вівторок, 01 серпня 2017 19:15

Під Києвом горіла дача Патона. Підозрюють підпал

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом навмисного підпалу дачі радянського ученого в галузі зварювальних процесів і мостобудування Євгена Патона у місті Буча на Київщині.

Про це заявив прес-секретар обласної поліції Микола Жукович, пише "Громада Приірпіння".

"Під це кримінальне провадження ми маємо право вилучити зразки тканин й провести експертизу, чи могли там бути рідини, які спричинили загорання. Ми проведемо експертизу й визначимо, чи було там стороннє занесення вогню. Замикання там не могло бути, бо електрики не було. Зараз говорять, що туди могли зайти якісь бомжі й щось туди занести", - сказав Жукович.

Займання дачі Патона, яка перебуває в комунальній власності, сталося 28 липня. Експертиза триватиме ще місяць-півтора.

Будинок розташований на ділянці 1,3 га. Раніше він належав Інституту електрозварювання імені Євгена Патона, який передав його місту. Після того його ремонтом та охороною ніхто не займався. Місцеві мешканці неодноразово піднімали питання збереження цього будинку, аби зберегти культурну спадщину.

Дачу знищують з метою забудови землі, вважають місцеві жителі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Патон розділив свою Сталінську премію між колегами

"Територія навколо будинку Патона майже вся вже забудована. Тут лишився ласий шматок для забудовників. А якщо дачу спалити або залишити для руйнування часом, то можна буде на цьому місці побудувати непоганий житловий комплекс і назвати його, приміром, "Патонівський" або "У Патона", наші забудовники таке полюбляють. А на вході поставити камінь з написом: "Тут жив академік Євген Патон"", – сказала бучанка Олена Жежера.

Автор: kotsubynske.com.ua
  У будинку Патона є автентичні речі, зокрема, збереглася грубка, обкладена старовинним кахлем
У будинку Патона є автентичні речі, зокрема, збереглася грубка, обкладена старовинним кахлем

Вона додала, що неодноразово була на території дачі Патона, бачила, як дім повільно руйнується. Люди навіть влаштовували толоки і неодноразово повідомляли владу про руйнування історичного будинку.

"Але, мабуть, мета влади була – не зберегти, а чим швидше знищити. Так і виходить. У будинку Патона є автентичні речі, зокрема, збереглася грубка, обкладена старовинним кахлем. Є зруйнований рояль, листи Патона, вітальні листівки, журнали та інша література, навіть телевізор науковця", – додала Жежера.

Автор: kotsubynske.com.ua
  У будинку Патона є автентичні речі, зокрема, зруйнований рояль
У будинку Патона є автентичні речі, зокрема, зруйнований рояль

28 липня під час пожежі згоріла частина приміщення мансарди – житлового приміщення на горищі з стелею, що має нахил. Згоріла частина приміщення підлягає відновленню.

Зараз ви читаєте новину «Під Києвом горіла дача Патона. Підозрюють підпал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути