пʼятниця, 03 жовтня 2008 18:05

Проїзні на метро стали дефіцитом

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Водій 417-ї маршрутки на тижні давав пасажирам замість 25 копійок здачі цукерку ”Капрі”. Він каже, що не має достатньо монет. Маршрут курсує від Вишневого до станції метро Контрактова площа. Жінки, як правило, не хочуть брати цукерку на здачу
Водій 417-ї маршрутки на тижні давав пасажирам замість 25 копійок здачі цукерку ”Капрі”. Він каже, що не має достатньо монет. Маршрут курсує від Вишневого до станції метро Контрактова площа. Жінки, як правило, не хочуть брати цукерку на здачу

На більшості станцій столичного метрополітену не можна купити магнітних проїзних у підземку на жовтень. Їх надійшло в продаж надто мало. Усі, що були, розкупили наприкінці вересня. Кажуть, у метро більше не продаватимуть проїзних на півмісяця.

— Жовтневі проїзні на нашій станції почали продавати 25 вересня. Цього місяця, як завжди, ми отримали їх близько трьох тисяч. Розкупили все за п"ять днів, залишився один, учнівський. Кияни купили всі проїзні на вересень і жовтень. Раніше такого не було. Завжди проїзні продавали до десятого числа. Потім, із 15-го, їх збували за півціни, — каже "ГПУ" касирка на станції метро Контрактова площа.

За півгодини, проведених "ГПУ" біля віконця каси, проїзні квитки запитували п"ятеро киян. Касири відповідали, що їх уже не буде.

— Питав на Лук"янівці, Контрактовій. Купив жетонів на п"ять гривень, аби не стояти в чергах. Розкладу по всіх кишенях, така буде заміна проїзному. Напевне, позникали, бо метро дорожчатиме, — переконаний Олександр Кудлай, 25 років.

На станції Лук"янівська магнітних проїзних на жовтень теж немає. Пояснили, що їх "швидко розібрали", а нових не завезли.

— Та навіщо вам магнітний, купіть безконтактний. Він набагато зручніший. Коштує сім гривень, їздитимете, скільки захочете. Поповнювати його легко, — почала вмовляти касирка.

Наступна в черзі жінка теж хотіла проїзний на метро.

— Подруга попросила купити, шукаю по всьому місту. Питала на Нивках, на Театральній, — каже Надія Афанасова, 52 роки.

20-річна студентка Ірина Лисак була свідком, як відмовили продати 20 жетонів.

— У середу стояла в черзі на Лук"янівській. Жінка переді мною простягла касирці 10 гривень, попросила: "На всі". Касирка виставила купюру назад, каже, не продасть. Жінка обурювалася, вимагала книгу скарг. Касирка кричала, аби та відійшла, не створювала черги, — згадує Ірина.

У касах метро не помітили, що люди масово скуповують жетони після звістки про подорожчання підземки. Кажуть, купують на 1, 2, 5 грн.

— Бо жетони мінятимуть, вони будуть іншого кольору. Тому скуповувати їх смислу нема, — каже касирка на Контрактовій.

Спарені магнітні проїзні — на метро й інший вид транспорту — ще можна знайти в кіосках біля зупинок. Коштують такі 33 грн.

— Щомісяця кількість магнітних проїзних у продажу зменшуватиметься, бо їх менше випускають, — каже "ГПУ" Надія Шумак, прес-секретар метрополітену. — Якщо на вересень метро випустило 110 тисяч магнітних проїзних, то на жовтень їх замовили вже 80 тисяч. Пов"язано це з тим, що метрополітен переходить на іншу форму оплати проїзду — безконтактні картки.

Маршрутки знову дорожчають

Із четверга знову почав дорожчати проїзд у деяких міських маршрутках. Наприклад, на 50 коп. у маршрутці N555. Вона курсує із вул. Милославської, Троєщина, до вул. Алма-Атинської, ДВРЗ. Нині проїзд у ній коштує 2 грн. Маршрут належить приватному підприємцю Ігореві Гусаку, 33 роки. Він каже, що підвищення ціни не пов"язане з рішенням про подорожчання метро.

— У четвер ми підняли ціни на двох маршрутах. Чому? А чому Київпастранс підняв ціни аж учетверо? Аби якось вижити в цьому бізнесі, ми ж піднімаємо ціни поступово, — каже Ігор Гусак.

Зараз ви читаєте новину «Проїзні на метро стали дефіцитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути