пʼятниця, 18 липня 2008 07:12

На вулиці Урожайній є лише один будинок

Автор: фото: Павло МАГНУС
  Надія Розгон біля єдиного будинку на вулиці Урожайній. Її однокімнатне помешкання розташоване на другому поверсі, над табличкою з номером дому
Надія Розгон біля єдиного будинку на вулиці Урожайній. Її однокімнатне помешкання розташоване на другому поверсі, над табличкою з номером дому

Лише один будинок є на міській вулиці Урожайній. Він має номер 21. Знайти Урожайну на більшості міських атласів неможливо — вона не позначена.

Вулиця розташована в Дарницькому районі, поблизу перехрестя Харківського шосе й Тростянецької. Місцеві кажуть, років зо двадцять тому Урожайна була довгою, вузькою вулицею, по обидва боки якої вишикувалася приватна забудова. Тепер замість неї — одні лише багатоповерхівки. Усі новобудови невідомо чому приписали до Харківського шосе й до сусідньої вулиці Горлівської. А Урожайна ніби зникла.

— До 1985 року Урожайна розпочиналася від Дарницького кладовища, закінчувалась аж біля Харківської площі. Тяглася паралельно Харківському шосе. Висоток тоді взагалі не було — одні хатинки, дерева, зелень, усе, як у селі. А мікрорайон називали хутором Шевченка, — пригадує Надія Розгон, 60 років, мешканка єдиного двоповерхового будинку на Урожайній.

Будинок N21 побудувало для своїх робітників 1962-го підприємство "Укрвторчермет".  Розгон мешкає в будинку найдовше — тридцять років.

— Люди, які заселялися зі мною, давно вже продали квартири, переїхали. Наш дім раніше навіть дворцом називали. У ньому на першому поверсі було поштове відділення та стояв єдиний на весь мікрорайон телефонний апарат. На той час усіх жителів двоповерхівки вважали дуже цивілізованими. Вікна в квартирі ніколи не закривали, таке свіже було повітря. Уранці нас будили півні. Масив почали забудовувати в 1986-му. Поваляли приватні будинки. Ми думали, що й нашу двоповерхівку знесуть, але її чомусь не зачепили, — каже Надія Розгон.

Старожилка пригадує, що під час перших років української незалежності їхній будинок не внесли до бази даних "Київенерго". Тому мешканці кілька років підряд зовсім не платили за світло.

Висоток тоді взагалі не було — одні хатинки, дерева, зелень

— Платили лише за воду "Укрвторчермету". А потім, коли стали жити трохи краще, самі написали заяву до "Київенерго", аби вони присилали нам квитанції. Енергетики були дуже здивовані, що є така вулиця, а на ній — наш будинок, — веде далі.

Нині, додає Надія Розгон, мешканці платять за електрику вчасно. Єдина проблема — міські служби майже не знають про існування Урожайної.

— Якщо викликаєш "швидку", чи якогось майстра додому, то доводиться півгодини пояснювати, де саме знаходиться наш дім, — розповідає пані Надія.

Працівники фірми "Арматек", яка викупила квартиру на першому поверсі будинку N21, кажуть, що їхні клієнти знаходять будинок без зайвих проблем. Щоправда, додають, що потрібно детально й довго пояснювати, де саме він розташований. Олексію Сисоєву, 43 роки, працівнику "Арматеку", рік тому пошкодили біля роботи автівку. Викликані ним державтоінспектори шукали Урожайну близько години, каже чоловік.

Зі слів мешканців, "Укрвторчермет" більше року як не утримує будинок на своєму балансі, а місцеве житлово-комунальне господарство його ще не прийняло. Споруда — стара, її стіни  цегляні, а перегородки — з дерева. Дах протікає. Мешканці згодні, аби дім зруйнували, а їх переселили в будинок з кращими умовами.

Зараз ви читаєте новину «На вулиці Урожайній є лише один будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути