Ексклюзиви
четвер, 16 березня 2006 19:27

"Одноруких бандитів" попросили "відійти" на півкілометра

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Автомат ”Містер Твістер” на Деміївському ринку працюватиме й далі. Нові правила Київради йому не загрожують
Автомат ”Містер Твістер” на Деміївському ринку працюватиме й далі. Нові правила Київради йому не загрожують

Біля станції метро Лук"янівська п"ять залів з ігровими автоматами. Від них до середньої школи N61 і дитсадка менше 500 метрів. Згідно з новими правилами розміщення ігрових автоматів, ухвалених депутатами Київради тиждень тому, ці п"ять закладів мають бути закриті.

Від школи N61 на Мельникова, 39, до салона "Метро-Джекпот" якихось 300 метрів. Учителі кажуть, що два роки тому учні школи N61 на перервах справді бігали просаджувати в автоматах батьківські гроші. Заради гри, бувало, прогулювали заняття.

— Ми вже тоді зрозуміли, що ігрові автомати — як наркотик, вони так само руйнують нестабільну дитячу психіку, — каже завуч школи N 61 Світлана Дяченко, 35 років.

Ситуацію змінили самі вчителі, запровадивши спеціальні роз"яснювальні уроки. На них розповідали про небезпеку азартних ігор. Для "закріплення" матеріалу завучі разом із міліцією виловлювали по салонах своїх учнів. Кажуть, після цього діти перестали пропадати за автоматами й учительський колектив заспокоївся.

Навіть за стрими правилами, ігрові заклади, де бачили дітей, мали б закривати. Проте прикладів такого покарання Світлана Дяченко не пригадує. Педагоги взагалі сумніваються, чи влада може навести порядок в ігровому бізнесі.

Гральний бізнес сплачує до міської скарбниці понад 120 мільйонів гривень на рік

Нові вимоги міської влади найбільше стосуються автоматів "Однорукий бандит". Їх у місті найбільше. Відтепер вони мають виселитися з метро, підземних переходів, зупинок транспорту. Найгірша для власників салонів вимога — "відсунутися" на півкілометра від шкіл, лікарень та інших громадських місць. Якщо її дотримуватися буквально, прибрати доведеться більшість ігрових залів. Підприємці прямо кажуть, що влада хоче їх знищити.

— Ми не боремося з підприємцями, а намагаємося впорядкувати діяльність гральних закладів і закрити їх для дітей та підлітків, — заперечує бізнесменам заступник міського голови Микола Георгієвський, 56 років.

Він наголошує, що "Однорукий бандит" — особливо небезпечний автомат. До нього можна вільно підійти в кожному продуктовому магазині, і ніхто дітей не зупинить. Скільки гральних автоматів у місті, чиновники підрахувати точно не можуть. Кажуть, близько 14 тис.

Президент Української асоціації діячів грального бізнесу Сергій Третьяков стверджує, що гральний бізнес сплачує до міської скарбниці понад 120 млн грн податків на рік. Мерія і Микола Георгієвський могли б зробити хоч якісь кроки назустріч підприємцям.

— За шість років міська адміністрація не створила жодного документа про гральні заклади, а тепер змушує своїми рішеннями чесних підприємців іти в тінь, — переконаний Третьяков.

Рішенням влади працівники гральних салонів обурені. Легальні зали, що встановлені за законом, закривати безглуздо. Охоронець ігрових автоматів "Фараон" на Лук"янівці 36-річний Андрій Мехеда клянеться, що неповнолітні в них не грають.

— Якщо виглядає молодше 18-ти й не має паспорта, то до салона не потрапить, — каже Андрій Мехеда.

Такої ж політики дотримуються і в мережі салонів "Метро-Джекпот". Керівник ігрового залу на Лук"янівці Євген Яворський, 30 років, вважає, що нові правила вигадали перед виборами для підняття рейтингу депутатів і партій.

— Винні у всьому сумнівні зали без ліцензій, які не дотримуються жодних правил. На них тицяють пальцем, а страждаємо ми, — переконаний Євген.

Між собою власники гральних закладів перемовляються, що на заборонах просто хочуть заробити. Бізнесменам доведеться заплатити перевіряючим — на тому справа і закриється. Принаймні, виселятися з павільйонів власників можуть змусити лише суди. А це — річ довга та марудна. Тим більше, влада сама толком не знає механізму регулювання правил ігрового бізнесу.

— Як мірятимемо п"ятсот метрів? Кроками! — пояснює правила розміщення автоматів Микола Георгієвський.

У Москві та Варшаві автомати не в пошані

Підприємець із Москви Сергій Городинський, 29 років, розповів "ГПУ", що в російській столиці  гральні автомати "відсунули" від шкіл і дитсадків на 150 м. "Одноруких бандитів" також прибрали із вестибюлів метро та переходів. Нині вони стоять на відстані 25 м від входу до підземки.
— Я живу в районі Біляєво (Південно-Західний округ Москви). У мене в районі буквально всі ігрові автомати "повідтягували" якомога далі від шкіл, — каже Сергій Городинський.
Київський бізнесмен Олександр Богдан, 25 років, два рази на місяць у справах буває у Польщі. Розповідає, що на вулицях та в підземних переходах Варшави гральних автоматів немає взагалі. Їх ставлять лише в кафе, гральних і спортивних залах. За польським законодавством, гральні автомати із грошовими виграшами заборонені.

Зараз ви читаєте новину «"Одноруких бандитів" попросили "відійти" на півкілометра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути