Ексклюзиви
вівторок, 11 січня 2011 12:53

"Швидкі" їздитимуть до киян без лікарів

"Швидкі" їздитимуть до киян без лікарів

На столичній "швидкій допомозі" плануються реформи. Вже в цьому році у складі чергових бригад, які виїжджають за номером 103, може не бути лікарів. Вони почнуть приймати пацієнтів, як розповів один з лікарів швидкої допомоги, у спеціально обладнаних приймальних відділеннях при лікарнях Києва.

А фельдшерам з ініціативи главку охорони здоров'я зараз підвищують кваліфікацію. Незабаром вони замість лікарів будуть спілкуватися на виклику з хворими та ставити попередній діагноз. "Зараз всі фельдшери проходять курси підвищення кваліфікації, щоб при необхідності замінювати лікарів", - розповів "Сегодня" один з лікарів.

Член комісії Київради з охорони здоров'я Олександр Пабат каже, що всі зміни були описані в правилах роботи швидкої допомоги, затверджених Київрадою у кінці минулого року з ініціативи швидкої допомоги.

"Проект лобіювала швидка допомога, щоб частину викликів перекласти на невідкладну допомогу, що, до речі, цілком обґрунтовано", - сказав він. Справа в тому, що дуже часто люди телефонують на 103 з дріб'язковими скаргами, а часом просто порадитися. "Тільки в 35% людей дійсно потрібно госпіталізувати, а визначити за телефоном ступінь серйозності ситуації неможливо. Бабусі там такі симптоми навидумують", - розповіла диспетчер однієї з підстанцій "швидкої". Один виїзд лікарів обходиться в чималі гроші, адже це бензин, амортизація ... Не кажучи вже про те, що в цей момент десь дійсно може вмирати людина.

"Фельдшер ж приїде, поставить попередній діагноз і в разі потреби відвезе пацієнта в приймальню, де його зустріне лікар", - сказали у "швидкій допомозі".

Щоправда, в мерії поки прораховують плюси і мінуси цієї новинки. "Так, реформи будуть. У всьому цивілізованому світі "швидка" приїжджає, коли проблема зі здоров'ям виникає тільки на вулиці, у дім приходять сімейні лікарі. До цього ми і прагнемо. Але сказати, що все це буде завтра, я не можу", - сказав заступник начальника главку охорони здоров'я Володимир Загородній.

Є думка, що ця реформа може дорого обійтися киянам. "Чи зможуть фельдшери відрізнити інфаркт від інсульту, наприклад. Як це все буде на практиці, поки незрозуміло", - говорить глава комісії Київради з питань охорони здоров'я Алла Шлапак.

Практикуючі лікарі це підтверджують. "Дуже часто хворий може описати симптоми так, що здасться, мовляв, нічого страшного. Але насправді один із симптомів, наприклад, апендициту - висока температура. У даному випадку важливий кожну годину, адже справа може закінчитися перитонітом. А високий тиск може бути сигналом починається інсульту. Якщо хворий побачить лікаря через три години, його можуть вже не врятувати", - заявив дільничний лікар Олег Філіпчук.

Правда, головлікар станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора вважає: "Дуже часто буває, що фельдшери досвідченіше і уважніше лікарів. Якщо вони ще пройдуть курси, то проблем взагалі не буде".

Нагадаємо, в цьому році столична влада пообіцяла пункти прийому сімейних лікарів.

Зараз ви читаєте новину «"Швидкі" їздитимуть до киян без лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути