понеділок, 05 березня 2007 17:37

Майданом пішли чутки про виселення торгівлі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  В оренду підприємцям у переході здають лише 42 кв. м, кажуть спеціалісти. Хоча ”на око” цей показник набагато більший
В оренду підприємцям у переході здають лише 42 кв. м, кажуть спеціалісти. Хоча ”на око” цей показник набагато більший

Упродовж двох останніх тижнів серед продавців і власників магазинів та кіосків у підземному переході на Майдані ширяться чутки про майбутнє виселення звідти всієї торгівлі.

З"явились вони після заяви першого заступника голови Київської міськдержадміністрації Анатолія Голубченка. 21 лютого на нараді, яка відбулась у мерії, він наголосив на потребі впорядковування Хрещатика. Голубченко доручив начальникові головного фінансового управління КМДА Вікторові Падалці знайти кошти на ремонт переходу. А дорожньо-експлуатаційне управління Шевченківського району зобов"язали розробити проект та кошторис на капремонт чи реконструкцію переходу. Торговці впевнені, що капремонт мають завершити до Дня Києва, який традиційно святкують в останню неділю травня. А після цього всіх їх звідти виженуть.

— До нас тепер і перевірки почали заходити частіше, — розповідає "ГПУ" продавець магазину DVD-дисків у переході (назватися побоявся). — Приходять міліціонери, пожежники, перевіряють документи. Лише протягом місяця після Нового року мій кіоск пережив чотири перевірки. Кажуть, аби ми робили ремонт біля магазинів за свій кошт. Не робимо, бо боїмось — вкладемо гроші в ремонт, а нас наступного дня виселять звідси. Ми й так робили ремонт за власні гроші після помаранчевої революції.

Чоловік чув, що перехід хоче "підім"яти під себе" якийсь депутат Київради. Після того, як його відремонтують, магазини здадуть в оренду іншим людям.

— На початку нас приходили перевіряти якісь чоловіки в дорогих костюмах, — говорить продавщиця в кіоску преси. — Зі мною вони розмовляли грубо. Казали: "Ми вас звідси скоро виселимо". Але моє керівництво ще нічого не повідомляло нам про майбутній ремонт.

Більшість опитаних "ГПУ" киян нейтрально ставляться до можливої заборони торгівлі в переході.

— А мені все одно, будуть тут торгувати чи ні. Торгівля тут зовсім не перешкоджає, — каже Іван Резяєв, 72 роки.

— Перехід — це ж не супермаркет. Давно потрібно розігнали тут торгівлю. Увечері сюди зайти страшно, всюди п"яні, накурено. А це ж центр міста, обличчя столиці, — впевнений Володимир Калініченко, 70 років.

Є два варіанти ремонту Майдану

В управлінні торгівлі й ринків Шевченківського району "ГПУ" зазначають: загальна площа переходу становить 5 тис. кв. м. Із них комунальне підприємство "Шляхово-експлуатаційне управління Шевченківського району" здає в оренду підприємцям лише 42 кв. м.
Заступник начальника цього підприємства Мирослава Деркач, 43 роки, розповідає "ГПУ", що до Дня Києва мерія планує відремонтувати весь майдан Незалежності. Тому перехід також ремонтуватимуть. Як саме — має вирішити АТ "Київпроект". Це питання можуть винести на обговорення наступної сесії Київради.
— Є два варіанти ремонту, — пояснює Мирослава Деркач. — Перший: зовнішній ремонт, побілка стін, заміна відсталої плитки й граніту, заміна зовнішньої гідроізоляції. Тоді ніхто орендарів не чіпатиме. Другий варіант: знімати перекриття, замінювати внутрішню гідроізоляцію, знімати стелю переходу, разом із асфальтом на площі. У такому разі продавців на час ремонту попросять звільнити перехід.
Мирослава Деркач сумнівається, що Київрада затвердить другий варіант, бо це ж доведеться розрити пів-Майдану:
— Це дуже затратна і трудоємна робота. Виконати її до свят — майже нереально.

Богдан ПРИХОДЬКО

Зараз ви читаєте новину «Майданом пішли чутки про виселення торгівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути