Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2008 07:05

Меланія Швець працює водієм маршрутки 12 років

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Жінка-водій Меланія Швець працює на маршруті №34 — від метро Чернігівська до вулиці Лісковської на Троєщині
Жінка-водій Меланія Швець працює на маршруті №34 — від метро Чернігівська до вулиці Лісковської на Троєщині

"То мені ввижається, чи справді — жінка за рульом?" — перепитує Валентина Мороз, 38 років, подругу Світлану Ткачук, 39 років.

— Та вона давно тут працює, — пояснює Світлана. — Ми вже звикли.

Меланії Швець — 53. За кермом вона 19 років, із них 12 — водій маршрутного таксі.

Нині Меланія їздить маршруткою N34, що курсує від станції метро Чернігівська до вул. Лісковська, на Троєщині.

— Візьміть, будь ласка, здачу, — чути в салоні жіночий голос. Гроші за проїзд водій збирає на зупинках, а від"їжджає, віддавши пасажирам здачу.

Меланія Іванівна народилася в селі Баланівка Бершадського району на Вінниччині. Закінчила будівельний технікум у Кишиневі, отримала спеціальність маляра-штукатура.

— Але жодного дня не працювала за фахом, — розповідає жінка. — Спершу була кухарем, а потім поїхала на роботу до Києва.

Влаштувалася на залізобетонний завод. Там познайомилася з майбутнім чоловіком, побралися. Народилося двоє синів — Сергій та Іван. Коли старший пішов до 8-го класу, а Іван був першокласником, подружжя розлучилося. Чоловік одружився вдруге, отримав нове помешкання. Меланія виховувала дітей самотужки.

— Було дуже важко, — каже жінка. — І в школу відвести, і на роботу встигнути. Але, дякувати Богу, виховала діток, дала їм освіту. Обоє одружені. У старшого вже й син є — Богдан.

Між декретними відпустками Меланія Швець працювала в продуктовому магазині, продавала проїзні на громадський транспорт, на Дарницькому шовковому комбінаті.

— Маю досвід роботи в різних сферах, закінчила навіть курси біоенергетики та масажу, — сміється вона. — Потім перевелась у відділ експлуатації автопарку. Оформляла водіям путівки на маршрути, розраховувала бензин. У 1987 році, коли працювала в автопарку, обрали депутатом Дніпровської райради.

33-річною Меланія вступила на заочне відділення автотранспортного технікуму. Закінчила водійські курси, отримала три категорії — "А", "В" і "С".

Постійно думаю про тридцятьох пасажирів, які сидять позаду

— Взяла в руки права і вирішила себе спробувати в ролі водія, — говорить жінка. — Прийшла у будівельну фірму, там посадили на вантажівку ГАЗ-52. Вісім років розвозила нею обіди по будівництвах. 1995-го було дуже важко, роботи не мала, а дітей годувати мушу. Влаштувалась у фірму "Автосвіт", тільки-но вона відкрилася. Пам"ятаю вираз обличчя колишнього начальника. Дивиться на мене й каже: "Так, нам потрібні водії маршруток!". Відповідаю: "А я і є водій". Показала документи, стаж роботи. Одразу оформили. Ніколи їх не підводила, завжди виходила на роботу.

За 12 років роботи водієм маршрутного таксі Меланія Іванівна працювала на чотирьох маршрутах: N17 (Шулявка—Московська площа), N7 (Милославська—Маяковського, Троєщина), N33 (Кибальчича—ДВРЗ) та N34 (метро Чернігівська—вул. Лісковська).

— Під час поїздки постійно думаю про тридцятьох пасажирів, які сидять позаду, — каже Меланія Швець. — Їхнє життя — найголовніше для мене. Відповідаю за їхню безпеку, комфорт. Тому за кермом постійно зосереджена, ні на що не відволікаюся.

— Чоловіки дарма насміхаються із водіїв-жінок, — запевняє пасажир Анна Закян, 27 років. — Ті, хто їздять із нею, задоволені. Завжди чує, де просять зупинитися. У салоні не сваряться. Ввічлива, привітна жінка. Поважає людей.

Олександр Дробишев, 34 роки, директор товариства "Крокус-Авто", що обслуговує маршрут N34, теж здивувався, коли два роки тому Меланія зайшла до його кабінету.

— Перевірив водійські права, записи в трудовій, рекомендаційні листи. Оформив її одразу. Жодного разу не пожалкував. Відповідальний і трудолюбивий працівник. Завжди виконує норму. Ніколи не відмовляла, якщо потрібно когось підмінити. Автобус доглянутий. За час роботи — жодної аварії. Пасажири не скаржаться.

Меланії Іванівні подобається працювати водієм. У неї не виникає сварок із колегами-чоловіками.

— Іноді дорікають мені. Але я розумію — їм важко змиритися, що на такій роботі жінка може нарівні конкурувати з ними. І навіть полагодити машину, — каже Меланія.

Зараз ви читаєте новину «Меланія Швець працює водієм маршрутки 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути