четвер, 31 січня 2019 17:08

Хто врятує будинки на Кловському узвозі?
16

Основа будь-яких стосунків - компроміс та порозуміння. Особливо коли мова йде про безпеку, а може і життя людей. Прикладом такого порозуміння, точніше, спроб його пошуку, може слугувати ситуація зі зсувонебезпечним Кловським схилом. Тут уже траплялися зсуви, щоправда, досі їх "жертвами" були переважно дерева та нежитлові споруди. Однак наразі в зоні ризику опинилися житлові будинки, зведені на схилі. І аби попередити трагедію, переступивши через власні страхи та упередженість, місцеві жителі, орендарі земельних ділянок та місцева влада мусили об`єднати зусилля. Як рятуватимуть Кловський схил - читайте далі.

Коли 22 листопада цього року на території Олександрівської лікарні з'явилася техніка і робітники почали земельні роботи - мешканці будинків по вулиці Мечникова і провулку Мар'яненка вирішили цьому завадити. І навіть встановили чергування, аби не дати компанії "Будінформ", яка орендує ділянку поряд з їхніми будинками та корпусом №9 Олександрівської лікарні, почати на ній будівництво житлового комплексу.

Запевнення і самих робітників, і представників адміністрації лікарні та компанії у тому, що техніка і робітники приїхали, щоб замінити стару несправну зливову каналізацію і ні про яке будівництво взагалі не йдеться - людей не переконали.

 

І хоч тоді роботи по заміні ливнівки вдалося завершити, стосунки між орендарем ділянки по Мечникова, 7-б і місцевими мешканцями дещо зіпсувалися.

Компанія "Будінформ" орендує земельну ділянку поруч з будинками по Мечникова, 7-а та провулку Мар'яненка вже кілька років. А останнім часом між компанією та місцевими мешканцями виникло певне нерозуміння. Хоча жодних будівельних робіт на своїй ділянці, запевняють у компанії, вона тут не проводила і не проводить.

Напруженими були стосунки і між киянами та компаніями, які намагалися зайти на ділянки під схилом кілька років тому. Побоювання людей можна зрозуміти, адже скандали довкола хаотичної і не завжди враховуючої інтереси місцевих жителів забудови столиці спалахують у Києві регулярно. Тож до будь-яких навіть натяків на плани по зведенню чергової новобудови кияни за промовчанням ставляться негативно. Особливо враховуючи любов окремих ЗМІ до нагнітання істерії на "будівельних скандалах" та гучних заголовків, часто-густо мало пов`язаних з реальністю.

Головне, чого бояться місцеві мешканці: якщо будівельні роботи в районі схилу раптом таки почнуться - все може скінчитися трагедією. Адже схил, на якому збудовані їхні будинки - зсувонебезпечний. Багатоповерхівки, збудовані ще у радянські часи, вже починають тріскатися. А будь-яка діяльність, що порушить хитку рівновагу нестабільних грунтів схилу, може скінчитися печально: є ризик, що будинки просто "з'їдуть" вниз.

Дзвіночки можливої трагедії вже прозвучали 13 серпня 2016 року - по сусідству, поблизу будинку на Мар'яненка, 7. Тоді земляна маса, вириваючи на своєму шляху дерева з корінням, знесла великий гараж. У тому, що трапилося, місцеві жителі звинувачували будівництво неподалік ЖК Signature, навколо якого свого часу виник неабиякий скандал.

 

От тільки комісія КМДА, до якої входили і представники СУППР, яка тоді розбиралася у причинах того, що трапилося, зв'язку між будівництвом і зсувом не побачила. На думку експертів, масив грунту зійшов униз через перенасичення схилу вологою. Через непрацюючі зливоприймачі і проблеми з каналізацією воді просто не було куди стікати - і вона почала розмивати грунти.

 

Це підтверджує і один з активних противників забудови мікрорайону, депутат Київради Ярослав Діденко, який вже давно говорить про проблему аварійності Кловського схилу і техногенну катастрофу, що наближається:

"До мене неодноразово зверталися мешканців будинків по по Мар'яненка і Мечникова, які стурбовані аварійним станом їхніх будинків і небезпекою їх руйнування. Причина - аварійність схилу, який мав бути укріплений ще багато років тому. Лишається відкритим питання - за чий рахунок мають бути проведені ці дороговартісні роботи - за рахунок міського бюджету чи коштом землекористувачів? Адже останні мали слідкувати за станом своїх ділянок і витрачатися на їх належне утримання, а не бути недбалими. У мене взагалі багато питань до попередників стосовно питання виділення землі".

 

Свою думку стосовно цього має і відомий експерт у сфері містобудування Віктор Глеба: "Аварійний стан Кловського узвозу поміж вул.Мар'яненка і вул.Мечникова вже призвело одного разу до катастрофи - через зсув на дні річки Клов опинився приватний гараж, дивом люди не постраждали. Ця підземна ріка затоплює сусідні підвали, фундаменти будинків, тримальним конструкціям сусідніх п'ятиповерхівок загрожує руйнування. Не можу сказати, що завтра ці п'ятиповерхівки впадуть - але такий ризик безумовно існує!".

До речі, про проблеми з ливнівкою на Кловському схилі і те, що вони провокують зсуви, міська влада говорила ще у 2003-му.

Саме тому, через власні страхи і підбурювання з боку представників окремих політичних сил, люди і спробували не дати привести зношену ливнівку до ладу. Бо вирішили, що це - лиш привід, аби почати будівництво.

Втім, запланований обсяг робіт з ремонту зливових стоків було проведено . Адже незалежно від того, як орендар використовує орендовану землю (і чи використовує взагалі) - на таких зсувонебезпечних ділянках він зобов'язаний вживати дій, аби зупинити подальше руйнування схилу. Такі умови оренди.

 

У рамках робіт по заміні ділянки дощової каналізації на схилі було вирито траншеї, прокладено близько 30 м тунелів. Загальна вартість робіт сягнула 10 мільйонів гривень. Але після врізки заміненої ділянки каналізації в систему, ризик зсувів у майбутньому вже дещо знизиться.

Друге, що конче необхідно зробити, аби зняти загрозу зсувів - укріпити схил.

І це так само не примха землекористувача, а його обов'язок: місто зобов'язало всіх орендарів земельних ділянок під ним укріпити схил у межах своєї території. І переклало саме на землекористувачів відповідальність за можливі трагедії у разі, якщо укріплення проведене не буде. Так міська влада зняла з себе відповідальність не лише за віддану у оренду ділянку, а і за будинки, що розташовані над нею.

Про це ж мова йшла на засіданні Постійної комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій КМДА, яке проходило 3 січня. Члени комісії зібралися, аби обговорити проблему небезпеки зсувів на Кловському схилі і ризики, що нависли над будівлями, зведеними на ньому. Враховуючи всі попередні експертні висновки, чиновники вкотре підтвердили: якщо нічого не робити - можна отримати техногенну катастрофу. І розробили план дій задля її недопущення. Зокрема, комісія доручила фахівцям СУППР організувати безперервне спостереження за станом зсувонебезпечного схилу, а Печерській РДА - слідкувати за деформацією розташованих на ньому будинків, провести ревізію внутрішньобудинкових інженерних мереж і почати пошук коштів для ремонту зливової каналізації.

При цьому на балансоутримувачів земельних ділянок в цьому районі покладено обов'язок розчистити свої ділянки, провести обстеження і фіксацію технічного стану існуючих будинків і споруд і укріпити схил та розташовані на ньому об'єкти - аби захистити житлові будинки нагорі.

 
 
 
 
 
 

Крім того, 22 січня 2019 року на районному рівні, в Печерській РДА, відбулося засідання Місцевої комісії з питань техногенно-екологічної катастрофи та надзвичайних ситуацій. Рішення районної комісії ще раз підтвердило висновки Постійної комісії при виконкомі КМДА - земпепользователям ділянок, розташованих в межах Кловського узвозу, при наявності обстеження відповідної ділянки схилу, з метою недопущення зсувних явищ, провести заходи по зміцненню схилу.

Зсувонебезпечність схилу за останні 15 років оцінювали 4 незалежні експертні організації. І якщо порівняти їх висновки, за вказаний період ситуація суттєво погіршилась. Останнє дослідження проводило державне підприємство"Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій" навесні 2017-го.

Вердикт експертів: стара бетонна підпірна стінка, яка мала би убезпечити будинки на схилі від сповзання і руйнування, вже не може нормально експлуатуватися. Тож ризик виникнення все нових і нових зсувів дуже високий.

За попередніми розрахунками, для укріплення схилу тільки під будинками на Мечникова, 7-а та Мар'яненка, 14 знадобиться вбити близько 100 свай. Вони і будуть тримати і масив землі, і будинки, що розташовані вище по схилу, від сповзання. Вартість укріплення всього схилу обійдеться значно дорожче.

Орієнтовна вартість робіт вражає - від 60-70 мільйонів гривень в межах однієї лиш ділянки з чотирьох, розташованих під схилом. Такі суми можуть дозволити собі викласти лише приватні інвестори.

На те, що така сума знайдеться у міському бюджеті, розраховувати не доводиться. Адже, як зазначив на засіданні 3 січня заступник голови КМДА Петро Пантєлєєв, жодної копійки бюджетних коштів місто на проведення робіт, які зобов'язали виконати балансоутримувачів ділянок, не виділятиме. За його словами, землю давали платоспроможним організаціям, які підтверджували свою готовність підтримувати і свої ділянки, і комунікації, і схил у належному стані. Прийшов час виконувати зобов'язання. Місто ж "підштовхне" орендарів ділянок до дії, створивши спеціальну комісію, яка буде постійно моніторити, що, коли, як і в яких обсягах було зроблено. Адже головна мета міської влади, за словами Пантєлєєва - забезпечити безпеку людей. І зробити так, аби вона жодним чином не залежала ні від вже зведених новобудов, ні від будинків, які, можливо, з'являтимуться тут у майбутньому, ні від примх погоди.

 

Вражаюча сума, необхідна для укріплення схилу, пояснюється просто: це не той випадок, де можна заощаджувати. Що трапляється, якщо тримальна стінка збудована неякісно, могли би розповісти кияни, що жили на Червонозоряному пропекті, 14. Саме низька якість тримальної стіни разом з оводненням грунту стало, згідно висновків експертів, причиною того, що зсув у грудні 2015 року зруйнував фундамент житлового будинкуу і засипав з десяток гаражів. Стіна просто не витримала тиску земляної маси - і впала, лишивши людей з цілого під'їзду без даху над головою.

Але мешканці будинків по Мечникова, 7-а и Мар'яненка, 14, схоже, тільки зараз починають усвідомлювати серйозність ситуації і те, що саме орендар ділянки по сусідству може допомогти їм зберегти власні оселі. Звідси - і нещодавні спроби протестувати проти укріплення схилу, майстерно підігріті окремими "професійними активістами" та представниками певних політичних сил. І обіцянки не пропустити техніку і робітників, коли вони приїдуть укріпляти схил.

Та як би там не було, всім компаниям-орендарям землі і людям, що живуть на Кловському схилі, доведеться об'єднати зусилля. Адже альтернативи діалогу і взаєморозумінню у цій ситуації просто немає. Так вже склалося, що цілісність схилу - це загальна мета.І домагатися її досягнення разом - куди простіше, ніж поодинці.

Зараз ви читаєте новину «Хто врятує будинки на Кловському узвозі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути