понеділок, 01 лютого 2021 14:06

Кличко виступив проти передачі Гостинного двору Мінкульту

Кличко виступив проти передачі Гостинного двору Мінкульту
Кличко просить Кабмін передати Гостинний двір Києву. Фото: "Укрінформ"

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням втрутитися в ситуацію і невідкладно передати Гостинний двір громаді міста.

За словами голови столиці, кияни чекають на це давно.

"Місто готове здійснити реконструкцію Гостиного двору, створити в ньому громадський простір, музей Києва, розмістити інші експозиції, які вже були обговорені з громадськістю, з Києво-Могилянською академією. А всі "маневри" Мінкульту спрямовані на заморожування будь-яких ініціатив із відновлення об'єкту", - зауважив Кличко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Будинку профспілок, де згоріли люди, зібралися відкрити підпільне казино - ЗМІ

Так мер відреагував на слова міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Останній попросив Кабмін передати Гостинний двір на баланс його міністерства.

"Спочатку Ткаченко заблокував рішення про передачу на засіданні уряду, запропонувавши нам підписати Меморандум. Уклали й погодили з Мінкультом Меморандум. Передали документ у відомство. І там він загубився. Підготували новий. Але виявилося, що не потрібен ніякий Меморандум, бо міністр культури проти передачі Гостинного двору громаді столиці. У нього інша ідея - передати об'єкт міністерству", - додав мер.

Кличко наголосив, що це - "навмисне блокування і затягуванням часу, протягом якого Гостинний двір стоятиме в такому ж стані й руйнуватиметься".

Про намір отримати на баланс Мінкульту Гостинний двір міністр Олександр Ткаченко заявив у понеділок, 1 лютого. Заразом ініціював створення на базі Гостинного двору музею та культурного хабу.

Підприємство "Укрреставрація" не виконувало всіх робіт для збереження цілісності будівлі Гостинного двору, яку за договором орендувала з 1994 року. 2011-го Гостинний двір був виведений з Державного реєстру пам'яток архітектури. 2015 року Окружний адміністративний суд міста визнав це рішення недійсним, розірвавши договір із забудовником. У лютому 2018-го будівлю повернули у власність Фонду державного майна. Опісля Київрада ініціювала передачу будівлі в комунальну власність міста для реконструкції.

Зараз ви читаєте новину «Кличко виступив проти передачі Гостинного двору Мінкульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути