Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2018 14:11

Чому енергетичні активи Києва можуть виявитися не цікаві іноземним інвесторам

Чому енергетичні активи Києва можуть виявитися не цікаві іноземним інвесторам
Для Києва залучення іноземного інвестора - ідеальне рішення проблеми управління тепломережами. Фото: espreso.tv

26 квітня минає договір оренди київських тепломереж і ТЕЦ столичної енергокомпанії "Київенерго". Київська мерія вже визначилися з майбутнім теплоенергетичного комплексу - він буде повернутий в муніципальне користування з подальшою передачею в управління іншому оператору на конкурсній основі. Однак пошук нового інвестора може сильно затягнутися, якщо місто не зможе оформити цивілізоване розлучення з колишнім орендарем, який має право на повернення так званих невід'ємних інвестицій. Зафіксована в судовому рішенні сума такої компенсації закриє всі питання і зніме клеймо токсичності з київських тепло- і енергомереж.

Договір між КМДА і компанією "Київенерго" на управління тепловими мережами міста був укладений майже 17 років тому і минулої осені повинен був закінчитися. Однак влітку минулого року Київрада прийняла рішення продовжити цей договір, залишивши його в силі до 26 квітня поточного року, щоб не міняти енергопостачальника під час опалювального сезону. Можливий розрив відносин з "Київенерго" розглядається міською владою не перший рік, як, власне, і подальша доля столичних ТЕЦ і тепломереж. Ще два роки тому Геннадій Пліс, який займав тоді пост першого заступника голови КМДА, говорив, що мерія вже "займаємося пошуком нового інвестора, який буде працювати за новою угодою".

Від цих планів столична влада (принаймні, на словах) не відмовлялася. В офіційній відповіді на запит депутата ВР Мустафи Найєма влітку минулого року КМДА повідомляла, що, по-перше, Київська міська адміністрація прийняла остаточне рішення повернути теплоенергетичний комплекс в муніципальне користування містом і подальшою передачею тепломереж іншому оператору на конкурсних засадах. По-друге, вже проводяться консультації щодо подальшого управління тепломережами з двома операторами управління енергетичними об'єктами - Fortum Corporation (Фінляндія) і Veolia Environnement (Франція).

Для міста залучення іноземного інвестора - ідеальне рішення проблеми. За деякими оцінками, знос мереж становить 70%, для їх реанімації необхідні колосальні кошти, які для столичного бюджету будуть дуже болючі. У той же час солідний іноземний інвестор, як мінімум, має можливість залучати капітал на міжнародних ринках на більш вигідних умовах, ніж можуть надати вітчизняні банки.

Правда, поки події розвиваються за іншим сценарієм - місто готується перевести активи від "Київенерго" на баланс новоствореного комунального підприємства "Київтеплоенерго". Про це свідчить рішення Київради від 22 березня, згідно з яким статутний капітал КП "Київтеплоенерго" повинен бути збільшений на 1,2 млрд грн. Всього протягом року за таким сценарієм бюджет міста повинен витратити на комунального оператора ТЕЦ і теплових мереж близько 7,4 млрд грн. Хоча, як продовжує запевняти мер, така передача відбудеться за умови подальшого залучення іноземного інвестора.

Залишимо за дужками доцільність передачі енергетичних активів столиці на баланс КП "Київтеплоенерго" - державні та комунальні підприємства традиційно є зоною підвищеної корупційної небезпеки. Тим більше, що в даному випадку мова йде про досить значну суму, яку доведеться освоїти "Київтеплоенерго". Головне питання - чи цікавою буде потенційним інвесторам пропозиціяю Києва?

Для того, щоб дійсно зацікавити іноземців, столична влада повинна виконати ряд ключових умов. Майбутнім інвесторам повинні бути запропоновані стабільні правила гри. Для цього інвестиційні програми повинні затверджуватися не на 1-2 роки, як це відбувається зараз, а, як мінімум, на 10-15 років. Тоді інвестор отримає можливість повернути вкладені інвестиції. Хоча деякі експерти кажуть, що і в цьому випадку знайти інвестора буде нелегко. "Інвестор задає просте питання: я готовий інвестувати скільки завгодно, але от я дав рубль, коли він мені повернеться? На жаль, на сьогоднішній день вся система дотаційна. Грубо кажучи, інвестору потрібно чесно сказати, що інвестований ним долар, фунт або євро не повернеться ніколи. Не кажучи вже про прибуток. Як ви розумієте, знайти інвестора, готового просто щорічно зі своєї кишені дотувати нашу систему опалення, принципово неможливо. А ось іноземних компаній, готових прийти до нас просто управляти, вистачає", - вважає віце-президент Міжнародної асоціації термоенергетичних компаній, заступник голови Державної координаційної ради з підтримки та розвитку промислової та муніципальної енергетики Олександр Сігал.

Втім, те, на яких умовах місто зможе залучити іноземного інвестора, буде залишатися другорядним питанням, поки не буде вирішене головне - цивілізоване розлучення з нинішнім орендарем. Чому це критично важливо? - будь-які невирішені майнові питання різко знижують інвестиційну привабливість об'єкта. А в даному випадку, взагалі можуть звести її до нуля. Суть майнового питання - повернення невід'ємних інвестицій. Якщо, керуючи тепловим блоком "Київенерго", компанія ДТЕК інвестувала кошти в модернізацію мереж, то при розірванні договору, згідно з українським законодавством, компанія має право вимагати відшкодування. "Теплові мережі належать місту і завжди належали. За нашими законами, якщо ти істотно поліпшив орендоване майно, ти маєш право вимагати компенсацію. За ті 10 чи 15 років, поки вони (ДТЕК, - ред.) управляли мережами, вони дійсно інвестували. В тому числі залучені кошти. Напевно, вони мають право вимагати компенсацію. Питання: що, скільки", - пояснює керівник відділу досліджень Concorde Capital Олександр Паращій.

Відповіді на ці питання можуть дати судові інстанції. Принаймні, такий сценарій активно обговорюється в кулуарах Київради. Судовий варіант встановлення розміру невід'ємних інвестицій - на сьогоднішній день залишається оптимальним з кількох причин. По-перше, самі чиновники не хочуть брати на себе відповідальність самостійно визначати розмір компенсації, щоб не бути звинуваченими опозицією ву "змові з олігархами". До того ж, у цьому випадку існує небезпека подачі позовів третьою стороною, що може нівелювати домовленості міста і орендаря. По-друге, судове врегулювання майнових питань відкриває можливість для більш предметних переговорів з профільними іноземними інвесторами (для усвідомлення важливості цього чинника досить згадати невдалу приватизацію Одеського припортового заводу). Ну і, нарешті, по-третє, без цивілізованого розлучення з "Київенерго", яке можливе тільки в судовому порядку, говорити про стабільне теплопостачання для киян просто не доводиться. А саме це, на тлі апокаліптичних прогнозів екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка та інших експертів, хвилює жителів столиці найбільше.

Зараз ви читаєте новину «Чому енергетичні активи Києва можуть виявитися не цікаві іноземним інвесторам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути