Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2007 07:03

Пам"ятник Булгакову відкриють у п"ятницю

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Киянка Ліза Бейкер зі своїм песиком Капучіно біля пам’ятника Михайлові Булгакову на Андріївському узвозі в Києві за два дні до його офіційного відкриття
Киянка Ліза Бейкер зі своїм песиком Капучіно біля пам’ятника Михайлові Булгакову на Андріївському узвозі в Києві за два дні до його офіційного відкриття

Меморіальну скульптуру письменника Михайла Булгакова встановили у понеділок неподалік будинку N13 на Андріївському узвозі. Офіційне відкриття монумента перенесли з вівторка на п"ятницю, 19 жовтня.

Бронзовий Булгаков сидить на лавці поруч із будинком, у якому проживала його родина у 1906–1919 роках. До постаменту ведуть кілька сходинок.

— Дуже гарний пам"ятник, — захоплено каже "ГПУ" жителька узвозу Ліза Бейкер, 46 років. — Я люблю творчість Булгакова, особливо його "Майстра та Маргариту", а ще хочу прочитати "Собаче серце".

Біля монумента поклали нову бруківку, облаштували квітник, установили освітлення. Булгакову хтось приніс букет жовтих жоржин. Люди зупиняються та фотографують пам"ятник.

Якийсь сивоволосий киянин дивується написові на постаменті.

— Скульптура гарна, але могли би "Михайло" українською написати, — міркує киянин. —  Або вже російською — "Михаил". А так узагалі не зрозуміло, якою мовою.

Фігуру письменника виготовив відомий київський скульптор Микола Рапай, 79 років, автор меморіальних дощок на честь Леся Курбаса, Сергія Параджанова, Олександра Вертинського та інших.

— Вважаю, що скульптура органічно доповнила вигляд дворика на Андріївському узвозі, — каже Микола Павлович. — Булгаков ніби присів відпочити біля свого будинку.

Скульптор здавна захоплюється творчістю Булгакова. Роман "Майстер і Маргарита" прочитав у журналі "Москва" ще 1967 року.

— Проект пам"ятника створював давно — для душі, — розповідає Рапай. — Згодом про ескіз дізналися друзі, отак я й отримав замовлення. Жодних конкурсів місто не оголошувало. Для роботи над портретом використовував фотографії Михайла Афанасійовича. Добре, що збереглися альбоми з його знімками різних років.

Встановити пам"ятник Михайлові Булгакову на Андріївському узвозі запропонували Фонд сприяння розвитку мистецтв і музей Булгакова. На цоколі монумента написи: "Скульптор М.П. Рапай, архітектор В.А. Дормідонтов, комбінат "Художник".

— Відкрити пам"ятник Булгакову планували ще сім років тому, — каже "ГПУ" директор фонду Юрій Круліковський, 43 роки. — 2005-го провели благодійну акцію, щоб зібрати кошти на виготовлення скульптури. Тоді було потрібно 150 тисяч гривень.

Скільки витратили на встановлення пам"ятника нині, Круліковський не каже.

— Близько 300–400 тисяч, — припускає чоловік.

З іншого боку на постаменті пам"ятника викарбувано: "Споруджено за власні кошти Д.Я. Басса". 29-річний Денис Якович працює першим заступником міського голови Києва.

Музей Булгакова щодня відвідують 100–130 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Булгакову відкриють у п"ятницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути