Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 20:18

Одинадцять школярів отруїлися дурманом

  Світлана Федоренко висадила дурман на трьох клумбах неподалік школи №253. Жінка не знала, що це отруйна рослина
Світлана Федоренко висадила дурман на трьох клумбах неподалік школи №253. Жінка не знала, що це отруйна рослина

11 учнів із шкіл і профтехучилища на Микільській Борщагівці шпиталізували минулого тижня. Після хімічного аналізу медики оприлюднили діагноз: отруєння дурманом.

П"ятеро з них — учні восьмого та 11 класів місцевої школи N253 на вул. Жмеринській, 34. Решта навчаються в ПТУ та технікумі Святошинського району.

Нині усіх виписали з лікарні. Школярі вже навчаються. Стебла дурману звичайного, який одночасно є лікарською й отруйною рослиною, школярі зривали на чотирьох клумбах поблизу магазину "Островок" та кафе "Євгенія" на Жмеринській. Ці заклади розташовані за 400 м від школи. Невідомий посадив дурман уперше біля кафе "Євгенія" три роки тому. 2006-го прибиральниця "Островка" Світлана Федоренко, 57 років, зібрала насіння. Навесні висадила його на трьох клумбах неподалік магазину.

— У серпні воно так красиво цвіло. Білі квітки, на лілію схожі. Думала, це якась декоративна рослина. Біля клумб люди зупинялися, фотографувалися. Усі мені дякували за красу. Я ж не знала, що воно отруйне, і що діти від цього кайфують, — розповідає "ГПУ Світлана.

Жінка каже, учні визбирували щось під рослинами ще торік. Думала, що квітки роздивляються.

— Одні прибігали, щось збирали. Навіть гілки іноді зривали. Потім ішли в школу. Приходили інші. І так було постійно, — зітхає Світлана.

— Діти перед вживанням підсмалювали коричневе насіння зажигалкою. Потім добре розжовували його, ковтали, — пояснює "ГПУ" Ольга, 46 років, мати восьмикласниці з школи N253. — Нам розповіли це на батьківських зборах у день отруєння учнів. На другий день цей дурман повиривали.

У школі не називають імен школярів, які отруїлися.

— На останньому уроці вчитель помітив, що хлопець-восьмикласник веде себе неадекватно, — говорить "ГПУ" Ірина Підняхівська, директор школи N253. — Іншого такого ж учня забрали на подвір"ї. Вони марили, махали руками, вставали з-за парти, намагалися вийти з класу. На зауваження не реагували. Очі були затуманені, обличчя почервоніли. Їм викликали швидку. Повезли в лікарню. Інших учнів до неї привезли батьки. Їм стало погано дорогою додому, декому — удома.

Про те, що від насіння дурману можна "закайфувати", діти дізналися із сюжету на телебаченні, кажуть у школі.

— Це — надзвичайний випадок. Не треба піднімати ажіотаж. Якщо діти дізнаються, що це насіння можна вживати, то його їстиме половина Києва, — додає Галина Терпілова, 52 роки, начальник Святошинського відділу освіти.

Леонід Черновецький доручив управлінню житлового господарства та Зеленбуду знищити в парках та зонах відпочинку отруйні рослини. Міське управління охорони здоров"я має розповсюдити в школах інформацію про те, як вони шкодять здоров"ю.

Ольга в день, коли дурман на клумбах викосили, бачила на ній школяра. Він лазив напочіпки, щось визбирував на землі. Коли жінка прикрикнула на хлопця, той пояснив, що шукає насіння до уроку хімії.

— Так мені і сказав — "хочу щось нахімічити", — згадує жінка.

При легкій стадії отруєння пересихає в роті


В інтернет-енциклопедії "Лабіринт Мандрагори" написано — прикладена до скроні олія з насіння дурману спричиняє галюцинації. Їх побоюються досліджувати учені.
При легкій стадії отруєння пересихає в роті. Людина не може розмовляти й ковтати. Зіниці розширені, шкіра почервоніла, є галюцинації, тахікардія.
При тяжкому отруєнні — повна втрата орієнтації, різке психічне збудження, судоми, непритомність, коматозний стан, слабий пульс і падіння тиску. Смерть може настати від паралічу органів дихання та за умов судинної недостатності.
Дурман росте біля будинків, на смітниках, на берегах річок, поблизу доріг, у садах і на городах.

Зараз ви читаєте новину «Одинадцять школярів отруїлися дурманом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути