризик потенційного забруднення цих населених пунктів, а також с.Пирогів, що потребують їх відселення (орієнтовна сума збитків бюджету м.Києва при цьому оцінюється від 5,7 до 11,9 млрд грн (в цінах середини 2017 року)".

Зараз ви читаєте новину «Радіоактивні речовини треба якнайшвидше вивезти з Києва - екологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути