Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 07:09

Парад із танками та літаками відбудеться на Хрещатику

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Київ, 24 серпня 2001 року. Останній парад із залученням військової техніки та авіації
Київ, 24 серпня 2001 року. Останній парад із залученням військової техніки та авіації

24 серпня на День Незалежності у Києві відбудеться військовий парад. Востаннє такий проводили сім років тому. Прийматиме його президент Віктор Ющенко.

У параді братимуть участь 3200 вояків. Залучать 150 одиниць бойової техніки. Зокрема, батареї реактивних систем залпового вогню "Град", "Ураган" та "Смерч", зенітні комплекси "Тунгуска" та "Оса". Гусениці танків, які рухатимуться містом, оснастять гумовим захистом, щоб не пошкодили асфальт. У повітрі над центром міста кружлятимуть 27 винищувачів, вертольотів і транспортних літаків.

42-річний Костянтин Хівренко 2001-го був прес-секретарем міністра оборони Олександра Кузьмука. Він згадує, що рішення провести тоді військовий парад за участю техніки було продиктоване круглою датою — 10-річчям незалежності.

— На репетиціях було спекотно. У Гостомелі під Києвом із п"яти тисяч учасників кілька людей зомліли, — згадує Хівренко. — Уперше в тому параді брали участь машини харківського заводу імені Малишева — Т-80.

— Зазвичай такі заходи проводять, аби відродити в народі віру в могутність його армії. А цим, схоже, хочуть довести, що наша армія існує, — каже Валентин Бадрак, 39 років, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко проти залучення для параду важкої бронетехніки й авіації. Він не впевнений, що її витримають підземні комплекси під Хрещатиком.

Із п"яти тисяч учасників кілька людей зомліли

— Для цього треба проводити спеціальне дослідження, — каже "ГПУ" Володимир Воробйов, 52 роки, директор інституту "Київдормістпроект". — 1998-го "Київпроект" перевіряв на міцність Майдан і Хрещатик. Скажу, що навантаження від танка менше, ніж від вантажівки.

Учасники параду розпочали підготовку 9 червня. Із 7 липня навчання відбуватимуться на аеродромі "Гайок" у Білій Церкві, що під Києвом. У серпні відбудуться чотири репетиції на аеродромі заводу "Авіант" у столиці. Потім — ще дві генеральні репетиції на Хрещатику за участю авіації.

52-річний Андрій, офіцер військової частини А-1789, що дислокується у Василькові на Київщині, розповідає, що учасники параду цілий день тренуються ходити в ногу. Зауважує, що цьогоріч українці хочуть переплюнути Росію. На 9 травня в Москві на Червоній площі пройшов парад військової техніки. Задіяли 130 одиниць техніки. Українці вирішили виставити 170.

— Якщо врахувати розміри двох країн — це виглядає по-дурному, — міркує він. Свого прізвища просить не вказувати, аби "не влетіло по шапці". — Та й не секрет, що техніка в нашій армії застаріла. Її нічим заправляти.

Парад розпочнеться 24 серпня о десятій ранку. Підняття державного прапора України супроводжуватимуть 10 залпів артилерійського салюту з вогневої позиції на Трухановому острові. О 22.00 у столиці, Севастополі, Одесі, Керчі, Вінниці, Львові, Житомирі, Рівному та Дніпропетровську розпочнуться святкові феєрверки.

2001-го за парадом спостерігав Путін

Останній парад із залученням військової техніки відбувся в Києві 2001 року, під час святкування 10-річчя державної незалежності. За ним спостерігали президенти України — Леонід Кучма, Росії — Володимир Путін, Македонії — Борис Трайковскі. Родзинкою стала повітряна техніка: на висоті 300 м пролітали вертольоти, винищувачі, бомбардувальники, найбільші в світі літаки "Мрія" і "Руслан".
Підготовку до параду розпочали в червні. Управляти технікою тренувалися на військовому аеродромі в Узині Київської області та в селищі Калинівка на Вінниччині. 20 серпня з 22.00 до 24.00 на Хрещатику провели репетицію, а 22 серпня о 23.00 — генеральну репетицію. 24 серпня головною вулицею Києва пішим строєм пройшли 20 парадних батальйонів. Загалом залучили 6 тис. 530 вояків, 332 одиниці техніки, 53 літаки.

Сергій ГАЛЬЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Парад із танками та літаками відбудеться на Хрещатику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути